ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπόθεση Γρηγορόπουλου: Δεκτή κατά πλειοψηφία η αναίρεση Κορκονέα - Οριστική κρίση από την Ολομέλεια

Υπόθεση Γρηγορόπουλου: Δεκτή κατά πλειοψηφία η αναίρεση Κορκονέα - Οριστική κρίση από την Ολομέλεια
IN TIME

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται να αποφασίσει για την τύχη της αναίρεσης της εφετειακής απόφασης που μείωσε δραστικά την ποινή του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Με οριακή πλειοψηφία 3 έναντι 2 έγινε δεκτή από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με την παροχή του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου, που οδήγησε στην επιβολή ποινής 13 ετών κάθειρξης στον ειδικό φρουρό.

Ωστόσο, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης και της διατύπωσης ισχυρής μειοψηφίας, που ειχε την άποψη πως δεν πρέπει να αναιρεθεί και σωστά αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό στον αστυνομικό βάση του νέου Ποινικού Κώδικα, η υπόθεση δεν θα οδηγηθεί απευθείας στο Εφετείο για νέα κρίση, αλλά θα περάσει προηγουμένως από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, είχε ασκήσει αναίρεση κατά της Απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, για την παροχή του ελαφρυντικού του «προτέρου συννόμου βίου», καθώς το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.

Τι είχε προτείνει ο Εισαγγελέας του ΜΟΕ Λαμίας

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό Β. Χανή, που ήταν ο εισαγγελέας της έδρας του ΜΟΕ Λαμίας ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση, το συγεκριμένο ελαφρυντικό, που άλλαξε στο νέο Ποινικό Κώδικα «δεν μπορεί να δοθεί μόνο από το μητρώο». Μάλιστα, κατά την κρίση του, έπρεπε το ελαφρυντικό να χορηγηθεί, όχι επειδή έχει λευκό ποινικό μητρώο, αλλά επειδή μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας είχε «βίο σύννομο» και «είχα τιμηθεί από την αστυνομία».

Όπως υποστήριξε ο κ. Χανής, «αν ο νομοθέτης ήθελε ως μόνη προϋπόθεση το ποινικό μητρώο θα το έγραφε σαφώς, αλλά από την στιγμή που δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει σύννομος βίος ακόμη και με κάποιο πλημμέλημα, δε σημαίνει ότι ο σύννομος βίος φαίνεται από ένα λευκό ποινικό μητρώο». Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, η κρίση του δικαστηρίου ως προς την παροχή του συγκεκριμένου ελαφρυντικού πρέπει να βασίζεται από την παρουσία του κατηγορουμένου στο δικαστήριο και από την πορεία της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

«Ο κατηγορούμενος είχε σύννομο οικογενειακό βίο. Το ίδιο συνέβη και στην επαγγελματική του ζωή. Ακούστηκαν χαρακτηρισμοί ότι ήταν «ο Ράμπο», δηλαδή πιο εκρηκτικός σε συμπεριφορές, αλλά αυτό δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει μη σύννομη συμπεριφορά. Στη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής του είχε τιμηθεί από την αστυνομία για τη δράση του. Μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας δεν υπήρξε μη σύννομη συμπεριφορά του, άρα συντρέχει βάσιμος λόγος χορήγησης του ελαφρυντικού. Υπήρξε μία αμελής και αντιδεοντολογική συμπεριφορά από την πλευρά του κατηγορουμένου...» είχε αναφέρει ο εισαγγελέας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Ολοταχώς για τρίτη ημέρα με πάνω από 1.000 νέες μολύνσεις