ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αποκλειστικό: Αναβλήθηκε η συζήτηση για έκδοση του τζιχαντιστή στην Τρίπολη - Τι ισχυρίζεται ο ίδιος

Αποκλειστικό: Αναβλήθηκε η συζήτηση για έκδοση του τζιχαντιστή στην Τρίπολη - Τι ισχυρίζεται ο ίδιος

Αναβολή για τις 13 Ιανουαρίου 2021 πήρε η συζήτηση της έκδοσης ή μη του 27χρονου από το Τατζικιστάν που συνελήφθη στην Τρίπολη, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του ερυθρά αγγελία για συμμετοχή στον ISIS. Υπενθυμίζεται, ότι ο 27χρονος είχε αιτηθεί και λάβει άσυλο στην χώρα μας, ενώ συνελήφθη σε τυχαίο έλεγχο.

Στα έγγραφα που έχουν σταλεί από τις Αρχές του Τατζικιστάν και αποκαλύπτει σήμερα το Newsbomb.gr, περιγράφεται η δράση του 27χρονου από τον Επικεφαλής του Επιτελείου της Γενικής Εισαγγελίας της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν, ενώ περιέχονται μαρτυρίες, που υποστηρίζουν ότι επιχείρησε να τους εντάξει στον ISIS. Από την άλλη πλευρά, τόσο η δική του μαρτυρία, όσο και της συζύγου κατά την διαδικασία χορήγησης ασύλου, αναφέρονται σε βασανιστήρια και παράνομες φυλακίσεις.

Σύμφωνα με την δικογραφία, ο 27χρονος Ραχμάτοβ Σαντί το 2011 έφυγε από την πατρίδα του για την Μόσχα προκειμένου να βρει δουλειά. Εκεί φέρεται να γνωρίστηκε με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του ISIS. «Με σκοπό την ένταξη στην ως άνω οργάνωση ο Ραχμάτοβ δημιούργησε προφίλ στο κοινωνικό δίκτυο «Οντνοκλάσνικι» (Συμμαθητές) με το όνομα «Αμπουσουχάιμπ».

Όπως περιγράφεται, τον Μάρτιο του 2016 έφυγε από την Ρωσία με προορισμό την Τουρκία με αεροπορική πτήση Μόσχα-Κωνσταντινούπολη. Την επόμενη χρονιά φέρεται μαζί με την σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους να έφτασε στην Μυτιλήνη, όπου καταγράφηκε στη Μόρια και διέμεινε και στο ΚΥΤ. Πολιτογραφήθηκε πρόσφυγας, του δόθηκε πολιτικό άσυλο και από εκεί και έπειτα κατευθύνθηκε στην Τρίπολη όπου διέμενε με την οικογένειά του σε διαμέρισμα που του είχε παραχωρηθεί από μη κυβερνητική οργάνωση.

Από τις ανακριτικές Αρχές του Τατζικιστάν προκύπτει ότι μετά την ένταξή του στον ISIS «δημόσια μέσω ίντερνετ δικαιολογούσε τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης του ISIS, συμβάλλοντας στην τρομοκρατική δράση, συνειδητά και συστηματικά μέσω προτάσεων, προτροπών και ανάδειξης προπαγανδιστικών τρέιλερ, αφιερωμένων στη δράση της διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης, προέτρεπε τους υπηκόους της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν να φύγουν από την χώρα τους και να λάβουν μέρος στη δράση της ως άνω οργάνωσης, παρακινώντας τους έτσι στην τέλεση εγκλήματος».

Οι μάρτυρες

Το κατηγορητήριο φέρεται να βασίζεται σε καταθέσεις τεσσάρων μαρτύρων, με τους οποίους εμφανίζεται να έκανε «συζητήσεις που στόχευαν στη διαμόρφωση της ιδεολογίας της τρομοκρατίας, εξέφραζε απόψεις και πεποιθήσεις περί της ελκυστικότητας της και του παραδεκτού της τρομοκρατικής δράσης και τους προέτρεψε να συμμετέχουν στην τρομοκρατική οργάνωση του ISIS». Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2017, όταν βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη φέρεται να συναντήθηκε με υπήκοο του Τατζικιστάν και προσπάθησε να τον πείσει να ενταχθεί στην οργάνωση. Ωστόσο, όταν ο τελευταίος αρνήθηκε την συμμετοχή του, «ο Ραχμάτοβ με κάποιους γνωστούς του προκάλεσαν σωματικές βλάβες», όπως αναφέρεται στα έγγραφα.

Δύο ακόμη μάρτυρες, αναφέρουν ότι συναντήθηκαν με τον Ραχμάντοφ το 2015, όταν βρισκόταν στην Μόσχα. «Κατά την παραμονή μου στην Ρωσία γνωρίστηκα με τον Ραχμάτοβ Σαντί. Περίπου τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2015 ο Ραχμάτοβ έκανε επανειλημμένα συζητήσεις με μένα και με τους Μπεχρούζ, Φαριντούν και Μουμποροσόχ που στόχευαν στη διαμόρφωση της ιδεολογίας της τρομοκρατίας και μας καλούσε να συμμετέχουμε στην τρομοκρατική οργάνωση του ISIS στην επικράτεια της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας» αναφέρει ο μάρτυρας, ενώ υπάρχει και κατάθεση δεύτερου μάρτυρα με το ίδιο περιεχόμενο.

Την περίοδο που ο Ραχμάντοβ βρισκόταν στην Τουρκία, φέρεται να συνάντησε και τον τέταρτο μάρτυρα, όταν δούλευε σερβιτόρος σε εστιατόριο στην Κωνσταντινούπολη. «Δεν είχα στενές σχέσεις με τον Ραχμάτοβ επειδή αυτός καλούσε τους υπηκόους της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν να ενταχθούν στην τρομοκρατική οργάνωση του ISIS και την εξτρεμιστική οργάνωση «24», όπως επίσης να λάβουν μέρος στο σαμποτάζ και τις τρομοκρατικές ενέργειες κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας» κατάθεσε στις Αρχές.

Οι λόγοι χορήγησης ασύλου

Όταν ο 27χρονος και η σύζυγός του ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα και εξετάσθηκαν από τις αρμόδιες αρχές, οι καταθέσεις τους κρίθηκαν αξιόπιστες, ενώ η κατάσταση στο Τατζικιστάν και οι παρεμβάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας συνηγόρησαν στην χορήγηση ασύλου στον Ραχμάντοβ και την οικογένειά του.

Κατά την εξέτασή του από την αρμόδια υπηρεσία, ο 27χρονος υποστήριξε ότι απειλήθηκε από την κυβέρνηση καθώς ο αδελφός της γυναίκας του ανήκε σε πολιτική ομάδα. «Το 2015 όταν παντρεύτηκα με τη γυναίκα μου δεν ήξερα ότι οι συγγενείς και η οικογένεια της γυναίκας μου είναι πολιτικοί. Μετά έμαθα ότι είναι πολιτικοί οι συγγενείς της γυναίκας μου, οι συγγενείς της γυναίκας μου με πίεζαν πρέπει να χωρίσω τη γυναίκα μου, αν δεν θέλω να χωρίσω πρέπει να με βάλλουν στη φυλακή και να μείνω μια ζωή. Με χτυπούσαν πολύ με βασάνισαν συνέχισαν να το κάνουν αυτό σε μένα μέχρι το 2016. Με χτυπούσαν και με βασανίσανε και μου έλεγαν έχεις δύο επιλογές, είτε να χωρίσεις τη γυναίκα σου είτε να μείνεις στη φυλακή. Στις 5-4-2016 έως τις 12-4-2016 ήμουν φυλακισμένος. Όταν απελευθερώθηκα από τη φυλακή, στις 15-4-2016 εγκατέλειψα την χώρα και πήγα στην Τουρκία. Τα αδέλφια της γυναίκας μου είναι πολιτικοί, είχαν σχέση με τον πρόεδρο της χώρας, κάνανε εμπόριο, με χτυπούσαν πολύ, με βασανίζανε πολύ, και αναγκάστηκα να εγκαταλείψω τη χώρα, όταν βγήκα από τη φυλακή, έκατσα 2-3 μέρες στο σπίτι και μετά έφυγα» είπε ο 27χρονος.

Στη συνέχεια περιέγραψε ότι οι συγγενείς της γυναίκας του είχαν μια εταιρία πετρελαίου, ενώ ο ένας ανιψιός της αδελφής της γυναίκας του ήταν ηγέτης μιας ομάδας με το όνομα GROHI 24, δηλαδή η ομάδα των 24ων. «Αυτή η ομάδα είναι ναι ανθρωπιστική ομάδα και υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, και όσοι είναι μέλη αυτής της ομάδας είναι μετανάστες που έφυγαν από τη χώρα επειδή τους καταπιέζει το κράτος και έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και βρίσκονται στη Γερμανία αυτοί οι μετανάστες και σε άλλες χώρες» είπε στην ακρόασή του, συμπληρώνοντας ότι τα αδέλφια του προέδρου της χώρας κατάσχεσαν την περιουσία της οικογένειας της γυναίκας του.

Εξηγώντας τους λόγους που τον έκαναν να εγκαταλείψει την χώρα ανέφερε ότι όλα έγιναν από φόβο ότι θα μπει ξανά στην φυλακή και θα υποστεί βασανιστήρια. «Ποιος θέλει να φύγει από τη μητέρα και τον πατέρα του. Όταν πήγαινα σε κανέναν αγώνα είχα τα αδέλφια μου μαζί μου, ήμουν στη χώρα μου, μιλούσα τη γλώσσα μου, τώρα εδώ είναι όλοι άγνωστοι δεν είναι η πατρίδα μας, αναγκαστικά έφυγα από τη χώρα μου, αλλιώς γιατί να φύγω από την χώρα μου; Σας ευχαριστούμε που βοηθάτε τους πρόσφυγες που τους συμπονάτε και τους προστατεύετε» κατέληξε.

Την ίδια κατάσταση περιέγραψε και η σύζυγός του, υποστηρίζοντας ότι τους βασάνιζαν και ότι η περιπέτειά τους ξεκίνησε ότι το Τατζικιστάν ζήτησε από την Ισπανία τον αδελφό της και η Ισπανία αρνήθηκε να τον παραδώσει στο Τατζικιστάν. «Τότε άρχισαν οι ενοχλήσεις και έλεγαν στη μητέρα μου να πείσεις τον γιο σου να γυρίσει πίσω, κι εμείς δεν θα σε ξαναενοχλήσουμε. Πίεζε τον άντρα μου να με χωρίσει να μου δώσει διαζύγιο. (…) Τους έλεγα ποιος είναι ο λόγος από τη στιγμή που πήρατε την περιουσία μου, και τώρα θέλετε να με χωρίσει ο άντρας μου» κατέθεσε η γυναίκα και συμπλήρωσε ότι υπέστη βασανισμούς επαναλειμμένως όλη της η οικογένεια στο κρατητήριο από την KGB εξαιτίας της πολιτικής δράσης του αδερφού της.

Ο συνήγορος του 27χρονου, Δημήτρης Ζορμπάς.

«Το Συμβούλιο δέχτηκε την αίτησή μας και έκρινε πως βασικά έγγραφα της δικογραφίας που απέστειλαν οι Αρχές του Τατζικιστάν δεν έχουν μεταφραστεί επίσημα στην ελληνική γλώσσα και αυτό συνιστά κώλυμα για την πρόοδο της διαδικασίας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου για την καθυστέρηση της διαδικασίας καθώς ο εντολέας μου είναι κρατούμενος για πάνω από ένα μήνα δυνάμει εντάλματος σύλληψης που στηρίχτηκε στην ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ. Το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας είναι απειροελάχιστο και δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί επαρκώς καμία κατηγορία εναντίον του εντολέα μου κυρίου Ραχματόβ, για δήθεν ένταξη και συμμετοχή σε ομάδες στρατολόγησης του ISIS και για διεθνή τρομοκρατία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση του Τατζικιστάν δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, εφευρίσκει και προκαλεί ποινικές διώξεις για πολιτικούς λόγους. προκαλούνται έντονες ανησυχίες στην διεθνή κοινότητα σε περίπτωση έκδοσης για την τήρηση των αρχών της δίκαιης δίκης και της μη πρόκλησης βασανιστηρίων» αναφέρει στο Newsbomb.gr ο συνήγορος του 27χρονου Δημήτρης Ζορμπάς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Πρωταθλήτριες» Αττική και Θεσσαλονίκη