ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ένας εφοπλιστής και ένας βιομήχανος στην «τσιμπίδα» των οικονομικών εισαγγελέων

Ένας εφοπλιστής και ένας βιομήχανος στην «τσιμπίδα» των οικονομικών εισαγγελέων

Σάλο έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν δεσμεύσει τους λογαριασμούς ενός μεγαλο-εφοπλιστή και ενός επιχειρηματία, ο οποίος στο παρελθόν είχε θεσμικό ρόλο στη βιομηχανία, στο πλαίσιο έρευνας για φοροδιαφυγή.

Για «αδικαιολόγητο πλουτισμό» φέρονται να ερευνώνται ο εφοπλιστής, Παναγιώτης Τσάκος και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και άλλα περιουσιακά στοιχεία των οποίων έχουν δεσμευθεί με εντολή των οικονομικών εισαγγελέων.

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου εντόπισε τα ονόματα των κ.κ. Δασκαλόπουλου και Τσάκου, στις λίστες 1.364.069 καταθετών μεγάλων ποσών, οι οποίοι διαθέτουν ή διέθεταν από το 2000 έως και τον Ιούνιο του 2012 τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ ή εμβάσματα προς το εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια, οι ελεγκτές του Κέντρου διασταύρωσαν τα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών κατά την περίοδο 2000-2012 με τις φορολογικές δηλώσεις της ίδιας περιόδου και διαπίστωσαν ότι μεγάλα ποσά που εμφανίζονται να έχουν διακινηθεί μέσω των τραπεζικών λογαριασμών, δεν καλύπτονται από τα δηλωθέντα στις φορολογικές δηλώσεις έσοδα και εισοδήματα.

Για την περίπτωση του κ. Δασκαλόπουλου, η υπόθεση είναι ανοικτή εδώ και 12 μήνες, όταν δόθηκε η πρώτη εντολή για δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών, η ισχύς της οποίας παρατάθηκε πριν από λίγες ημέρες, για άλλους έξι μήνες. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ σε γραπτή του δήλωση αναφέρει: «Κατά την 1η Ιουλίου πέρυσι, ενημερώθηκα ότι υφίσταμαι φορολογικό έλεγχο -όπως και πολλοί άλλοι ‘Φορολογούμενοι Μεγάλου Πλούτου’ - και ότι από τον έλεγχο των τραπεζικών μου λογαριασμών προκύπτουν διαφορές που χρειάζονται δικαιολόγηση.

Η προκαταρκτική αυτή διαδικασία, ως γνωστόν, οδηγεί κατά τον νόμο σε προληπτική δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για διάστημα μέχρις ενός έτους. Αυτή η ίδια δέσμευση παρατείνεται τώρα για άλλους έξι μήνες.

Μου ζητήθηκε να δικαιολογήσω 1700 επί μέρους συναλλαγές από 10 διαφορετικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, ξεκινώντας από το έτος 2000.

Επί ένα έτος, ανέσυρα και παρουσίασα στις φορολογικές αρχές πλήρη και αδιαμφισβήτητα παραστατικά που δικαιολογούν μία - μία τις συναλλαγές και αποδεικνύουν ότι στη φορολογική μου ιστορία δεν υπήρξε ποτέ ούτε ένα ευρώ κρυμμένο εισόδημα.

Προσδοκώ την περαίωση της υπόθεσης άμεσα διότι, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να παραμένω πρακτικά και ηθικά όμηρος μιας λεόντειας διαδικασίας που το κράτος δεν μπορεί να διεκπεραιώσει αποτελεσματικά και σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το κράτος δικαιούται και οφείλει να ελέγχει τη φοροδιαφυγή. Ταυτοχρόνως όμως και ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να βρίσκει και το δίκιο του, ιδίως όταν το έχει αποδείξει».

Από την πλευρά του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου τηρείται «σιγήν ιχθύος». Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του mononews.gr, το γραφείο του κ. Τσάκου απέφυγε να σχολιάσει την υπόθεση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η τελική έκβαση της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διερεύνηση ύποπτων φορολογικών υποθέσεων μεγάλου πλούτου θα πρέπει επιτέλους να αποδώσει καρπούς, τόσο για το κοινό αίσθημα ισονομίας, όσο και για να μπουν έσοδα στα δημόσια ταμεία, τα οποία μέχρι στιγμής στηρίζουν με «αιματηρές» θυσίες μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Σχετικές ειδήσεις