ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Πισπιρίγκου: Ξέσπασε η παιδίατρος - «Δεν γίνεται να πεθάνεις χωρίς να έχεις τίποτα»

Δίκη Πισπιρίγκου: Ξέσπασε η παιδίατρος - «Δεν γίνεται να πεθάνεις χωρίς να έχεις τίποτα»

Με την κατάθεση της Κατερίνας Τριάντου, παιδιάτρου που είχε την 9χρονη Τζωρτζίνα υπό την εποπτεία της την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 στο Καραμανδάνειο, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του μεγαλύτερου παιδιού της.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της υπήρξαν αρκετές εντάσεις και αντεγκλήσεις με τον συνήγορο της κατηγορούμενης Αλέξη Κούγια να αφήνει αιχμές ότι η συγκεκριμένη γιατρός ευθύνεται για την ανακοπή της Τζωρτζίνας!

Σε σημείο της εξέτασης της, η μάρτυρας που δέχτηκε το σφυροκόπημα του Αλέξη Κούγια αναφώνησε: «Με ρωτάτε πράγματα στα οποία δεν ήμουν εκεί! Είναι σαν να με ρωτάτε για την υπόθεση Καϊλή! Δεν γνωρίζω!». Με τον Αλέξη Κούγια να απαντά γελώντας: «Εγώ δε θα μιλούσα σίγουρα γαλλικά!». Μάλιστα, όταν λίγο αργότερα η μάρτυρας απάντησε σε ερώτηση λέγοντας «it’ up to you», ο Αλέξης Κούγιας σχολίασε: «Καλά θα πω κι εγώ τότε…Εγώ Κορωπί».

Ξεκινώντας την κατάθεση της σημείωσε ότι όταν το παιδί μπήκε στο νοσοκομείο, την ενημέρωσαν πως πρόκειται «για το αδερφάκι ενός παιδιού που η μητέρα είχε φέρει νεκρό πριν δεκαπέντε μέρες το αδερφάκι του στο Καραμανδάνειο. Λόγω αυτού του ιστορικού είπα να γίνει καρδιολογική εκτίμηση. Ο κύριος Φιλιας ενημέρωσε την κυρία Καρατζά με την οποία συνεργαζόμαστε 30 χρόνια. Το παιδί θα μεταφέρονταν την επόμενη ημέρα σε αυτή».

Κούγιας: Τι είναι αυτά! Αυτή που έφαγε το παιδί!»

Περιγράφοντας στη συνέχεια όσα συνέβησαν την επόμενη ημέρα, σημείωσε πως το παιδί είχε καλή κλινική εικόνα. Ωστόσο, η πιθανολόγηση της σχετικά με το που μπορεί να οφείλονταν οι υψηλές σφίξεις που εμφάνισε για λίγο το παιδί. «Είδα το παιδί στις 9/4. Ήταν συνδεδεμένο με μηχάνημα που κατέγραφε τα πέντε βασικά πράγματα. Το μηχάνημα κάποια στιγμή έγραψε 132 σφίξεις πήγε και το είδε. Μάλλον κουνήθηκε κάποιο από τα αυτοκόλλητα γιατί μετά συνδέθηκε και είχε κανονικές σφίξεις» είπε η μάρτυρας.

«Δεν ντρέπεστε! Τι είναι αυτά! Έφυγαν τα αυτοκόλλητα;» είπε γελώντας δυνατά ο Αλέξης Κούγιας με την πρόεδρο της έδρας να διαμαρτύρεται έντονα για να τον επαναφέρει στην τάξη. «Ε μα τι να κάνω! Δεν ήρθε ούτε ένας γιατρός να πει τέτοιο πράγμα! Τι είναι αυτά! Αυτή που έφαγε το παιδί! Παλιό…».
Η μάρτυρας επέμεινε ότι κάποιο από τα pads είχε ξεκολλήσει ή το παιδί αγχώθηκε. «Μπορεί να έπαθε μια ταχυκαρδία. Το καρδιογράφημα πάντως που της έγινε αμέσως ήταν φυσιολογικό» επανάλαβε η κ. Τριάντου και συμπλήρωσε: «ρώτησα και τον καρδιολόγο αν είδε κάτι άλλο. Είδα όλες τις εξετάσεις του παιδιού, ρώτησα ποτέ θα δει το παιδί καρδιολόγος και μου είπαν ότι η κ. Καρατζά είπε ότι το είχε δει πριν 10 μέρες και δεν υπήρχε λόγος να το ξαναδεί, ενώ για το χολντερ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λόγος να μπει».

Το πρωί της Παρασκευής ήσαν πρώτη επαφή της παιδιάτρου με την Τζωρτζίνα. «Ρώτησα το παιδί, τι έγινε; Τι σου συνέβη; Δεν απαντούσε. Όταν τις έδινα οδηγίες όμως συνεργαζόταν. Εκεί γύρισα μπροστά σε όλους και είπα μπροστά στη μαμά του πως «το παιδί σας δεν έχει τίποτα, θα το πάρετε στο σπίτι». Της είπα επειδή είχε χάσει δυο παιδιά ότι η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή. Δυο θαλάμους είχαν επισκεφθεί μετά και ήρθε μια νοσηλεύτρια και λέει ότι το παιδί Δασκαλακη κάνει εμετό. Έστειλα ένα ειδικευόμενο και μου είπε ότι είναι καλά το παιδί. Όταν πήγα εγώ, η μητέρα μου είπε «εκανε εμετό το παιδί». Της λέω να τον δω και μου λέει το πέταξα. Τους είπα να μείνει με ορό η μικρή, να μη φάει κάτι κι αν δεν εκδηλώσει κάτι να φύγει» είπε και συμπλήρωσε πως αργότερα ο Μάνος Δασκαλάκης τηλεφώνησε στο γραφείο των γιατρών για να μάθει τι έγινε. «Του είπα ότι το παιδί είναι καλά, ότι μια αναγούλα έπαθε και ότι το παρακολουθούμε».

Προεδρος: Γιατί είπατε για ψυχιατρικό τμήμα στη μητέρα.

Μαρτυρας: Πάντα αν χαθεί κάποιος στην οικογένεια συστήνεται να δει το παιδί παιδοψυχολόγο. Επιβάλλεται να το στείλουμε σε παιδοψυχίατρο κι αν θέλει κι άλλες συνεδρίες θα το κρίνει εκείνος.

Προεδρος: Η μητέρα όταν είπατε ότι δε βρίσκετε κάτι πως αντέδρασε;

Μάρτυρας: Δεν είπε τίποτα.Προεδρος: Χρονικά πότε ήρθαν να σας πουν για εμετό;

Μαρτυρας: Περίπου 20 λεπτά από την επίσκεψη. Μετά τα σάλια που έβγαλε, το παιδί ήταν μια χαρά. Όταν το είδα εγώ ήταν ροδαλό. Ήταν εντάξει. Το παιδί δεν απαντούσε όταν το ρωτούσα. Κοιτούσε μπροστά» είπε η μάρτυρας.

Προεδρος: Πως εξηγούνται οι 132 σφίξεις;

Μάρτυρας: Το παιδί θα έχει ταχυκαρδία αν είχε 150 σφίξεις. Μπορεί να πιάσει τόσες σφίξεις από άγχος, κλάμα, γκρίνια. Δεν ήταν Σταθερο εύρημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις πέφτουν μετά από λίγο.

Προεδρος: Υπάρχει κάποια πάθηση που να δίνει τέτοια συμπτώματα;

Μάρτυρας: Εγώ δεν το έζησα το παιδί μετά. Θέλω να είμαι επιφυλακτική. Ένας ενήλικας δεν είναι μια εξέταση αίματος, ένα μόνιτορ. Πάνω απ’ όλα είναι η κλινική εικόνα. Αν δεν είναι καλή τότε θα γίνουν παραπάνω εξετάσεις για επιβεβαίωση ή για να αποκλειστούν πράγματα. Είναι στοιχειώδες στοιχείο η κλινική εικόνα.

Προεδρος: Μέχρι το σημείο που είδατε το παιδί εσείς, σκεφτήκατε ότι μπορεί να υπάρχει πάθηση που δεν φαινόταν.

Μάρτυρας: Οχι. Το παιδί έκανε ανακοπή. Το κυριότερο αίτιο είναι η καρδιά. Ευτυχώς όμως έγινε μαγνητική και ήταν φυσιολογική. Από υπερβάλλον ζήλο θέλαμε να είμαστε σίγουροι. Η μαμά είπε αλλά σε κάθε γιατρό. Το να λες έχω το παιδί να τραντάζεται και σφίγγει τα δόντια για πέντε λεπτά είναι τρομακτικό.

Πρόεδρος: Η τιμή 27.100 που εμφάνισε στα λευκά αιμοσφαίρια είναι φυσιολογική;

Μάρτυρας: Ποια ήταν η κλινική του εικόνα τότε; Αν ένα παιδάκι ζορίζεται πολύ να κάνει εμετό μπορεί να δούμε τέτοιες τιμές.

Σε ερώτηση που της τέθηκε σχετικά με το εάν έναν παιδί μπορεί να σωματοποίησει το φόβο του, η παιδίατρος απάντησε ότι μπορεί να συμβεί. «Ας πούμε στο σχολείο παίρνουν τηλέφωνο και λένε ελάτε να πάρετε το παιδί πονάει η κοιλίτσα του, αλλά ο γιατρός δε βλέπει τίποτα στις εξετάσεις. Τα παιδιά σωματοποιούν» είπε και συμπλήρωσε πως ζήτησε μόνιτορ στο παιδί για να καταγράφονται όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία λόγω των θανάτων των άλλων δυο αδελφών.

Εισαγγελέας: Αφού το νεφροειδές είχε σάλια γιατί μπήκε όρος;Μαρτυρας: Για να ηρεμήσει. Μπορεί να είχε αναγούλα.

Εισαγγελέας: Σε ένα παιδί με καλή κλινική εικόνα πως εξηγείται;Μάρτυρας: Είχε δώσει η μητέρα πως το παιδί είχε κοιλιακούς άλγος δυο ημέρες πριν και το αποδώσαμε εκεί.

Εισαγγελέας: Είπατε πως δε μιλούσε το παιδί. Τα παιδιά μιλάνε συνήθως;

Μαρτυρας: Είμαι 30 χρόνια γιατρός. Συνήθως τα παιδιά μιλάνε, αφού τους φύγει ο θυμός μιλούν αλλά εξαρτάται από το χαρακτήρα του παιδιού.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι αιτία της ανακοπής είναι κυρίως η καρδιά και πολλά άλλα; Ποια είναι τα πολλά άλλα;

Μαρτυρας: Πολλά, πολλά. Ας πούμε ένα φάρμακο… μια αρρυθμία, ένα οξύ επεισόδιο, σπασμοί που δεν σταματούν, αιτίες του νευρολογικού και υπάρχουν και αλλά αιτια που είναι ασφυξίας αίτια.

«Δε γίνεται να πεθάνεις χωρίς να έχεις τίποτα»

Ερωτήσεις δέχτηκε από την υποστήριξη της κατηγορίας, με τον συνήγορο του Μανου Δασκαλάκη να ρωτά τη μάρτυρα τι εννοούσε όταν είπε στην ανακρίτρια ότι δεν περίμενε την ανακοπή.

«Το έχουν δει το παιδί δυο παιδίατροι, νευρολόγος και άλλοι γιατροί, όλες οι εξετάσεις έγιναν ξανά και ξανά. Δεν γίνεται να πεθάνεις έτσι χωρίς να έχεις τίποτα! Δεν γίνεται! Δεν υπάρχει αυτό! Σε κανέναν άνθρωπο δεν γίνεται να πεθαίνει έτσι πρέπει να υπάρχει μια αιτία! Δεν πεθαίνουν έτσι άνθρωποι. Το παιδί με όσα είχα δει εγώ δεν γινόταν να πάθει ανακοπή» ξέσπασε η παιδιάτρος.

Βροχή ερωτήσεων δέχτηκε η μάρτυρας από το συνήγορο της κατηγορούμενης Αλέξη Κούγια.

Κουγιας: Οι γιατροί έκαναν κανένα λάθος;

Μάρτυρας: Δεν ήμουν μπροστά στην ανάνηψη.

Κούγιας: Η κατηγορία είναι ότι δηλητηρίασε το παιδί με κεταμίνη κι έπαθε ανακοπή. Μπορεί να συμβεί αυτό;

Μάρτυρας: Θα ρωτήσετε τον αναισθησιολόγο που χρησιμοποιούν τέτοια φάρμακα. Εγώ δεν ξέρω να απαντήσω.Κούγιας: Είπατε ότι σοκαριστήκατε. Σας είπαν πως έπαθε ανακοπή το παιδί;

Μαρτυρας: Μου είπαν ότι το βρήκαν πεθαμένο και το έσωσαν.

Κούγιας: Γνωρίζετε αν υπήρχε στο νοσοκομείο κεταμίνη;

Μάρτυρας: Δεν το είχαμε στην παιδιατρική. Νομίζω ότι υπάρχουν στις μονάδες. Στα αναισθησιολογικά επίσης.

Κούγιας: Θα μπορούσε να προκαλέσει ανακοπή με φραγή του στόματος και της μύτης;

Μάρτυρας: Δεν είμαι εγκληματολόγος. Εγώ ξέρω ότι μανάδες αγαπάνε τα παιδιά.Προεδρος: Αν μπορεί να συμβεί ρωτάει.

Μάρτυρας: Μπορεί να συμβεί. Υπάρχουν τα choking games -εσκεμμένη ασφυξία που μπορεί να το προκαλέσει.

Η μάρτυρας αρνήθηκε ότι βρέθηκε με τους υπόλοιπους γιατρούς και συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν για το περιστατικό. «Το μόνο που είπα στην ομάδα εγώ, είναι ότι μίλησα με τον κ. Ηλιάδη και μου είπε τι θα κάνει παραπέρα με το παιδί. Δεν μετείχα σε καμία συγκέντρωση».

Κούγιας: Το παιδί που εσείς είπατε να φύγει απο το νοσοκομείο, δεν έπρεπε να σας πουν ότι έπαθε ανακοπή;

Μαρτυρας: Εγω δεν έχω τέτοια θέση. Δε θα ενημερώσουν εμένα, θα ενημερώσουν την κυρία Ηλιοπούλου. Γι αυτό δε με ενημέρωσε κανεις.

Κούγιας: Εσείς ανασκευάσατε όταν μάθατε τι έγινε την άποψη σας να φύγει το παιδί;

Μάρτυρας: Όχι! Σαφέστατα πιστεύω ότι θα με έπαιρναν τηλέφωνο αν έβλεπαν κάτι ανησυχητικό στο παιδί. Ένας εμετός για να προβληματίσει θα έπρεπε να συνοδεύεται από πολλά άλλα. Εγω τη Δευτέρα έμαθα ότι το παιδί έκανε κάποιον εμετό και μάλιστα μετά έτρωγε! Και έτρωγε απέξω! Και ξαφνικά έπαθε ανακοπή!

Κούγιας: Αφού είναι σάλια και όχι εμετος γιατί το κρατάτε μέσα; Και θα δούμε σε άλλο δικαστήριο αν ηταν σαλάκια ή εμετός, πείτε γιατί το κρατήσατε; Πείτε!

Μάρτυρας: Πρώτον έχω δικαίωμα να διώξω ασθενή με βάση τον νόμο 24 ώρες μετά τη νοσηλεία του και αφού δεν έχει απολύτως τίποτα. Είχε όμως αναγούλα το παιδάκι και είπαμε να μείνει. Το σάλιο από τον εμετό τον αναγνωρίζουν όλοι! Όλοι!

Σχετικές ειδήσεις