ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ολομέλεια Αρείου Πάγου: Ισχυρή απάντηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Ολομέλεια Αρείου Πάγου: Ισχυρή απάντηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Η Ολομέλεια τοποθετήθηκε σε κάθε σημείο του ψηφίσματος που αφορά σε σειρά υποθέσεων

Με πλειοψηφία 49 υπέρ και 13 κατά εξέδωσε απόφαση η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κάνοντας λόγο για ανεπίτρεπτη και ευθεία παρεμπόδιση στο έργο των ελληνικών δικαστικών Αρχών σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου. Από την αλλά πλευρά, η μειοψηφία είχε την άποψη ότι η υπόθεση είναι πολιτικού χαρακτήρα και πρέπει να μην απαντήσει το ανώτατο δικαστήριο.

Η Ολομέλεια τοποθετήθηκε σε κάθε σημείο του ψηφίσματος που αφορά σε σειρά υποθέσεων, όπως οι έρευνες για τα Τέμπη, οι υποθέσεις διαφθοράς, η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, το ναυάγιο της Πύλου, αλλα και την δικαστική μεταχείριση του Παναγιώτη Δημητρά.

Κατά την πλειοψηφία, τα αναφερόμενα στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι αόριστα, ατεκμηρίωτα και μεροληπτικά, ενώ υπογραμμίζεται ότι τα συμπεράσματα δεν προέκυψαν έπειτα από έρευνα σε εθνική η κοινοτική αρχή και κατά συνέπεια αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος εισηγήθηκε το σύνολο των θεμάτων που θίγονται στο ψήφισμα και για την κάθε υπόθεση προέβη σε ειδική αιτιολόγηση. Αναφερόμενος στην έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα στα Τέμπη υποστήριξε ότι η δικαιοσύνη έχει προχωρήσει τις έρευνες για την τραγωδία σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα ενώ για τυχόν ευθύνες των πολιτικών εξήγησε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στη Βουλή.

Ο κ. Λυμπεροπούλος έκανε λόγο για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των δικαστικών Αρχών στο ζήτημα των υποκλοπών και την στοχοποίηση του Χρήστου Ράμου ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, τονίζοντας ότι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαστεί και καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και η υπόθεση βρίσκεται στο εφετείο, ενώ ανάλογη θέση έλαβε και στις αιτιάσεις για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ, λέγοντας πως ήδη έχουν απολογηθεί εμπλεκόμενοι και έχουν υπάρξει προφυλακίσεις.

Αναφορά έκανε ο εισηγητής και στις αιτιάσεις του Ψηφίσματος ότι η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων διορίζεται από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα, κάνοντας λόγο για αστήρικτες αναφορές που εμφανίζουν την ελληνική δικαιοσύνη ως υποχείριο της πολιτικής.

Σχετικά με το ναυάγιο της Πύλου, ο κ. Λυμπερόπουλος χαρακτήρισε αόριστες και ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις για τις έρευνες στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, σημειώνοντας ότι επιχειρείται με το Ψήφισμα ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών Αρχών.

Συμπερασματικά, κατάληξε πως το Ψήφισμα υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών, συμπληρώνοντας πως με αυτό τον τρόπο πλήττεται η Δικαιοσύνη γιατί δημιουργείται το αίσθημα στους πολίτες και τα κοινοτικά όργανα ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξ αιτίας διαφθοράς που περιλαμβάνει και το δικαστικό σώμα.