ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ουκρανία: Το χρονικό της κρίσης και οι κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα

Ουκρανία: Το χρονικό της κρίσης και οι κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα
Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου βασικός στόχος των Αμερικανών ήταν να ενισχύσουν την παρουσία τους διπλωματικά και στρατιωτικά πέριξ της Ρωσίας
AP Photo

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία τα επόμενα 24ωρα

Καθώς βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή προκειμένου να μπορούμε να παρακολουθήσουμε καλύτερα τις εξελίξεις από εδώ και στο εξής οι οποίες προβλέπονται καταιγιστικές.

Η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1991. Η ανεξαρτητοποίηση της ήταν η πιο οδυνηρή απώλεια για το Κρεμλίνο καθώς ήταν η πολυπληθέστερη πρώην Σοβιετική δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει ότι οι πρώην σοβιετικές χώρες δεν θα πρέπει να προσχωρήσουν σε καμμία συμμαχία που θεωρείται εχθρική προς εκείνη. Δηλαδή η Ουκρανία δεν θα πρέπει να γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαικής Ένωσης.

Έχει ζητήσει επίσης από το ΝΑΤΟ να υποχωρήσει από την στρατιωτική στάση του 1997, να απομακρύνει δηλαδή όλα τα στρατεύματά του από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Η Δύση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης πιστεύουν από θέση αρχής, ότι όλα τα κράτη έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν την εξωτερική τους πολιτική και να αποφασίζουν αν θα είναι ανεξάρτητα ή όχι.

Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου βασικός στόχος των Αμερικανών ήταν να ενισχύσουν την παρουσία τους διπλωματικά και στρατιωτικά πέριξ της Ρωσίας, ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν πρόκειται να αναδυθεί μια νεα αντίπαλη υπερδύναμη.

Οι ιστορικοί δεσμοί των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ με την Ρωσία είναι τόσο ισχυροί που οι μνήμες είναι ακόμη νωπές που αποτελούν τροχοπέδη για ηρεμία στο γεωπολιτικό σκηνικό.

Η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση είχε αρνηθεί την αυτοδιάθεση πολλών χωρών, άσκησε έλεγχο στην εξωτερική πολιτική των χωρών που ήταν μέλη στο σύμφωνο της Βαρσοβίας. Ο Πούτιν θεωρει τη διάλυση τα ΕΣΣΔ τη μεγαλυτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ου αιωνα.

«Για τον ρωσικο λαό ήταν μια τραγωδία. Δεκάδες εκατομμύρια συμπολίτες και συμπατριώτες μας βρέθηκαν έξω από τα ρωσικά σύνορα» έγραφε.

Λέει επίσης ότι η Δύση υπονομεύει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία και ότι ο λόγος που οι Ουκρανοί έχουν απομακρυνθεί από το φυσικό ρωσικό πεπρωμένο τους και επιθυμούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ότι έχουν παραπλανηθεί από τους Δυτικούς. Η Δύση ενθαρρύνει τη ρωσοφοβία.

Το 2014 έγινε η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Με τη μυστική στρατιωτική επιχείρηση «Ρωσική άνοιξη», ρώσοι στρατιώτες χωρίς διακριτικά κατέλαβαν τη χερσόνησο.

Ακολούθησε δημοψήφισμα όπου εκατομμύρια Ρώσοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσία. Το δημοψήφισμα δεν αναγνώρισε ούτε η Ουκρανία, ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ.

Η προσάρτηση άλλαξε πολλά στους διεθνείς συσχετισμούς. Μέσω της Κριμαίας η Ρωσία ελέγχει τη Μαύρη θάλασσα γι αυτό και οι εντάσεις από τότε μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι διαρκώς παρούσες.

Το 2015 οι δύο χώρες πέτυχαν τυπικά την εκεχειρία μέσω των πρωτοκόλλων του Μινσκ αλλά οι συγκρούσεις δεν έπαψαν ποτέ. Από το 2016 και μετά η Ρωσία αύξησε τη στρατιωτική της παρουσία κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης της Κριμαίας με το επιχείρημα ότι θέλει να αποτρέψει ουκρανικές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, κινητοποίησε τα αμερικανικά think tanks για να απαντήσουν στο ερώτημα ποιος θα πρέπει να είναι ο μελλοντικός τρόπος αντίδρασης τους σε ενδεχόμενο νέας γεωπολιτικής κρίσης.
Η ειρηνική διαχείριση της ουκρανικής κρίσης ήταν και είναι μόνοδρομος για την Ουάσινγκτον, κατέληξαν.

Στο Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν δέχεται εισηγήσεις ότι δεν έχει πια τα περιθώρια να φανεί αδύναμος ούτε στη διεθνή σκηνή αλλά ούτε και στο εσωτερικό της χώρας του, ειδικά σε μια χρονιά εκλογών με τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Από την άλλη πλευρά η Μόσχα προετοιμάστηκε για μια εισβολή στην Ουκρανία και στη συνέχεια άρχισε να προειδοποιεί τη Δύση πως ό,τι και αν συμβεί θα είναι δικό της λάθος.

Τόσα στρατεύματα δεν μπαίνουν σε ετοιμότητα χωρίς λόγο. Ο Πούτιν θέλει να επαναφέρει την Ουκρανία στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Η Ρωσία κατηγορεί τους Ουκρανούς ότι θέλουν πόλεμο και σύμφωνα με τη ρωσική θεώρηση της πραγματικότητας έχουν τη βοήθεια της Δυσης που τους έχει προσφέρει αμυντική βοήθεια αξίας δις. δολαρίων.

Το Ρωσικό σκάκι συνεχίζεται...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.