ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Γιατί η Αθήνα παρακολουθεί και τις αμερικανικές εκλογές - Ο ρόλος του Μάικ Πομπέο

Γιατί η Αθήνα παρακολουθεί και τις αμερικανικές εκλογές - Ο ρόλος του Μάικ Πομπέο

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και όποιο κόμμα και αν αναλάβει την εξουσία, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί σε διπλωματικό επίπεδο με τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Διότι εκεί έχει ήδη ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία αν και έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου 2024.

Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους των προεδρικών εκλογών, θα εκλεγεί ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Αντιπρόεδρος. Οι αμερικανικές εκλογές του 2024 θα έχουν βαθιά επίδραση στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, που έχει μετατραπεί σε σχεδόν ψυχρό πόλεμο και το Ιράν, μέχρι την παγκόσμια οικονομία, το περιβάλλον και ένταση στη Μέση Ανατολή.

Είτε αρέσει στην Ελλάδα και στη σύντομα νέα κυβέρνησή της είτε όχι, θα επηρεαστούμε. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει προκλήσεις, ειδικά με τις διαφαινόμενες κατηγορίες για τον Χάντερ Μπάιντεν, τον γιο του Προέδρου Μπάιντεν, που θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιζήμιες για τον κ. Μπάιντεν σε μια εκλογική χρονιά, σε συνδυασμό με την προχωρημένη ηλικία του. Υπό τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, η οικονομία των ΗΠΑ έχει κλυδωνιστεί, εν μέσω αστάθειας της αγοράς στον τραπεζικό τομέα, παρά τις διαβεβαιώσεις της Federal Reserve ότι δεν βοηθά την κυβέρνηση σε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά.

Αν και οι ελληνικές εκλογές είναι σύντομες σε σύγκριση με τις εκλογές στις ΗΠΑ, όπου η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά ένα χρόνο νωρίτερα, η οικονομική κατάσταση διαδραματίζει ζωτικό ρόλο πριν από την εκλογική χρονιά.

Για την Ελλάδα, ένας Ρεπουμπλικανός ελεγχόμενος Λευκός Οίκος, με έναν Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται η παγκόσμια αγορά και ένα αποφασιστικό χέρι που μπορεί να φέρει πολιτική σταθερότητα στην περιοχή μας εν μέσω διαφόρων προκλήσεων που προέρχονται από το Ιράν, την Κίνα και τη Ρωσία είναι πιο ρεαλιστικό με έναν Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο παρά με τη σημερινή κυβέρνηση και τους Δημοκρατικούς στο τιμόνι.

Είτε ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις είτε ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει την υποψηφιότητα του κόμματός τους, και οι δύο υποψήφιοι έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Ωστόσο, σε αυτές τις εκλογές, θα είναι ο αντιπρόεδρός τους, η επιλογή τους για αντιπρόεδρος, είναι αυτό που θα μπορούσε να είναι καθοριστικός παράγοντας για το αν κάποιος υποψήφιος θα κερδίσει τις γενικές εκλογές ή όχι.

Ένα όνομα που μπορεί να προσφέρει ένα πλεονέκτημα και θεωρείται τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους παγκόσμιους ηγέτες ως η φωνή της εμπειρίας, της γνώσης και έχει την εμπειρία να αντιμετωπίσει την κρίση, είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ενδεχόμενη τοποθέτηση του Πομπέο στην αντιπροεδρία θα στείλει ένα μήνυμα στη Ρωσία που θα μπορούσε να φέρει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο ο Πούτιν δεν εξαπέλυσε την επίθεσή του έως ότου ο Τραμπ έφυγε από το γραφείο. Ο Πομπέο ήξερε πώς να αντιμετωπίσει το Ιράν, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα και επίσης ήξερε πώς να περιηγηθεί και να ενώσει τους Ευρωπαίους πίσω από ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στους αντιπάλους της Δύσης.

Ένα νεοεκλεγμένο ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει και να επαναστρατηγήσει τη θέση του σε πολλά μέτωπα και να είναι προετοιμασμένο να εμπλακεί σθεναρά και αποτελεσματικά, επειδή σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι πιθανότητες για επανεκλογές για την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πολύ πιθανές ενάντια σε πολιτικές, κοινωνικές, μεταναστευτικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Η.Π.Α.

Το 2020, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πομπέο ήρθε στην Ελλάδα, όπου επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών Δένδια και ανανέωσε την κοινή δέσμευση και των δύο χωρών για προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Δυτική Βαλκανίων, καθώς και γιορτάζουν την ισχυρότερη ελληνοαμερικανική σχέση εδώ και δεκαετίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται περήφανα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων της άμυνας και της ασφάλειας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της επιβολής του νόμου, καθώς και των προσπαθειών από ανθρώπους με ανθρώπους για να φέρουμε τους πολίτες μας πιο κοντά.

Την ίδια χρονιά, ο κ. Πομπέο έδειξε αλληλεγγύη με την Ελλάδα, σε κοινή δήλωση ανέφερε: «Η Ουάσιγκτον και η Αθήνα ήταν έτοιμες να χρησιμοποιήσουν «όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να διαφυλάξουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή». Εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του κατά την ίδια επίσκεψη στην τουρκική ηγεμονία και δήλωσε «βαθιά ανήσυχος» για τις δραστηριότητες εξερεύνησης ενέργειας της Τουρκίας στα ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος και κάλεσε και τις δύο πλευρές να «μειώσουν την ένταση» και το «στρατιωτικό αποτύπωμα» στην περιοχή.

Σχετικές ειδήσεις

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος δεν υποστηρίζει τις επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας

«Παζάρι» Μπάιντεν – Ερντογάν για F-16 και ΝΑΤΟ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Καλώς ήρθατε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024 - Όλοι οι κίνδυνοι