ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δωδεκάνησα: Δικάζεται μέλος της διαβόητης σπείρας των «Ροζ Πανθήρων»

Δωδεκάνησα: Δικάζεται μέλος της διαβόητης σπείρας των «Ροζ Πανθήρων»
INTIME NEWS

Στη συμμορία «Ροζ Πάνθηρες» ή αλλιώς «η σπείρα των διαρρηκτών του Αιγαίου», όπως είναι γνωστή Ελλάδα, κατηγορείται ότι ανήκει 42χρονος αλλοδαπός από τη Σερβία, ο οποίος θα δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, στα μέσα του μήνα.

Ο 42χρονος αναζητείται με διεθνές ένταλμα που έχει εκδοθεί σε βάρος του, και με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου που εκδόθηκε το 2008 παραπέμφθηκε σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, η οποία προσδιορίστηκε να γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου 2019.

Η ομάδα στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο κατηγορούμενος, θεωρείται ως η μεγαλύτερη συμμορία ληστών που έδρασε ποτέ στον πλανήτη και προκαλεί τρόμο σε όλους τους κοσμηματοπώλες και εμπόρους πολύτιμων λίθων καθώς καταγράφει λεία 250 εκατ. ευρώ!

Η δράση της συμμορίας είχε πάρει θρυλικές διαστάσεις, αφού για τουλάχιστον 7 χρόνια οι καλύτερες αστυνομίες του κόσμου δεν είχαν καταφέρει να τους εντοπίσουν, ενώ αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα «εφιάλτη» για την Ιντερπόλ, η οποία είχε συστήσει ακόμη και πολυεθνική ομάδα για την αντιμετώπισή τους.

Οι περιβόητοι «Ροζ Πάνθηρες» αποτελούνται από τουλάχιστον 150 άτομα, Σέρβους, Βούλγαρους, Κροάτες και Μαυροβούνιους.

Τη συμμορία ίδρυσαν Σέρβοι και Κροάτες παραστρατιωτικοί, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση. Έχουν πραγματοποιήσει ληστείες σε κοσμηματοπωλεία στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (μεταξύ αυτών σε Ρόδο και Κω), στο Ντουμπάι, ακόμα και στο Τόκιο, όπου κυκλοφορούσαν με ποδήλατα και μάσκες για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το όνομα «Ροζ Πάνθηρες» τους το έδωσε αξιωματικός της Σκότλαντ Γιαρντ, όταν σε πολυτελή έπαυλη στα περίχωρα του Λονδίνου είχε ανακαλύψει το ακριβό διαμάντι που είχαν κλέψει από γνωστό κοσμηματοπωλείο της πόλης.

Οι Σέρβοι «ταχυδακτυλουργοί» είχαν κρύψει το διαμάντι μέσα σε ένα κουτί γυναικείας κρέμας προσώπου. Όπως ακριβώς είχε κάνει ο φαντομάς στη γνωστή ταινία «Ροζ Πάνθηρας», με τον Πίτερ Σέλερς. Έτσι λοιπόν «βαφτίστηκε» η συμμορία και το όνομά της έχει γίνει θρύλος!

Ένας από τους αρχηγούς της συμμορίας, ο 46χρονος Σέρβος, έχει έφεση στις θεαματικές αποδράσεις, καθώς το 2003 είχε αποδράσει από γαλλικές φυλακές με ανεμόσκαλα. Ο 46χρονος αλλοδαπός συνελήφθη εκ νέου το 2009, περιπλανώμενος με πολυτελή σπορ αυτοκίνητο στα τουριστικά θέρετρα τις Βενεζουέλας.

Ο ίδιος, ο οποίος φέρεται να είναι το «νούμερο δύο» στην ιεραρχία της σπείρας των χρυσοδάκτυλων του Αιγαίου συνελήφθη στις 18 Μαρτίου 2009 στο διεθνές αεροδρόμιο «Ministro Pistarini» της πόλης EZEIZA της Αργεντινής, την ώρα που επιχειρούσε να επιβιβαστεί σε πτήση των γαλλικών αερογραμμών με προορισμό το Βελιγράδι!

Στη συνέχεια, εκδόθηκε στη χώρα μας και στις 11 Μαΐου 2010 κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου κατηγορούμενος για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και διακεκριμένες κλοπές, όπου κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 9 ετών για την κάθε πράξη και κατά συγχώνευση 14 χρόνια.

Η δίκη του επαναλήφθηκε τον Μάιο του 2012 από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, το οποίο και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών.

Είχαν «αδυναμία» στα κοσμήματα

Έχουν ληστέψει περισσότερα από 150 κοσμηματοπωλεία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η λεία τους ξεπερνάει τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Πρακτική της περιβόητης σπείρας είναι ένας καλοντυμένος άνδρας με αριστοκρατικό προφίλ να επισκέπτεται τον “στόχο” και να συστήνεται ως Ευρωπαίος επιχειρηματίας, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα για δουλειές.

Κάνει ερωτήσεις για ακριβά κοσμήματα και ρολόγια που δήθεν θέλει να αγοράσει, ενώ στην πραγματικότητα εξετάζει τον χώρο. Ο χρόνος δράσης της συμμορίας των «Ροζ Πανθήρων» είναι από ενενήντα δευτερόλεπτα μέχρι το πολύ ενάμισι λεπτό.

Τα προηγούμενα χρόνια περισσότερα από 40 μέλη της συμμορίας έχουν πέσει στα χέρια της αστυνομίας. Την περίοδο 2007-2009 ένα άλλο τμήμα της πολυμελούς διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης είχε πραγματοποιήσει στη χώρα μας σειρά ληστρικών επιθέσεων σε κοσμηματοπωλεία στον Πειραιά, στη Γλυφάδα, στη Σαντορίνη, στην Κω, στη Ρόδο και αλλού με λεία πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η πρώτη κλοπή που αποδίδεται στους Γιουγκοσλάβους μετρ των ληστειών, πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου 2007 σε κοσμηματοπωλείο στη Σαντορίνη. Ακολούθησαν τρία χτυπήματα σε διάστημα δύο εβδομάδων σε δύο κοσμηματοπωλεία στην Κω και ένα στη Ρόδο.

Πηγή: rodiaki.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο! Είναι αυτή η «Ζήνα»; Δείτε πώς έγινε 18 χρόνια μετά

Πότε ανοίγουν τα σχολεία 2019 - Τι ώρα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι

Σχετικές ειδήσεις