ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η στήριξη των Αμερικανών στο Ισραήλ προκαλεί κρίση στις σχέσεις  Άγκυρας-Ουάσινγκτον

Η στήριξη των Αμερικανών στο Ισραήλ προκαλεί κρίση στις σχέσεις  Άγκυρας-Ουάσινγκτον

Σήμερα ο Ερντογάν θα βρίσκεται στη Βαγδάτη για επίσημη επίσκεψη ενώ την Τρίτη θα υποδεχθεί στην Άγκυρα τον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάιερ, ενώ στις αρχές Μαΐου αναμένεται η επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι

Η ανοιχτή διπλωματική υποστήριξη των Αμερικανών στο Ισραήλ στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή με τη συνεχή στρατιωτική βοήθεια αλλά και η στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν στη Χαμάς προκαλεί ρήξη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε μια χρονική συγκυρία που αναμένεται να πυροδοτήσει και άλλο την συγκρουσιακή κατάσταση στην περιοχή.

Το γεγονός ότι η τουρκική προεδρία δεν διέψευσε αμέσως την αναφορά του τουρκικού καναλιού ODA TV ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, που είναι προγραμματισμένη, όπως είχε ανακοινωθεί από την Άγκυρα για τις 9 Μαΐου, αναβάλλεται αλλά και η σιωπή του State Department, ασφαλώς υποδηλώνει ότι υπάρχει και καπνός και φωτιά. Και ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η δικαιολογία ότι χθες ήταν Κυριακή και άρα τα πολιτικά αντανακλαστικά είναι πιο ήπια, από τη στιγμή που ο Ερντογάν είχε κανονικότατο πολιτικό πρόγραμμα ενώ το Σάββατο συναντήθηκε με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε και στην συνέχεια τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Επίσης, αργά το βράδυ του Σαββάτου, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών απάντησε στο υπουργείο εξωτερικών του Ισραήλ με γραπτή ανακοίνωση, ενώ στο παρελθόν το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών έχει εκδώσει ανακοινώσεις σε ημέρες που είναι αργίες. Γιατί λοιπόν η Άγκυρα επέλεξε να διατηρήσει αυτή την 24ωρη σιωπή και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα; Η εξήγηση που δίνουν διπλωμάτες που γνωρίζουν τις διεθνείς ισορροπίες, είναι ότι τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει πιθανότητα να μην αναβληθεί η συνάντηση. Σε περίπτωση όμως που ανακοινωθεί και επισήμως ότι αναβάλλεται η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο, θα μιλάμε για μια σοβαρότατη διπλωματική κρίση δύο ισχυρών κρατών. Και μένει να απαντηθεί από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο γιατί επέλεξε να ακυρώσει το ταξίδι από τη στιγμή που οι Αμερικανοί δεν είναι η πρώτη φορά που συνεισφέρουν στρατιωτικά το Ισραήλ ενώ είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν σταθερά τις επιλογές του Νετανιάχου λόγω και του ισχυρού ισραηλινό λόμπι στην Ουάσινγκτον το οποίο και επηρεάζει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους στην κούρσα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Σήμερα ο Ερντογάν θα βρίσκεται στη Βαγδάτη για επίσημη επίσκεψη ενώ την Τρίτη θα υποδεχθεί στην Άγκυρα τον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάιερ, ενώ στις αρχές Μαΐου αναμένεται η επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι. Εφόσον υπάρξουν δηλώσεις τόσο από αμερικανικής πλευράς όσο και της τουρκικής που θα συντηρήσουν κλίμα διπλωματικής έντασης, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα από τα θέματα στην ατζέντα της σχεδιαζόμενης συνάντησης Μπάιντεν -Ερντογάν ήταν και τα F-16 και τα F35.

Από την έναρξη του πολέμου, ο τούρκος πρόεδρος διεκδικούσε έναν ρόλο για την Άγκυρα. Επέκρινε σφόδρα τις ΗΠΑ και τη Δύση για τη στάση τους, ενώ την ίδια στιγμή έστρεφε διαρκώς τα πυρά του και κατά του Ισραήλ, δείχνοντας να μην υπολογίζει την επαναπροσέγγιση για την οποία και ο ίδιος τόσο πάλεψε. Η ήττα στις δημοτικές εκλογές είναι η μήπως η βασική αιτία που θέλει να τα τινάξει όλα στον αέρα για να κερδίσει το πολιτικό του κεφάλαιο στο εσωτερικό του;