ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Ο «γέρος» Καραμανλής, ο Νίκος Δένδιας και τα πετρέλαια στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικά: Ο «γέρος» Καραμανλής, ο Νίκος Δένδιας και τα πετρέλαια στο Αιγαίο
O πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής

Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας - Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει «κόλπος του Μεξικού», ούτε βεβαίως ο χρήσιμος ηλίθιος για να «κονομήσουν» οι πολυεθνικές των πετρελαίων

Πάω το ρολόι της Ιστορίας 30 χρόνια πίσω… 16 Ιουλίου 1991. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ μόλις έχει επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ακολουθεί η φοβερή επισήμανση του Εθνάρχη προς τον Τζόρτζ Μπους (τον πρεσβύτερο και μακαρίτη πλέον από το 2018):

«Το Αιγαίο είναι 50% ελληνικός χώρος, 42% διεθνής και 8% τουρκικός. Και παρά ταύτα οι Τούρκοι θέλουν να τον μοιράσουμε στη μέση. Αν γίνει αυτό, διχοτομείται η ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για περίπλοκο πρόβλημα. Και δυστυχώς φοβούμαι ότι όλα αυτά γίνονται άνευ λόγου, γιατί τελικά δεν υπάρχει πετρέλαιο». (Διάλογος με τον πρόεδρο Τζ. Μπους και τον στρατηγό Μπ. Σκόουκροφτ στο Προεδρικό Μέγαρο, 16 Ιουλίου 1991).

Σε ελεύθερη μετάφραση ο Καραμανλής είπε στον Μπους ότι υπάρχει κίνδυνος να πάμε σε πόλεμο με τους Τούρκους, χωρίς να υπάρχουν πετρέλαια!

Ο γέρος ο Καραμανλής ήξερε. Γνώριζε πολύ καλά τι συμβαίνει και τριάντα χρόνια μετά έρχεται να τον επιβεβαιώσει ο νυν υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με συνέντευξή του στο Arab News. Πολλοί άκουσαν γι’ αυτή τη συνέντευξη του Δένδια, λίγοι κατάλαβαν…

Το ζουμί είναι ότι η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει «κόλπος του Μεξικού», ούτε βεβαίως Σαουδική Αραβία. Ούτε είναι ποτέ δυνατόν η Ελλάδα να παίξει το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου και να βρεθεί στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης με την Τουρκία για να αποκομίσουν κέρδη 2-3 πολυεθνικές των πετρελαίων που ενδιαφέρονται να γεμίσουν με ring oils την Ελλάδα.

Αυτό εννοούσε ο Καραμανλής το 1991, αυτό ακριβώς εννοεί και ο Νίκος Δένδιας το 2021.

Την ίδια περίοδο, ο Μεγάλος Μακεδόνας Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 11 Φεβρουαρίου του 1991 δέχθηκε σε ακρόαση τον Αμερικανό πρεσβευτή Μ. Σωτήρχο. Ο Καραμανλής χωρίς περιστροφές του είπε τα ακόλουθα:

«Η Αμερική θα μπει πράγματι σε μεγάλη περιπέτεια, αν η Τουρκία αναλάβει σημαντικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, είτε γιατί θα θελήσει να της το αναθέσει η Αμερική είτε διότι θα τον επιδιώξει μόνη της αισθανόμενη αρκετά ισχυρή. Και τούτο διότι ένας τέτοιος ρόλος της Τουρκίας δεν είναι αποδεκτός από τις αραβικές χώρες της περιοχής, οι οποίες δυσπιστούν παραδοσιακά απέναντί της και πιστεύουν ότι η επιδίωξη ιδιοτελών σκοπών εκ μέρους της Τουρκίας θα είναι παράγοντας αστάθειας στην περιοχή και όχι σταθερότητος».

Πρόσθεσε μάλιστα τα ακόλουθα:

«Επίστευα πάντοτε και πιστεύω στην ανάγκη επιλύσεως των διαφορών μας με την Τουρκία. Η γεωγραφία μάς υποχρεώνει να συνυπάρχουμε. Χρειάζεται λίγη λογική και λίγο πολιτικό θάρρος. (…) Η φιλοδοξία μου ήταν πριν αποσυρθώ από τον δημόσιο βίο να λύσω τις διαφορές μας με την Τουρκία, αλλά δεν βρήκα συνομιλητή. (…) Όταν μιλάμε για ανάγκη επιδείξεως πολιτικού θάρρους, εννοούμε να αγνοηθεί η κοινή γνώμη. (…) Η Κύπρος έχει ελληνική Ιστορία 3.000 ετών. Είναι μια δεύτερη Ελλάς.

Το 80% των Κυπρίων είναι Έλληνες και μόνο το 18% είναι Τούρκοι. Το πρόβλημα είναι στην Άγκυρα, που πρέπει να καταλάβει ότι το σημερινό στάτους κβο είναι απαράδεκτο. (…) Το Αιγαίο είναι πάντως κατοχυρωμένο με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Αν οι Τούρκοι πάρουν μέρος υφαλοκρηπίδας μεγαλύτερης εκτάσεως αυτής που δικαιούνται, τότε τα ελληνικά νησιά θα ενταχθούν στον χώρο της Τουρκίας. Και έτσι διασπάται η εθνική ενότης της Ελλάδος».

Μπορεί κανείς να διαφωνήσει με τον αείμνηστο Καραμανλή;

Όχι. Ακόμα κι αν κάποιοι εν μέσω της μνημονιακής κρίσης προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη πετρέλαια και υδρογονάνθρακες γιατί είχαν ήδη υποσχεθεί σε πολυεθνικές εταιρείες ότι θα μαζέψουν όλο τον πλούτο της χώρας, και τον υπέργειο και τον υπόγειο.

Ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. Νίκος Δένδιας

Έρχεται τώρα ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ανατρέπει αυτή την καραμέλα και βάζει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων.

Aναλύοντας τις διαμάχες που εμπλέκουν την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με τη γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Νίκος Δένδιας είπε: «Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο, για να βρει πετρέλαιο, για έναν πολύ, πολύ απλό λόγο: Χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό από το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας για παράδειγμα. Έτσι, δεν οραματίζομαι την Ελλάδα ως χώρα παραγωγής πετρελαίου! Και με όλο τον σεβασμό, το Αιγαίο, για παράδειγμα, είναι ένας επίγειος παράδεισος. Δεν σκοπεύουμε να μετατραπεί σε… κόλπο του Μεξικού».

O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε:

«Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πολύ καλές σχέσεις με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Μπορεί κανείς να διαφωνήσει με τον Δένδια;

Πηγή: *Οι διάλογοι του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή δημοσιεύθηκαν στο παρελθόν στην Εστία και προέρχονται από τον 12ο τόμο των Αρχείων Καραμανλή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα 2021 - Μετακίνηση εκτός νομού: Η απόφαση - Αυτές οι μετακινήσεις απαγορεύονται