ΕΘΝΙΚΑ

ΗΠΑ: Το μπαράζ επαφών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και το διπλό «χαστούκι» στην Τουρκία σε ένα 24ωρο

ΗΠΑ: Το μπαράζ επαφών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και το διπλό «χαστούκι» στην Τουρκία σε ένα 24ωρο
Τα F-16 απομακρύνονται για την Τουρκία, τα F-35 «κλειδώνουν» για την Ελλάδα
AP Photo/Rick Bowmer, File

ΗΠΑ: Τη στιγμή που ο αρχηγός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, πραγματοποιεί επίσημο ταξίδι στην Αμερική, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Μπομπ Μενέντεζ «ραπίζουν» την Άγκυρα για «χάρτη Μπαχτσελί» και F-16 αντίστοιχα.

Διόλου ευχάριστες δεν ήταν για την Άγκυρα οι ειδήσεις που έφτασαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού την Τρίτη (12/07), καθώς προέκυψε διπλό – ηχηρό – «ράπισμα» για τις προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει πάθει «αφωνία» μετά την επίσημη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετηθεί για την ακραία πρόκληση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί με τον περιβόητο χάρτη. Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, με τη διεθνή κοινότητα που πήρε ξεκάθαρη θέση ενάντια σε κάθε απειλή της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.

Ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα χαρακτήρισε ως απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας. Το μεγάλο «χτύπημα», όμως, για την Τουρκία ήρθε από τις ΗΠΑ. Τη στιγμή που η Άγκυρα προσπαθεί να «ζεστάνει» τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον και να προχωρήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης και αγοράς F-16, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν κάθετο για το θέμα του «χάρτη Μπαχτσελί».

«Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται», σημειώνει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την δημοσιοποίηση από τον κυβερνητικό εταίρο του Ταγίπ Ερντογάν τουρκικού χάρτη που απεικονίζει πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών για το εάν η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εμπέδωση ενός εθνικιστικού και αναθεωρητικού κλίματος στη γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι για τις ΗΠΑ η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται.

Συνεχίζοντας, επανέλαβε τη πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία καλεί τους δύο νατοϊκούς συμμάχους να εργαστούν με διπλωματικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών τους και να απέχουν από ρητορική που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Νέο «όχι» από τον Μπομπ Μενέντεζ για τα F-16

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε και το δεύτερο χτύπημα για την Τουρκία κι αυτή τη φορά αφορούσε το θέμα των F-16 που «καίει» την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα. Αμετακίνητος στην κάθετη άρνησή του, οι ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στην πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Τους ισχυρισμούς Μενέντεζ επικαλέστηκε ο συντάκτης του Politico Άντριου Ντεζιντέριο, μετά από συζήτηση που είχε με τον πρώτο, τονίζοντας χαρακτηριστικά σε tweet που ανήρτησε «δεν σκοπεύει να υποχωρήσει από την αντίθεσή του για την πώληση F-16 στην Τουρκία».

Ο δημοσιογράφος προσθέτει ότι «Ο Μπάιντεν είπε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πως υποστηρίζει την πώληση F-16 στην Τουρκία, όμως δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς την έγκριση των Μενέντεζ και Ρις».

Μπαράζ επαφών από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ

Όλα τα παραπάνω, συμπίπτουν χρονικά και με το ταξίδι του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Φλώρου, στις ΗΠΑ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Το Newsbomb.gr είχε ενημερώσει για το προγραμματισμένο ταξίδι του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ, από τις 7 Ιουλίου. Με εκτενές ρεπορτάζ είχαν αναλυθεί οι λόγοι του ταξιδιού αλλά και οι πολύ σημαντικές επαφές που θα πραγματοποιήσει ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το πρόγραμμα των F-35, φυσικά, βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του και θα δρομολογηθούν εξελίξεις και σε αυτό το κομμάτι, καθώς θα ακολουθήσουν περαιτέρω σημαντικές επαφές του Στρατηγού Φλώρου στη διάρκεια του ταξιδιού του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το πρόγραμμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ξεκίνησε με συνάντησή του με το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας. Εκεί, όπως ανέφερε ο ίδιος στο Twitter, ο Στρατηγός Φλώρος διαπίστωσε τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση για τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας και την προώθηση της Ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συνεργασίας.

Ακολούθησε συνάντηση στο Order of AHEPA, έναν ιδιαίτερα σημαντικό «πρεσβευτή» της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο Στρατηγός Φλώρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τζίμι Κόκοτας και τον εκτελεστικό διευθυντή, Βασίλη Μωυσιάδη, όπου συζήτησαν για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας όπως και για την Άμυνα και την Ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε συνάντηση με τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του OHI DAY FOUNDATION, Άντριου Μανάτος, όπως και με τον εκτελεστικό διευθυντή, Μάικ Μανάντος, συζητώντας για την ενίσχυση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, όπως και για τις προσπάθειες του ιδρύματος ως προς τη διασφάλιση κοινών αξιών και συμφερόντων.

Το πρόγραμμα του Στρατηγού Φλώρου ήταν ιδιαίτερα φορτωμένο, καθώς υπήρξε συνάντηση και με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του JINSA, Μάικλ Μακόφσκι, όπως και με άλλους εκπροσώπους. Στη συζήτηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον Ευρω-Ατλαντικό χώρο και τη Μεσόγειο, για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για θέματα Στρατηγικής, Δυνατοτήτων και Συνεργασιών ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ο αρχηγός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκε στο Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νικ Λαρυγκάκις και αρκετά μέλη. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αναφέρθηκαν θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, όπως και το κοινό όραμα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα των δυο χωρών.

Στην Ουάσιγκτον ο Στρατηγός Φλώρος είχε συνάντηση με την πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών, η ανάδειξη των κοινών αξιών και συμφερόντων όπως και η εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, μια από τις πιο σημαντικές επαφές που είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του, ήταν αυτή με τον Στρατηγό Τζέιμς ΜακΚόνβιλ. Στη συζήτηση των δυο Στρατηγών κυριάρχησε ο πόλεμος της Ουκρανίας, η άμυνα του Ευρω-Ατλαντικού χώρου, οι επιπτώσεις του αναθεωρητισμού, η συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, θέματα που αφορούσαν στις βάσεις της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης αλλά και η συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών.

Στη «φωλιά» των F-35 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ο αρχηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μάλιστα, αναμένεται να βρεθεί στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Fort Worth στο Ντάλλας του Τέξας, όπου βρίσκεται και η γραμμή παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.

Εκεί θα πάρει μια πρώτη «γεύση» από το stealth μαχητικό, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Chairman, President και Chief Executive Officer της Lockheed Martin Corporation James D. Taiclet. Επίσης, θα έχει συνάντηση με τον Chairman of the Joint Chiefs of Staff των ΗΠΑ General Mark A. Milley, αλλά και με τον διοικητή της US Special Operations Forces Command General Richard D. Clarke, στην Τάμπα της Φλόριντα, όπου θα επισκεφθεί και το Πανεπιστήμιο Διακλαδικών Ειδικών Επιχειρήσεων.

Σχετικές ειδήσεις