ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Συζητείται η αίτηση ακυρώσεως για το «λουκέτο» σε δραστηριότητες και την απαγόρευση κυκλοφορίας

ΣτΕ: Συζητείται η αίτηση ακυρώσεως για το «λουκέτο» σε δραστηριότητες και την απαγόρευση κυκλοφορίας
ΙΝΤΙΜΕ

Το πρωί της Παρασκευής συζητείται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακυρώσεως ενός δικηγόρου, που ζητά την ακύρωση της ΚΥΑ για τα έκτακτα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Μάρκου με την αίτησή του ζητά την ακύρωση της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 13805 Κοινή Υπουργική Απόφαση, με θέμα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορoνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00».

Με την αίτηση ζητά την ακύρωση της ΚΥΑ και την κήρυξη αυτής ως αντισυνταγματικής και ανίσχυρης, κατά το μέρος της το οποίο επιβάλλει «μέτρα αναστολής της λειτουργίας των Δικαστηρίων της χώρας, των εισαγγελιών, των στρατιωτικών δικαστηρίων, των εμμίσθων και αμίσθων υποθηκοφυλακείων και των πάσης φύσεως κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», με αποτέλεσμα αφενός να «δοκιμάζεται» η επιβίωση του δικηγορικού λειτουργήματος και των «υπηρετών αυτού», αφετέρου δε να επιβάλλονται αντισυνταγματικοί περιορισμοί, που άπτονται θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών».

Ωστόσο, στην ίδια αίτηση ζητά την ακύρωση της ΚΥΑ και στο σκέλος που αφορά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές και 19.00 τα Σαββατοκύριακα, καθώς και την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου και εστίασης, αλλά και την αναστολή λειτουργίας των σχολείων και την επιβολή της εξ αποστάσεως μάθησης.

Σύμφωνα με όσα εκθέτει, η ΚΥΑ που εκδόθηκε είναι αντισυνταγματική, καθώς μεταξύ άλλων «πλήττεται βάναυσα και το δικαίωμα των πολιτών όσον αφορά την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη, αλλά και το δικαίωμα των δικηγόρων».

Όπως εξηγεί, «το μέτρο επιβολής της παύσης της λειτουργίας των Δικαστηρίων υπερβαίνει εμφανέστατα τον συνταγματικό σκοπό προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς δεν αποτελεί το πιο κατάλληλο, πρόσφορο και αναγκαίο μέτρο που μπορούσε να παρθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού» και συμπληρώνει ότι «θα έπρεπε να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί κατά του συνωστισμού τόσο στα Δικαστήρια της χώρας, όσο και στις συνυφασμένες με αυτά υπηρεσίες και να τεθούν κριτήρια για την λειτουργία της κάθε διαδικασίας ξεχωριστά».

Μάλιστα, χαρακτηρίζει «αξιοπερίεργη τη συλλογιστική που ακολουθείται «αν αναλογιστούμε το πώς γίνεται να θεωρείται ότι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή σε οποιαδήποτε εναπομείνασα ανοιχτή επιχείρηση (π.χ. καταστήματα τροφίμων κτλ) δεν πραγματοποιείται υπερμετάδοση του ιού, εν αντιθέσει με τα Δικαστήρια της χώρας και τις υπηρεσίες που τυγχάνουν συνυφασμένες με τη λειτουργεία τους, όπου τηρούνται απαρέγκλιτα τα ίδια και πιο αυστηρά μέτρα κατά του συνωστισμού, γίνεται ατομική θερμομέτρηση, τηρούνται οι αποστάσεις, γίνεται χρήση μάσκας και αντισηπτικών σε όλους τους χώρους, ενώ παράλληλα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός ατόμων σε κάθε αίθουσα και χρονική κατανομή των υποθέσεων».

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Σχετικά με το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας και του «λουκέτου» στα καταστήματα, ο δικηγόρος αναφέρει στην αίτηση του: «Ποία η αιτιολογία της στέρησης της ελευθερίας μας, της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μας, της αποστέρησης της ανάπτυξης της προσωπικότητας μας, όταν δεν μπορούμε να πάμε να ψωνίσουμε ή να μεταβούμε σε ένα εστιατόριο να φάμε, ενώ θα ήταν εφικτή η έστω και με περιορισμούς υλοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων; Για ποίον λόγο τα παιδία μας δεν πάνε σχολείο, όταν αποδεδειγμένα και όπως οι επίσημοι φορείς, μαζί με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων μας έχουν ενημερώσει ότι τα παιδία δεν κολλάνε εύκολα, δεν μεταδίδουν τον ιό και δεν μεταφέρουν ιικό φορτίο;»

Η υπόθεση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ την Παρασκευή και η απόφαση των συμβούλων επικράτειας αναμένεται το επόμενο διάστημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Σε μια εκτεταμένη περίοδο κρίσης, διαρκούσης πλέον του ενός έτους, κατά την οποία η κοινωνία και οι πολίτες της έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των ατομικών ελευθεριών τους και των συνταγματικών δικαιωμάτων τους, ανέλαβα την πρωτοβουλία, νοιώθοντας το ηθικό μου χρέος έναντι των συμπολιτών μου, των οποίων έχει καταστραφεί η ελευθερία και η δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης, αλλά και έναντι των επόμενων γενεών, να πράξω αυτό που μου επιβάλλει το περί δικαίου αίσθημα, μέσα από το πλαίσιο του δικηγορικού λειτουργήματος που διακονώ επί εικοσαετία. Δια τούτον τον λόγο και ενεργώντας θεσμικά, το δικηγορικό μου γραφείο κατέθεσε αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, ήτοι του Συμβουλίου Επικρατείας, αφορώσα την αντισυνταγματικότητα της ΚΥΑ και όλων των προηγουμένων της, που αφορούν στα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση του COVID 19 και ιδίως την κατάφωρη παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, σε συνδυασμό με την αποτυχημένη – κατά την άποψη μου – διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση.

Το γεγονός δε ότι ήδη πλέον η κυβέρνηση προσανατολίζεται να «ανοίξει τα πάντα» μεσούντος του «τρίτου κύματος της πανδημίας», συνιστά τρανή απόδειξη για την μέχρι σήμερα αποτυχημένη διαχείριση του προβλήματος και την εν αδίκω καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών των πολιτών» δήλωσε στο Newsbomb ο δικηγόρος Δημήτρης Μάρκου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.