ΕΘΝΙΚΑ

Ελλάδα VS Τουρκία: Ποια Πολεμική Αεροπορία είναι πιο ισχυρή; Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Ελλάδα VS Τουρκία: Ποια Πολεμική Αεροπορία είναι πιο ισχυρή; Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Η αντεπίθεση των ελληνικών φτερών - Πιο ισχυροί αριθμητικά οι Τούρκοι αλλά υστερούν σε προσωπικό, ποιότητα και εμπειρία - Πώς οι Έλληνες χειριστές αποτελούν τον χειρότερο εφιάλτη του Ταγίπ Ερντογάν. 

Το Newsbomb.gr, μετά την παρουσίαση των στοιχείων για την ισχύ των στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας, προχωρά σήμερα σε ανάλογη παρουσίαση των δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας των δύο χωρών.

Εδώ και αιώνες, η κύρια στρατιωτική απειλή για τη Χώρα μας προέρχεται από την πλευρά της Τουρκίας. Μάλιστα, το 2020, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χρονιά – σταθμός για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να καλούνται να αντιμετωπίσουν πλήθος προκλήσεων από πλευράς Άγκυρας. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση με την Τουρκία στον Έβρο τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και στη συνέχεια, με τις αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα έθεσαν ως προτεραιότητα την εξοπλιστική ενίσχυση των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί των Επιτελείων συμφώνησαν πως η Ελλάδα έχει έναν και μόνο δρόμο: Να γίνει ακόμα πιο ισχυρή στρατιωτικά, προχωρώντας σε άμεσες και στοχευμένες κινήσεις που θα εκσυγχρονίσουν τα οπλικά μας συστήματα και θα επεκτείνουν την ισχύ μας.

Αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας, η Πολεμική Αεροπορία, με τους Έλληνες πιλότους να αποτελούν τον χειρότερο εφιάλτη των Τούρκων, έχοντας εδώ και χρόνια τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ και από τους πιο έμπειρους παγκοσμίως. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ «ΧΟΥΝΕΡΙ» ΤΟΥ Α/ΓΕΕΘΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Τα «ελληνικά φτερά», μπορεί να υστερούν αριθμητικά από τους Τούρκους, ωστόσο, διατηρούν την απόλυτη εναέρια υπεροχή στο Αιγαίο, η οποία αποκτήθηκε με πολλές θυσίες και πολυετείς προσπάθειες, έχοντας πάντα χειριστές που διακρίνονταν για τις ικανότητες στον αέρα, την οξυδέρκεια, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα στον «ακήρυχτο πόλεμο» του Αρχιπελάγους.

Πάμε όμως να δούμε στο Infographic του Newsbomb.gr τον συσχετισμό δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας στον αέρα:

Στα παραπάνω στοιχεία δεν προσθέσαμε τα γαλλικά μαχητικά Rafale, καθώς αυτά θα ενταχθούν στην δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας τον ερχόμενο Ιούλιο. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα θα προσγειωθούν το καλοκαίρι τα πρώτα έξι δελταπτέρυγα αεροσκάφη με τη γαλανόλευκη στα φτερα, ενώ τα υπόλοιπα 12 θα έρθουν σταδιακά μέχρι το 2023, αποτελώντας τον χειρότερο εχθρό της τουρκικής αεράμυνας, ειδικά των S-400. Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία, αναβαθμίζει τα μαχητικά F-16 block 52+ σε Viper και παραλαμβάνει ανταλλακτικά για τα Mirage 2000-5. Παράλληλα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα καλύτερα αεροσκάφη του κόσμου, τα F-35.

Με δεδομένες τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο και με την αναβάθμιση των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων της με τη χρήση των S-400, τα F-35 και τα Rafale αποτελούν αναγκαίο μέσο για τη διατήρηση της ποιοτικής υπεροχής στην περιοχή.

Στόχος του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Γεωργίου Μπλιούμη, είναι η Ελλάδα να έχει μέσα στην επόμενη δεκαετία τα εξής αεροσκάφη στο στόλο της:

  • 37 F-16 Block 50, που θα μετατραπούν σε «Μ»
  • 32 F-16 Block 30 που θα μετατραπούν επίσης σε «Μ»
  • 85 F-16 που σταδιακά θα γίνουν Viper
  • 24 Mirage 2000-5, τα οποία με την υποστήριξη που πλέον υπάρχει έλαβαν τις αναγκαίες παρεμβάσεις – βελτιώσεις
  • 18 πανίσχυρα Rafale 4.5 γενιάς
  • 24 F-35, τα καλύτερα μαχητικά 5ης γενιάς.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 36 F-4 Phantom τα οποία ανήκουν επίσης στις βασικές μονάδες κρούσης και χρησιμοποιούνται ως βομβαρδιστικά.

Όσον αφορά την Τουρκία, αριθμητικά είναι πολύ πιο ισχυρή, διαθέτοντας 267 αεροσκάφη, με κύριο κορμό το F-16, τα οποία ωστόσο δεν έχουν εκσυγχρονιστεί. Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο της TuAF είναι οι τρομερές ελλείψεις προσωπικού και κυρίως καλά εκπαιδευμένων πιλότων και μηχανικών, οι οποίοι μετά το πραξικόπημα το 2016 φυλακίστηκαν, με την αποτέλεσμα η Türk Hava Kuvvetleri να μείνει χωρίς έμπειρο προσωπικό.

Εκεί ωστόσο που είναι πανίσχυρη η Τουρκία και μάλιστα χάρει στην δική της αμυντική βιομηχανία είναι στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διαθέτοντας έναν πολύ αξιόλογο στόλο, ανώτερο φυσικά από τα μη επανδρωμένα που διαθέτει η Χώρα μας.

Είναι προφανές πως σε μια περιοχή που κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι, η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο από τη διατήρηση μιας ικανοποιητικής ισορροπίας στρατιωτικών δυνάμεων, έναντι της Τουρκίας. Αν και τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι ιδανικά για υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα, η Χώρα μας είναι υποχρεωμένη να το κάνει και θα το πράξει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Ειδικά όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία, η Ελλάδα θέλει και πρέπει να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες απόκτησης νέων αεροσκαφών. Έχοντας άλλωστε απέναντι έναν αλλοπρόσαλο και αφερέγγυο ηγέτη όπως ο Ερντογάν, περιθώρια για αδράνεια δεν υπάρχουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.