ΟΠΕΚΕΠΕ Φθιώτιδας: Ενοχή για 13 κατηγορούμενους προτείνει η ευρωπαία εισαγγελέας

Η εισαγγελέας πρότεινε τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας για περαιτέρω διερεύνηση πιθανών αδικημάτων: πέντε πρόσωπα ελέγχονται για ψευδορκία, δύο για ηθική αυτουργία σε αυτήν, ενώ ένα ακόμη κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση

ΟΠΕΚΕΠΕ Φθιώτιδας: Ενοχή για 13 κατηγορούμενους προτείνει η ευρωπαία εισαγγελέας

Νέα τροπή παίρνει η πολύκροτη υπόθεση των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων στη Φθιώτιδα, με την εντεταλμένη ευρωπαία εισαγγελέα Χαρίκλεια Θάνου να εισηγείται την ενοχή 13 κατηγορούμενων. Στην αγόρευσή της, η εισαγγελική λειτουργός άσκησε δριμεία κριτική όχι μόνο στους φερόμενους ως εμπλεκόμενους, αλλά και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνοντας λόγο για παντελή έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου.

Όπως επισήμανε, οι εκτάσεις που δηλώθηκαν για την είσπραξη των επιδοτήσεων ουδέποτε μισθώθηκαν ή καλλιεργήθηκαν. Αντιθέτως, οι κατηγορούμενοι φέρονται να εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού, υποβάλλοντας ψευδείς δηλώσεις χωρίς να υπάρξει επιτόπια αυτοψία.

Η κ. Θάνου επεσήμανε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ περιορίστηκε στην τυπική εξέταση των δηλώσεων, αγνοώντας ενδείξεις παραποίησης και απάτης. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όφειλε, ανεξαρτήτως εγκυκλίων, να μεταβεί στο σημείο και να διαπιστώσει αν πράγματι υπάρχει η δηλωθείσα δραστηριότητα», ανέφερε, τονίζοντας ότι «όλα αυτά τα χρήματα στερήθηκαν από ανθρώπους που πραγματικά ασκούν γεωργική δραστηριότητα και παλεύουν για την επιβίωσή τους».

Παράλληλα, η εισαγγελέας πρότεινε τη διαβίβαση αντιγράφων της δικογραφίας για περαιτέρω διερεύνηση πιθανών αδικημάτων: πέντε πρόσωπα ελέγχονται για ψευδορκία, δύο για ηθική αυτουργία σε αυτήν, ενώ ένα ακόμη κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση.

Κλείνοντας την αγόρευσή της, ανέφερε ότι ειδική μνεία θα γίνει και στην περίπτωση της Α.Β., ιδιοκτήτριας ΚΥΔ στον Δομοκό, για την οποία εκκρεμεί δικογραφία σχετικά με κακουργηματική πλαστογραφία, υπογραμμίζοντας πως ο ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ θα εξεταστεί εις βάθος και σε αυτήν την υπόθεση.

Η υπόθεση βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης έπειτα από ανώνυμο καταγγελία σύμφωνα με την οποία «αγρότες» με πλαστά μισθωτήρια που είχαν υποβληθεί στο ίδιο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων, εμφάνιζαν στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης έκτασης χιλιάδες στρέμματα ως βοσκότοπο σε εξ αδιαιρέτου συνιδιόκτητες εκτάσεις στο Ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) και στη Μακρυρράχη.

Οι 13 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της απάτης σχετικά με τις επιχορηγήσεις, της ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας. Οι 12 εξ αυτών φέρονται να έλαβαν συνολικά περισσότερα από 440.000 ευρώ, ενώ οι επιδοτήσεις κατά περίπτωση ξεκινούσαν από 13.000 ευρώ κι έφτασαν και τις 91.000 ευρώ.

Ο μέχρι το 2020 πρόεδρος του συνεταιρισμού Μακρυρράχης, που βρίσκεται στο εδώλιο, υποστήριξε κατά την απολογία του ότι από το 1935 με σειρά αποφάσεων ο συνεταιρισμός έχει τη νομή βοσκής αυτών των εκτάσεων.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι δεν έχουν παρανομήσει καθώς έκαναν χρήση της εγκυκλίου που δεν απαιτούσε ούτε αγροτική παραγωγή ούτε ζωικό κεφάλαιο, αλλά είχε μόνο κριτήριο τη διατήρηση των βοσκοτόπων σε καλή γεωργική κατάστασης, δηλαδή να μη ξεπερνάει το χορτάρι τα 70 εκατοστά. Ολοι οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι τα μισθωτήρια είναι γνήσια, αλλά και πως δεν απαιτούνταν γεωργικές εργασίες καθώς στην περιοχή έβοσκαν πολλά κοπάδια ζώων που διατηρούν το χόρτο στο ύψος…του παπουτσιού τους, όπως χαρακτηριστικά είπε ένας κατηγορούμενος.

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή