ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πειθαρχική Ολομέλεια Αρείου Πάγου: Απολύθηκαν 3 δικαστές - Η αναξιοπρεπής συμπεριφορά ενός εφέτη

Πειθαρχική Ολομέλεια Αρείου Πάγου: Απολύθηκαν 3 δικαστές - Η αναξιοπρεπής συμπεριφορά ενός εφέτη

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι 65 δικαστείς της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την κατά εξακολούθηση αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας, ενός εφέτη που υπηρετούσε στην Ήπειρο

Στην απόλυση τριών δικαστών προχώρησε η πειθαρχική ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στην οποία είχαν παραπεμφθεί συνολικά 8 λειτουργοί της Δικαιοσύνης με το ερώτημα της οριστικής παύσης λόγω ανεπάρκειας και ένας εξ αυτών λόγω αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς.

«Ο πολίτης δεν θέλει λόγια, θέλει να πάρει την απόφαση στα χέρια του και οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων είναι αρνησιδικία», υπογράμμισε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα κατά την Πειθαρχική Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου, που αποφάσισε τελικά την οριστική απόλυση τριών δικαστών λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων (ανεπάρκεια), την επιβολή χρηματικού προστίμου σε έναν ακόμη, ενώ τρεις δικαστές παραιτήθηκαν και ένας ζήτησε αναβολή στην υπόθεση του.

Ειδικότερα, απολύθηκαν δύο εφέτες και ένας πρωτοδίκης, πρόστιμο αποδοχών τριών μηνών επιβλήθηκε σε έναν ειρηνοδίκη, ενώ ένας εφέτης παραιτήθηκε πριν την σύγκληση της Πειθαρχικής Ολομέλειας, μια πρόεδρος Πρωτοδικών, και ένας αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Επιπλέον, δεν απολύθηκαν δύο δικαστικοί λειτουργοί, καθώς διαπιστώθηκε ότι καλύψαν τις καθυστερήσεις, ενώ η υπόθεση μιας Πρωτοδίκου αναβλήθηκε καθώς διαγνώστηκε θετική στην Covid-19.

Απόλυση Εφέτη λόγω αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν οι 65 δικαστείς της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την κατά εξακολούθηση αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας, ενός εφέτη που υπηρετούσε στην Ήπειρο.

Ο δικαστής εμφανίζεται να μπήκε σε σούπερ μάρκετ όπου αγόρασε προϊόντα αξίας 14€ περίπου και πήγε στο ταμείο φωνάζοντας συγχρόνως ότι είναι φορέας του κορονοϊού και παρακάμπτοντας τη σειρά των πελατών οι οποίοι ήταν εμπρός από το ταμείο, πλήρωσε τα προϊόντα που αγοράσει, βγήκε από το σούπερ μάρκετ και μπήκε στο σταθμευμένο αυτοκίνητο του μάρκας Audi, το οποίο ήταν σταθμευμένο και δεν είχε πινακίδες κυκλοφορίας.

Οι πινακίδες ήταν στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου, όπως διαπιστώθηκε μεταγενέστερα.

Η ιστορία όμως δεν σταμάτησε εκεί, αφού η ταμίας του σούπερ μάρκετ ειδοποίησε τον υπεύθυνο και αυτός με τη σειρά του κάλεσε την Αστυνομία. Όταν κατέφθασε το περιπολικό οι αστυνομικοί ζήτησαν να τους δώσει ταυτότητα και άδεια οδήγησης.

Ο δικαστής αρχικά αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του και στη συνέχεια έδωσε παλιά άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου. Ωστόσο, μόλις οι αστυνομικοί ρώτησαν για ποιο λόγο βρισκόταν στο σημείο, εκείνος απάντησε… «κάθομαι εδώ και ξύνω τ’ αρχ… μου, ελάτε κι εσείς να μου τα ξύσετε!».

Ο ίδιος αρνήθηκε επανειλημμένα να εξέλθει από το αυτοκίνητο, λέγοντας ότι μόνο εισαγγελέας μπορεί να τον βγάλει και απευθυνόμενος στους αστυνομικούς τους είπε «θα δείτε τι θα πάθετε». Όταν δε αντιλήφθηκε ότι είχε συγκεντρωθεί πλήθος και παρακολουθούσε τη σκηνή, βγήκε ξαφνικά από το αμάξι του με τους αστυνόμους να τον ακινητοποιούν τελικά στο έδαφος, όπου του έβαλαν χειροπέδες.

«Ψάξτε, έχω ναρκωτικά» φώναζε ο εφέτης και μόλις τον έβαλαν στο περιπολικό φώναζε «αρχ… εσένα θα σε γαμ…». Τελικά αλληλομυνήθηκαν δικαστής, αστυνομικοί και ταμίας του σούπερ μάρκετ, ενώ ο δικαστικός λειτουργός με την μήνυσή του στράφηκε και κατά του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος.

Όπως αποκαλύφθηκε, στο συγκεκριμένο δικαστή είχε επιβληθεί στο παρελθόν πειθαρχική ποινή προσωρινής παύσης 6 μηνών για απρεπή συμπεριφορά, εντός και εκτός υπηρεσίας. «Δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεων του ως δικαστικού λειτουργού και στερείται του απαιτούμενου για δικαστικό λειτουργό ήθους, ενώ θίγει σοβαρά το κύρος του ίδιου και της Δικαιοσύνης» ανέφερε η εισηγήτρια της υπόθεσης που εισηγήθηκε την οριστική απόλυσή του.

Κατά την παρουσία του ενώπιον της Ολομέλειας ο Εφέτης αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα ενώ σε ερώτηση της προέδρου της Ολομέλειας για το που αποδίδει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στράφηκαν εναντίον του, εκείνος αποκρίθηκε πως η συμπεριφορά τους ήταν προβοκατόρικη, ήταν πράκτορες και προσπάθησαν να τον εμφανίσουν ως επικίνδυνο. Τελικά, ο Εφέτης απολύθηκε ομόφωνα.

Η απόλυση του δεύτερου δικαστή

Με πλειοψηφία 54 υπέρ και 11 κατά απολύθηκε γυναίκα δικαστής λόγω των υπέρμετρων καθυστερήσεων και αδικαιολόγητων απουσιών της που οδήγησαν σε πολλές περιπτώσεις σε παραγραφές αδικημάτων. Η ίδια χρειάστηκε 2 χρόνια και 3 μήνες για να θεωρήσει μια απόφαση, ενώ οι καθυστερήσεις σε διαφορετικές δικαστικές περιόδους κυμάνθηκαν από 65 έως 150 υποθέσεις. Κατά το παρελθόν είχε 15 πειθαρχικές αγωγές και τις έχουν επιβληθεί οι πειθαρχικές ποινές επίπληξης και προσωρινής παύσης. Σύμφωνα δε με όσα ανέφερε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, ο προϊστάμενος του Εφετείου στο οποίο υπηρετεί της εξήγησε ότι δεν χρεώνει στην συγκεκριμένη Εφέτη υποθέσεις για να μην ταλαιπωρεί τον κόσμο με τις καθυστερήσεις της.

Η Απόλυση του πρωτοδίκη

Την ομόφωνη απόλυση ενός πρωτόδικη αποφάσισε η πειθαρχική ολομέλεια καθώς είχε επί σειρά ετών καθυστερήσεις μεγάλου αριθμού υποθέσεων οι οποίες κατά διαφορετικά δικαστικά έτη κυμαινόντουσαν από 50 έως 240, ενώ καθυστέρησε και την έκδοση 17 βουλευμάτων. Μάλιστα, του αφαιρέθηκαν 635 υποθέσεις, οι οποίες χρεώθηκαν σε συνάδελφους του.

«Τι να κάνουμε δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του» σχολίασε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ο πρωτοδίκης παραδέχθηκε ότι η εικόνα του δεν είναι καλή και ότι έκανε μεν προσπάθεια, αλλά ο θάνατος του πατέρα του, δεν επέτρεψε να βελτιώσει τους χρόνους του.

Χρηματική ποινή σε Ειρηνοδίκη

Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια αποφάσισε να μην απολυθεί Ειρηνοδίκης λόγω καθυστερήσεων, αλλά ομόφωνα αποφάσισε να του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμό ίσο με τις αποδοχές τριών μηνών. Ο ειρηνοδίκης είχε μικρό αριθμό δημοσιεύσεων αφού μέσα σε δυο χρόνια είχε δημοσιεύσει μόνο 12 αποφάσεις, ενώ του είχαν αφαιρεθεί 32 δικογραφίες και είχαν χρεωθεί σε άλλον συνάδελφό του. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται, μεταξύ των άλλων, στο μεγάλο όγκο των υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που χειριζόταν, αλλά και στην μεγάλη έκταση των αποφάσεων που έβγαζε, κάτι που αντιλήφθηκε ότι απαιτούσε μεγάλο χρόνο και για αυτό περιόρισε την έκταση των αποφάσεων του.