ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Φιλιππίδη: Ζήτημα απόλυτης ακυρότητας θέτει η δεύτερη καταγγέλλουσα - Παρούσα η Μακρυπούλια

Δίκη Φιλιππίδη: Ζήτημα απόλυτης ακυρότητας θέτει η δεύτερη καταγγέλλουσα - Παρούσα η Μακρυπούλια
INTIME

Ζήτημα για την αντικατάσταση ένορκου από αναπληρωματικό έθεσε ο συνήγορος της δεύτερης καταγγέλλουσας προς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ενώπιον του οποίου συζητείται η υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη.

Με προσφυγή του στο δικαστήριο, ο κ. Σαλούστρος ζήτησε να ακουστεί η θέση της εισαγγελέως της έδρας και την επικοινωνία του δικαστηρίου με το Υπουργείο Άμυνας προκειμένου να επιστρέψει στην έδρα η ένορκος από αποχώρησε στην προηγούμενη συνεδρίαση. «Ζήτω την επανεξέταση του θέματος και την ανάκληση της απόφασης με την οποία αποχώρησε η ένορκος και αντικαταστάθηκε από αναπληρωματικό» είπε ο δικηγόρος.

«Δεν ακούστηκε η εισαγγελέας, ανακοινώθηκε η απόφαση από την πρόεδρο. Δεν τοποθετήθηκαν οι διάδικοι. Θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα απόλυτης ακυρότητας αυτής της αποχώρησης. Τα έγγραφα που διάβασα δείχνουν παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας σε εκκρεμή δίκη για να βρίσκεται στην εργασία της. Δεν είναι αυτό λόγος! Να παρεμβαίνει η εκτελεστική εξουσία στο δικαστήριο που δικάζει, χωρίς να παρέχει καμία διευκόλυνση κι ενώ επίκειται η ολοκλήρωση της δίκης. Θεωρώ ότι το δικαστήριο σας θα έπρεπε πριν απ' όλα να διευθετήσει το ζήτημα. Είναι ανεπίτρεπτο να παρεμβαίνει το υπουργείο. Θα μπορούσαν κι άλλες υπηρεσίες να το κάνουν. Αν ζητήσει να φύγει και άλλος ένορκος θα αναβληθεί η δίκη. Αυτό είναι στέρηση του φυσικού δικαστή. Είναι παρέμβαση. Όλο αυτό το πράγματα γίνεται καταχρηστικά. Είναι θέμα και ηθικής και νομικής τάξης. Επιφυλάσσομαι να ασκήσω τα νόμιμα για την παρέμβαση αυτή» ανέφερε ο Χάρης Σαλούστρος επιμένοντας ότι υπάρχει απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας.

«Η συγκεκριμένη ένορκος είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκτέλεση των καθηκόντων της…» συμπλήρωσε ο δικηγόρος. Η πλευρά της υπεράσπισης διαφώνησε με την τοποθέτηση εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι αυτό θα «τίναζε την δίκη στον αέρα», ενώ η πρόεδρος της επίδραση σχολίασε: «Έχω μελετήσει άλλες αποφάσεις, ερμηνείες Σεβαστιδη και Μαργαρίτη, αλλά και στη δίκη του Κοντοστάθη (ψευτογιατρός) έγινε αντικατάσταση ένορκου με το ίδιο τρόπο».

Το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να προτείνει η εισαγγελέας.