ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες – Έτσι σας κλέβουν χρήματα

Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες – Έτσι σας κλέβουν χρήματα
Πληθώρα παρόμοιων περιστατικών έχουν σημειωθεί στην χώρα, τόσο μέσω αγγελιών όσο και μέσω τηλεφώνου.
Pixabay

Υποθέσεις απάτης σε βάρος επιχειρήσεων στα Χανιά και στο Ρέθυμνο εξιχνίασαν αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθησαν δύο άτομα, ηλικίας 58 και 34 ετών, και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, ενώ σε βάρος του 58χρονου σχηματίστηκε και δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Δείτε τι ακριβώς συνέβη στην παρακάτω gallery:

Από τη συνεχιζόμενη έρευνα και προανάκριση προέκυψε ότι ο 58χρονος με τον 34χρονο και άγνωστη γυναίκα εμπλέκονται σε υποθέσεις απάτης σε βάρος επιχειρήσεων που είχαν διαπράξει τον Σεπτέμβριο.

Η άγνωστη γυναίκα επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και με την ίδια μεθοδολογία, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, αξίωνε διάφορα χρηματικά ποσά και, στη συνέχεια, ο 58χρονος μετέβαινε στις επιχειρήσεις, προκειμένου να παραλάβει τα συμφωνηθέντα ποσά, τα οποία ακολούθως απέστειλε στον 34χρονο.

Συνολικά, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, κατάφεραν να εξαπατήσουν διάφορες επιχειρήσεις και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων και Ρεθύμνου, αποσπώντας από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων συνολικά το χρηματικό ποσό σχεδόν των 5.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγγελθεί πέντε περιπτώσεις εξαπάτησης ιδιοκτητών επιχειρήσεων στο Δήμο Κισσάμου.

Σήμερα το μεσημέρι εντοπίστηκε και συνελήφθη σε περιοχή της Αττικής ο 34χρονος κατά το χρόνο που παραλάμβανε δέμα το οποίο είχε αποσταλεί από τον 58χρονο.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου, ενώ οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Πληθώρα παρόμοιων περιστατικών έχουν σημειωθεί στην χώρα, τόσο μέσω αγγελιών όσο και μέσω τηλεφώνου.

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
  • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
  • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση κακοποίησης 11χρονης στη Φθιώτιδα: Έβαλαν κι έβγαλαν τον δικηγόρο κρυφά από τα Δικαστήρια

Σχετικές ειδήσεις