ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Στην Ολομέλεια και πάλι οι μειώσεις αποδοχών των ενστόλων

ΣτΕ: Στην Ολομέλεια και πάλι οι μειώσεις αποδοχών των ενστόλων

Στο δικαστικό προσκήνιο επανέρχεται το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών των ενστόλων όλων των σωμάτων, καθώς τέσσερις Ενώσεις αποστράτων κατέθεσαν νέα προσφυγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Οι ένστολοι στρέφονται κατά του νέου νομοθετικού πλαισίου που διαμορφώνει τις αποδοχές, τα επιδόματα και τις συντάξεις του σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα προβλεπόμενα, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και το συντονιστικό συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τον περασμένο έτος δικαίωσε τους ενστόλους κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1η Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών και κατά προέκταση των συντάξεων είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές στο προηγούμενο προ των μειώσεων καθεστώς. Με την απόφαση αυτή συνταυτίστηκε και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως προς το σκέλος της αναδρομικής περικοπής των συντάξεων όλων των ενστόλων.

Μετά τις δικαστικές αποφάσεις με το νόμο 4307/2014 προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών μισθών των στρατιωτικών και καθορίστηκαν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα –όπως υποστηρίζουν οι ένστολοι- να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιουλίου 2012.

Σχετικές ειδήσεις