ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξεκινά η δίκη του Ιωάννη Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ!

Ξεκινά η δίκη του Ιωάννη Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ!

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας επανέρχεται στις αίθουσες των δικαστηρίων στις 30 Σεπτεμβρίου.

Πρώτος μάρτυρας που έχει κληθεί να καταθέσει για το μέγα σκάνδαλο ο Ευάγγελος Βενιζέλος – Θα μάθουμε επιτέλους την αλήθεια;

Η αποκάλυψη της νόθευσης της περιβόητης λίστας Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC, ευρέως γνωστής ως λίστας Λανγκάρντ ή Φαλτσιανί, μετράει ήδη τέσσερα χρόνια και μια μόλις δίκη, αυτή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο.

O άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ «έφυγε» με ποινή… χάδι από την δικαστική αίθουσα, αλλά εκκρεμεί μια ακόμη δίκη γι' αυτή την ιστορία, που οδήγησε σε αφαίρεση των ονομάτων των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου από τη λίστα.

Ο λόγος για την δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη που θα καθίσει μετά από δύο αναβολές στο εδώλιο του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Ιωάννης Διώτης έχει παραπεμφθεί στο εδώλιο προκειμένου να δικαστεί για το αδίκημα της απιστίας στη υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, καθώς σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν περισσότερα από 2000 ονόματα Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού εντός της δικαστικής αιθούσης θα βρεθεί για να καταθέσει ως πρώτος μάρτυρας ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος του κ. Διώτη την επίμαχη περίοδο.

Από την εξέλιξη της συγκεκριμένης δίκης θα εξαρτηθούν πολλά σε πολιτικό επίπεδο, αφού παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα χυθεί άπλετο φως σε όλα τα σκάνδαλα που απασχόλησαν την επικαιρότητα κατά τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα!

Έκρυψαν λίστες σε συρτάρια, έσβησαν ονόματα και παρόλα αυτά είναι όλοι έξω!

Τεράστιες οι ευθύνες της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά και των πολιτικών κομμάτων που φρόντισαν να κουκουλώσουν όλες τις έρευνες και τις εξεταστικές επιτροπές.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω στο 2012, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της λίστας Λανγκάρντ και ακολούθησαν δεκάδες αποκαλύψεις και μια εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, κανείς δεν φανταζόταν ότι η ιστορία θα κατέληγε σε ένα… πλημμέλημα. Η διαφύλαξη της εικόνας του ήταν το κίνητρο της πράξης του κατά το Ειδικό Δικαστήριο, που εξάντλησε –όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρός του Ν. Πάσσος τότε- την επιείκεια του στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. H απόφαση, δέχτηκε ότι ο πρώην υπουργός «πείραξε» τη λίστα, αλλά δεν υπάρχει ζημία του Δημοσίου –τουλάχιστον όχι διαπιστωμένη- για το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό ήταν το «δια ταύτα» της απόφασης, που για τους περισσότερους ήταν βόμβα, ενώ από ελάχιστους χαρακτηρίστηκε «γενναία απόφαση», αφού το δικαστήριο θα μπορούσε να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα».

Σε εκείνη την δίκη είχε κληθεί να καταθέσει και ο κ. Διώτης, ο οποίος απάντησε, όπως είχε δικαίωμα, μόνο σε ερωτήσεις που έκρινε ο ίδιος ότι δεν σχετίζονται άμεσα με την κατηγορία που αντιμετωπίζει. «Η κατηγορία που αντιμετωπίζω είναι αβάσιμη, δεν έχω διαπράξει καμία πράξη και έχω τη συνείδηση μου ήσυχη. Διασύρομαι 2,5 χρόνια με προσωπικό κόστος στην υγεία μου, την οικογένεια μου», είχε πει χαρακτηριστικά. Σε σχέση με την περιβόητη λίστα της οποίας ο έλεγχος ακόμα καρκινοβατεί υποστήριξε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ότι ο διοικητής της ΕΥΠ κος Μπίκος του είχε επιβεβαιώσει ότι αρχικά η επίμαχη λίστα είχε έρθει στην πατρίδα μας μέσω των μυστικών Γαλλικών και Ελληνικών υπηρεσιών.

Ο κ.Διώτης υποστήριξε ακόμα πως «στην πρώτη ενημέρωση που είχα (σσ: από τον προκάτοχό του κ. Καπελέρη)δεν αναφερθήκαμε στη λίστα Λαγκάρντ. Μου είπε για τη λίστα με τα ονόματα που του είχαν δοθεί από τον Γ. Παπακωνσταντίνου εκ των υστέρων. Μου είπε ότι έκανε έναν εντελώς άτυπο έλεγχο και ακόμα ότι ποτέ δεν του εδόθη εντολή για έλεγχο,» ενώ αναφερόμενος σε σχετική σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι «υπήρξαν επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα της λίστας και ο Υπουργός επιφυλάχθηκε να δει που θα το αναθέσει».

Σχετικές ειδήσεις