ΕΘΝΙΚΑ

Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Οργή της Τουρκίας - Καταγγέλλει την Ελλάδα και απειλεί

Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Οργή της Τουρκίας - Καταγγέλλει την Ελλάδα και απειλεί

Βολές στην Ελλάδα ρίχνει με ανακοίνωση της η Άγκυρα σχετικά με την σύλληψη του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Η Τουρκία με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «καταδικάζει τη σύλληψη του Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, γραμματέα του τουρκικού Γενικού Προξενείου στη Ρόδο» ρίχνοντας ευθύνη στην Ελλάδα, «παραβίασε τις διατάξεις της Συνθήκης της Βιέννης» καθώς και «το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, όπως και τον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρει πως δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας και «στοχοποιούν το προσωπικό μας και την οικογένειά του».

«Τα απαραίτητα διαβήματα έγιναν προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις έρευνες που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από συγκεκριμένους κύκλους πρόθυμους να αυξήσουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία. Θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθνυσης Ασφαλείας Ρόδου

Σύμφωνα με πληροφορίες σε βάρος του 35χρονου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τέσσερα αδικήματα βάσει της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο 35χρονος αρνείται την όποια εμπλοκή στην υπόθεση αυτή.

Σε ό,τι αφορά τον 56χρονο μάγειρα του πλοίου, μετά την απόλυσή του από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν, έχει μεταβεί στην Κομοτηνή όπου και αναμένεται να εντοπιστεί και να συλληφθεί από τους εκεί αστυνομικούς σε εκτέλεση του εντάλματος που έχει εκδοθεί σε βάρος του από την ανακρίτρια Ρόδου για αυτή την υπόθεση.

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει μια νέα έρευνα για να διαπιστωθεί αν ο 56χρονος και ο 35χρονος, κατέγραφαν τις δραστηριότητες αλλά και τις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κω και στη Νίσυρο.

Πέρα από το εύρος των στοιχείων που έχουν συλλέξει οι άνδρες των ελληνικών υπηρεσιών και τα οποία καταδεικνύουν την πολύμηνη δράση των δύο κατηγορουμένων ως κατασκόπων, το γεγονός ότι το πλοίο στο οποίο εργαζόταν ο 56χρονος πραγματοποιούσε επίσης δρομολόγια και στα δύο παραπάνω νησιά έχει οδηγήσει τις έρευνες και προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από την ΕΥΠ, επικουρικές έρευνες ως προς τη δράση των δύο κατασκόπων διεξάγουν και στρατιωτικοί κύκλοι, σε μία επιπλέον προσπάθεια να καταγραφεί όχι μόνο το μέγεθος των πληροφοριών που έχουν μεταφερθεί στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), αλλά και το εύρος των περιοχών και τοποθεσιών στις οποίες επικέντρωσαν τη δράση τους οι δύο κατάσκοποι.

Στην κατοχή τους φέρεται μάλιστα να βρέθηκαν περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες ελληνικών στόχων, ονόματα και αριθμοί πλοίων αλλά και στιγμιότυπα υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τον ελλιμενισμό τους στο λιμάνι της Ρόδου.

Σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου, η δράση των δύο κατασκόπων αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική και αυτό παρά την εντύπωση που επιδιώκουν να δημιουργήσουν, ενδεχομένως αθέλητα, ορισμένοι ότι οι πληροφορίες που παρείχαν προς την τουρκική ΜΙΤ ήταν χαμηλού επιπέδου. «Η αξία που έχει η ανθρώπινη εμπλοκή στη συλλογή των πληροφοριών είναι ανεκτίμητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την όποια τεχνολογία έχει αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί να θεωρεί κάποιος ότι αρκεί η δορυφορική εικόνα ή το πέταγμα ενός μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους ή ενός drone πάνω από τον στόχο για να αντληθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στις 26 Δεκεμβρίου τα εμβόλια, στις 27 οι εμβολιασμοί: Πρεμιέρα σε πέντε νοσοκομεία στην Αττική