ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι έβαζε κινητά στις φυλακές - Τα «δώρα», οι «χυμοί» και τα «εργαλεία»

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι έβαζε κινητά στις φυλακές  - Τα «δώρα», οι «χυμοί» και τα «εργαλεία»

Φωτογραφίες-ντοκουμέντο που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης για το κύκλωμα που εισήγαγε κινητά τηλέφωνα στις φυλακές Νιγρίτας, αποκαλύπτει το Newsbomb.gr

Πρωταγωνίστρια του κυκλώματος ήταν μία υπάλληλος των φυλακών που λόγω της επαγγελματικής της ιδιότητας είχε τη δυνατότητα να έρχεται σε διά ζώσης επαφή με τους έγκλειστους.

Από την έρευνα εξακριβώθηκε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα συνεργαζόταν με έναν ιδιώτη, κάτοικο Σερρών και πρώην έγκλειστο των φυλακών Νιγρίτας, και έβαζε τηλέφωνα στη φυλακή έναντι αμοιβής που κυμαινόταν από 400 έως 600 ευρώ ανά κινητό τηλέφωνο. Σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι εισήγαγε στο σωφρονιστικό κατάστημα αναβολικά αλλά και αλκοολούχα ποτά.

Η υπάλληλος λειτουργούσε «επαγγελματικά» παίρνοντας μέτρα αντιπαρακολούθησης.

Μάλιστα, χρησιμοποιούσε κωδικές ονομασίες. «Δώρο» και «εργαλείο» ήταν τα κινητά τηλέφωνα, «πολυβιταμίνες» τα αναβολικά, «χυμοί» το αλκοόλ.

Δείτε στη Gallery τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο

Πότε ξεκίνησε το κύκλωμα

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία της υπόθεσης, η έναρξη της δράσης της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης τοποθετείται χρονικά τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2020 και συνεχιζόταν έως και σήμερα. Αυτό που δεν ήξεραν οι εμπλεκόμενοι ήταν ότι εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθούνταν στενά από «αθέατους» αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, οι οποίοι είχαν γίνει η «σκιά» τους.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης προέβησαν σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις εισαγωγών παράνομων αντικειμένων, εισάγοντας συνολικά οχτώ κινητά τηλέφωνα, δύο ρούτερ, ενσύρματα και ασύρματα ακουστικά τηλεπικοινωνίας , κάρτες sim(άνω των 10), καθώς και αναβολικά χάπια (με την επωνυμία dianabol και anabar), αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος.

Πώς γινόταν το αλισβερίσι

Ειδικότερα, όσον αφορά στην υπάλληλο προέκυψε ότι λάμβανε από τον κάτοικο Σερρών (πρώην έγκλειστο των φυλακών) «ωφελήματα» και συγκεκριμένα χρηματικά ποσά ύψους από 400 ευρώ έως 600 ευρώ ανά κινητό τηλέφωνο.

Η υπάλληλος εκμεταλλευόμενη την υπηρεσιακή-υπαλληλική της ιδιότητα, έχοντας τη δυνατότητα της καθημερινής εισόδου στις φυλακές και της δια ζώσης συνάντησης και επικοινωνίας με εγκλείστους, αναλαμβάνει την εισαγωγή κινητών στο σωφρονιστικό κατάστημα και την παράδοσή τους στους έγκλειστους.

Η παράδοση των κινητών γίνεται διά ζώσης εντός του χώρου του γραφείου της, το οποίο γραφείο βρίσκεται εντός των φυλακών.

Προ της παράδοσης των αντικειμένων στους εγκλείστους λαμβάνει προηγουμένως χώρα διά ζώσης συνάντηση της υπαλλήλου με τον ιδιώτη (πρώην έγκλειστο) , προκειμένου να παραλάβει από αυτόν τόσο τα προς εισαγωγή κινητά όσο και την αμοιβή της.

Γίνεται μνεία ότι οι μεταξύ τους δια ζώσης συναντήσεις λαμβάνουν χώρα κατόπιν σχετικών τηλεφωνικών συνεννοήσεων, κατά τις οποίες λαμβάνουν αυξημένα μέτρα αντιπαρακολούθησης, χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένη φρασεολογία (πχ δώρο) αλλά και διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας (πχ viber) προς αποφυγή αποκάλυψης της παράνομης δράσης τους και καταγραφής τους από τις διωκτικές Αρχές.

Επίσης, όπως προέκυψε προανακριτικά, οι συναντήσεις της υπαλλήλου με τον ιδιώτη λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένο σημείο κοντά στις φυλακές και δη στο πάρκινγκ σούπερ μάρκετ, που βρίσκεται απέναντι από τις φυλακές. Εκεί η υπάλληλος λαμβάνει αμοιβή από 400 έως 600 ευρώ ανά κινητό τηλέφωνο.

Ο ιδιώτης ήταν έγκλειστος στις φυλακές γνωρίζοντας άριστα τους χώρους και τον τρόπο λειτουργίας των φυλακών, όπως και τους υπηρετούντες υπαλλήλους.

Είναι το άτομο στο οποίο απευθύνονται (άμεσα και τηλεφωνικώς οι κρατούμενοι (δύο στον αριθμό), προκειμένου να αιτηθούν συγκεκριμένα αντικείμενα προς εισαγωγή, ενώ ο ίδιος απευθύνεται και συνεργάζεται αποκλειστικά με την υπάλληλο που αναλαμβάνει την εισαγωγή των κινητών στη φυλακή.

Ο ιδιώτης είτε παραλαμβάνει απευθείας τα κινητά (που του αποστέλλονται με ΚΤΕΛ ή ταχυδρομικά) και τα παραδίδει μετά στην υπάλληλο, ώστε αυτή με τη σειρά της να τα βάλει στη φυλακή, είτε οι κρατούμενοι του αποστέλλουν χρηματικά ποσά με διάφορους τρόπους, προκειμένου να προβεί ο ίδιος στην αγορά τους και στη συνέχεια να τα παραδώσει στην υπάλληλο για να τα εισάγει στη φυλακή.

Η υπάλληλος χρησιμοποιεί συνθηματική ορολογία αναφέροντας ως «δώρο» τα κινητά τηλέφωνα, ενώ αναφέρει ως «πολυβιταμίνες» τα αναβολικά και ως «χυμούς» το αλκοόλ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης: Τι αλλάζει από σήμερα - Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες