ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις - Τι σημαίνει η υποχώρηση του Έντι Ράμα

Βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις - Τι σημαίνει η υποχώρηση του Έντι Ράμα
EUROKINISSI

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι η θέση της Ελλάδας ήταν σαφής και είχε διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά.

Με ικανοποίηση υποδέχτηκε η Αθήνα την ανάρτηση που έκανε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα αναγνωρίζοντας τον Φρέντι Μπελέρη ως τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας και την παραδοχή ότι ο Γκιόγκι Γκόρος δεν έχει τη νομιμοποίηση να ασκεί τα καθήκοντά του.

Οι αλλεπάληλες διπλωματικές διαβουλεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Ευρωπαίους εταίρους, η σταθερότητα που έδειξε ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας έπαιξαν ρόλο στην αναδίπλωση Ράμα.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι η θέση της Ελλάδας ήταν σαφής και είχε διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά. Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Η κυβέρνηση είχε μεταφέρει εγκαίρως το μήνυμα ότι η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φρέντι Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.

Το ερώτημα είναι τώρα ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Ράμα απέναντι κυρίως στην ελληνική μειονότητα και στη στάση του απέναντι στη χώρα μας. Διπλωματικές πηγές κρατούν ακόμη επιφυλάξεις. Διότι είναι νωπές ακόμη οι μνήμες τις προσπάθειες της αλβανικής κυβέρνησης για έλεγχο της πολιτικής βούλησης των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου με απροκάλυπτους τρόπους στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ή ακόμη οι κινήσεις του για τη διαδικασία απόκτησης περιουσίας από ιδιώτες -πολίτες και επιχειρήσεις- για δημόσιους σκοπούς με στόχο να διευρύνει την έκταση των απαλλοτριώσεων στην ιδιωτική περιουσία.

Όλοι θυμούνται την προσπάθειά του για άμεση και ευθεία υφαρπαγή περιουσιών για τον εξαναγκασμός των Ελλήνων μειονοτικών να ξεπουλήσουν την περιουσία τους σε οργανωμένα και ελεγχόμενα από το καθεστώς επιχειρηματικά συμφέροντα με τιμές που το ίδιο καθορίζει, με στόχο να χαθεί το μοναδικό και σημαντικότερο στοιχείο που «δένει» την μειονότητα με τις πατρογονικές εστίες της. Ή ακόμη τις σχέσεις του με την Τουρκία καθώς η Αλβανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της τουρκικής βιομηχανίας εξαγωγής όπλων, αφού έχει δρομολογήσει να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη αξίας 8,2 εκατομμυρίων ευρώ από την τουρκική εταιρεία Baykar Defense.

Οι αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων έχει δρόμο ακόμη. Και εξαρτάται πλήρως από τη στάση του Αλβανού πρωθυπουργού.