ΕΘΝΙΚΑ

Γιατί ο Στ.Δήμας προσέλαβε τον Άλεξ Ρόντος στο ΥΠΕΞ

Γιατί ο Στ.Δήμας προσέλαβε τον Άλεξ Ρόντος στο ΥΠΕΞ

Ποιος είναι ο Άλεξ Ρόντος, ποια η σχέση του με τον Γιώργο Παπανδρέου και ποιες αποστολές αναλαμβάνει για λογαριασμού του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρώην μυστικοσύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αναλαμβάνει ξανά δράση…

Ο λόγος για τον Άλεξ Ρόντος , ο οποίος με διακομματική στήριξη (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) , ορίστηκε ως ειδικός εκπρόσωπος της Ε.Ε. για το Κέρας της Αφρικής, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012.

Η απόφαση διορισμού του υπογράφηκε στις 04/11/2011 επί Σταύρου Λαμπρινίδη και δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2011

Στην απόφαση την οποία συνυπογράφει και ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας του , ενώ ο διορισμός έγινε ύστερα από πρόταση της Κάθριν Άστον, αρμόδιας για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

diorismos-rontou

Η απόφαση διορισμού είναι η 2011/819/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ε.Ε. στις 9 Δεκεμβρίου 2011. Ο χώρος ευθύνης του Α. Ρόντος είναι το Τζιμπουτί, η Ερυθραία, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Σομαλία, η Ουγκάντα, το Σουδάν και το νότιο Σουδάν.

Ποιος είναι όμως ο Άλεξ Ρόντος;

To όνομα του επανήλθε στην επικαιρότητα με την υπόθεση δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, όταν και κλήθηκε από τον τον ανακριτή Ορνεράκη να καταθέσει σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση.

Γεννήθηκε το 1954 στην Τανζανία, και είναι στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου εδώ και περίπου 10 χρόνια.

Σπούδασε στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως ρεπόρτερ στην αφρικανική ήπειρο για λογαριασμό εντύπων, περιοδικών και εφημερίδων.

Τότε μυήθηκε στον κόσμο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα σε μια σειρά από αφρικανικές χώρες όπως το Μαρόκο, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος, ενώ επίσης δραστηριοποιήθηκε στον Λίβανο.

Εκτός αυτών έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του από τη θέση του συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ το 1992 ο τότε Αρχιεπίσκοπος Βόρειας Αμερικής Ιάκωβος του είχε αναθέσει τη δημιουργία της Ιnternational Οrthodox Christian Charity (ΙΟCC), της πρώτης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης μέσω της οποίας διεύρυνε τον κύκλο των επαφών του στις ΗΠΑ και τότε, το 1997, γνώρισε και τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος τότε ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, με προϊστάμενο, τότε, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Πάγκαλο.

Θεωρείται ένα από τους αρχιτέκτονες της προσέγγισης της Ελλάδας με το Ισραήλ, αλλά και ο άνθρωπος, ο οποίος προετοίμασε το ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στο Τελ Αβίβ στις 21 και 22 Ιουλίου του 2010 και τη συνάντησή με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Είναι πολύ καλός γνώστης των θεμάτων που αφορούν στα Βαλκάνια, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στον Καύκασο .

Ο ρόλος του στην Σερβία

Αναλαμβάνοντας το 1999 καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου ανέθεσε στον Άλεξ Ρόντο την διαχείριση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Ταυτόχρονα ο Άλεξ Ρόντος ξεκίνησε να επισκέπτεται πολύ συχνά το Βελιγράδι, όταν ακόμη ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν πανίσχυρος. Στόχος του Άλεξ Ρόντος, τον οποίο τελικά πέτυχε, ήταν η αλλαγή στάσης της Αθήνας απέναντι στην σερβική κυβέρνηση και ανάπτυξη σχέσεων με τη σερβική αντιπολίτευση, αλλά και με το ιερατείο, δηλαδή με την εκκλησία στη Σερβία. Μάλιστα ο Ρόντος εμφανιζόταν από διάφορους κύκλους ως άνθρωπος ο οποίος «έριξε τον Μιλόσεβιτς».

Το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο Άλεξ Ρόντος ως μυστικοσύμβουλος ανέλαβε μια σειρά από ειδικές αποστολές στην Σερβία, στα Σκόπια, στην Αλβανία και στην Τουρκία, χωρίς πάντοτε να είναι ενημερωμένες οι εκεί διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας για τις επαφές του ή και το περιεχόμενο των επαφών του.

Και η δράση του συνεχίζεται…..

Δείτε την απόφαση για τον νέο διορισμό του κ. Ρόντος εδώ.Ρoή Ειδήσεων