ΕΡΓΑΣΙΑ

Αυτοί οι εργαζόμενοι θα δουν πρώτοι αυξήσεις στους μισθούς τους

Αυτοί οι εργαζόμενοι θα δουν πρώτοι αυξήσεις στους μισθούς τους

Περίπου 900.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, και κυρίως οι χαμηλόμισθοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, υπολογίζεται ότι θα δουν το επόμενο διάστημα αυξήσεις στους μισθούς τους.

Μέχρι το τέλος του 2018 ή τις αρχές του 2019, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους (3.755.427 άτομα είναι σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. το σύνολο των εργαζομένων) θα έχει αύξηση στις απολαβές του. Οι διεργασίες στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι συζητήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ήδη αρκετά προχωρημένες. Μάλιστα το υπουργείο θα παρακάμψει τη σχετική διαδικασία, που προβλέπει έναρξη των σχετικών συζητήσεων τον Μάρτιο, προκειμένου η αύξηση στον κατώτατο μισθό να είναι πραγματικότητα στο τέλος Δεκεμβρίου ή τον Ιανουάριο του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, περίπου 614.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με μεικτό μισθό έως 600 ευρώ. Οι 413.000 εξ αυτών, μάλιστα, έχουν συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, δηλαδή αμείβονται με μισθό κάτω από τον κατώτατο, ενώ περίπου 200.000 έχουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και μισθό μεταξύ 501-600 ευρώ, δηλαδή στο ύψος ακριβώς του κατώτατου (586 ευρώ μεικτά). Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι νέοι κάτω των 25 ετών, οι οποίοι λαμβάνουν τον «υποκατώτατο» μισθό, ο οποίος αντιστοιχεί στο 90% του κατώτατου μισθού τον οποίο λαμβάνουν οι εργαζόμενοι άνω των 25 ετών. Με άλλα λόγια, στην εξίσωση της αύξησης του κατώτατου μισθού μπαίνουν και οι νέοι που σήμερα αμείβονται με τον «υποκατώτατο μισθό».

Κλήσεις στην Ομοσπονδία τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και τη Διεθνή Ναυτική Ένωση αποστέλλει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) που συνεδρίασε, με στόχο να καταθέσουν τα μητρώα των μελών τους και να ξεκινήσουν έτσι, οι διαδικασίες για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων στους συγκεκριμένους κλάδους. Συνεδρίασε το ΑΣΕ, το όργανο που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου στη συνέχεια να αποφασιστεί η επεκτασιμότητα ή όχι των συμβάσεων. Η αρχή αποφασίστηκε να γίνει με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες υπογράφουν μαζί με την ΟΤΟΕ την συλλογική σύμβαση του κλάδου, τα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού, μεγάλες πρακτορειακές επιχειρήσεις και ναυτιλιακά πρακτορεία. Είναι κλάδοι για τους οποίους έχουν υπογραφεί και βρίσκονται σε ισχύ κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.