ΕΘΝΙΚΑ

Oruc Reis: Θα «σπάσει» τον 28ο Μεσημβρινό; Το ελληνικό Casus belli

Oruc Reis: Θα «σπάσει» τον 28ο Μεσημβρινό; Το ελληνικό Casus belli

Νέα ακραία πρόκληση από το τουρκικό καθεστώς - «Κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα η θαλάσσια περιοχή δυτικά του 28ου Μεσημβρινού – Ενημερωμένοι ήδη οι «σύμμαχοι» για τις προθέσεις πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας

Από μια κλωστή κρέμεται η ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, με τους Τούρκους να συνεχίζουν την επιθετική τακτική κατά της Ελλάδας, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να οδηγήσουν τη χώρα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό ασφυκτική πίεση.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου βρίσκει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού. Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis συνεχίζει να «σκανάρει» κάθε σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ έφτασε στο σημείο να «σπάσει» ακόμα και το όριο των 12 ναυτικών μιλίων, βρίσκοντας ωστόσο μπροστά του τον ελληνικό Στόλο.

Αν και για αρκετές ώρες κινούνταν μεταξύ του νησιού των ιπποτών» και της Καρπάθου, το βράδυ της Δευτέρας (26.10.20) άλλαξε ρότα και άρχισε να κινείται νότια με πορεία προς την Αίγυπτο.

Το σημείο που έδωσε στίγμα στις 23:40 το βράδυ της Δευτέρας βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που τέμνονται οι τρεις ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Η πορεία του ήταν νότια και κινείται εντός της τελευταίας Navtex που εκδόθηκε στις 24 Οκτωβρίου με ισχύ από 25 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου.

Συνεχώς πλέει μαζί του ο τουρκικός στολίσκος που το συνοδεύει, ενώ πολύ κοντά στην τουρκική αρμάδα βρίσκονται πάντα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού, έτοιμα ανά πάσα στιγμή για κάθε ενδεχόμενο.

«Κόκκινη γραμμή» ο 28ος Μεσημβρινός

Το γεγονός ότι το Oruc Reis απομακρύνθηκε από την περιοχή του Καστελόριζου, της Ρόδου και της Καρπάθου, δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα έχει διάθεση αποκλιμάκωσης. Αντιθέτως, πέρα από το γεγονός ότι καταπατά κάθε σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει πλέον ακόμα πιο ακραία πρόκληση. Ποια είναι αυτή; Η αμφισβήτησης της ελληνικής ΑΟΖ.

Αν λοιπόν για τα νησιά μας η «κόκκινη γραμμή» ήταν τα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές, τότε για το συγκεκριμένο σημείο της ανατολικής Μεσογείου είναι η θαλάσσια περιοχή δυτικά του 28ου Μεσημβρινού.

Τι εννοούμε; Η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι απλά ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά ελληνική ΑΟΖ έπειτα από την συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο και μάλιστα ελάχιστα μίλια από τις ακτές των ελληνικών νησιών και εκατοντάδες από τις ακτές της Τουρκίας. Δηλαδή, δεν μπορεί πλέον να προβάλει επιχείρημα ανάλογο με του Καστελόριζου.

Ποια θα είναι λοιπόν η αντίδραση της χώρας μας; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές σε συμμάχους και Θεσμούς πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την παραμικρή κίνηση του Oruc Reis στα δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Εδώ είναι η ελληνική κόκκινη γραμμή, το ελληνικό casus belli.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει ήδη σαφείς και συγκεκριμένες εντολές προς τα στελέχη των τριών Κλάδων, ενώ ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε άψογη συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση που εξελίσσεται, την αξιολογούν και διαμορφώνουν τις επόμενες κινήσεις.

Όπως τονίζουν υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές, «είμαστε πανέτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Έχουμε την εμπειρία, την ικανότητα και τα μέσα. Όταν δοθεί η εντολή θα κάνουμε το καθήκον μας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν σε παραλήρημα: Ο «πόλεμος» με Μακρόν και ΗΠΑ ξυπνά τους τζιχαντιστές