ΕΘΝΙΚΑ

Πίσω στο λιμάνι το Αμπντουλχαμίτ Χαν: Το σχέδιο της Τουρκίας και η απάντηση της Ελλάδας

Πίσω στο λιμάνι το Αμπντουλχαμίτ Χαν: Το σχέδιο της Τουρκίας και η απάντηση της Ελλάδας

Εντός του λιμανιού το τουρκικο ερευνητικό θα κάνει τις τελευταίες του προετοιμασίες πριν ξεκινήσει την πρώτη του αποστολή.

Λίγες μόνο ώρες διήρκησε η έξοδος του πλωτού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν το οποίο αναμένεται τις επόμενες ώρες να έχει «δέσει» στο λιμάνι Tasucu.

Επίσημα το γεωτρύπανο ολοκλήρωσε τις δοκιμές του ανοιχτά των τουρκικών παραλίων και εφόσον ολοκληρώσει τις προετοιμασίες του θα βγει ξανά στις 9 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό τουρκικό κανάλι Α Χαμπέρ το Αμπτουλχαμίντ Χαν θα παρέμενε εν πλω μέχρι τις 4-5 Αυγούστου παρόλα αυτά μέσα σε λίγες ώρες επέστρεψε στο λιμάνι.

Εντός του λιμανιού θα κάνει τις τελευταίες του προετοιμασίες πριν ξεκινήσει την πρώτη του αποστολή.

Το σημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση αναμένεται να ανκοινωθεί απο τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελετή της 9ης Αυγούστου.

Κατά το σύντομο ταξίδι του διατήρησε ανοιχτά τα συστήματα GPS ενώ και το Marine Traffic μετέδιδε συνεχώς τη θέση του. Το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» κινήθηκε σταθερά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νότιων παραλίων της Τουρκίας και της κατεχόμενης Βόρεια Κύπρου την ώρα που οι ελληνικές και κυπριακές αρχές παρακολουθούσαν στενά.

Όπως έγινε γνωστό έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο για τον τρόπο που θα κινηθούν ανάλογα με την περίσταση οι ένοπλες δυνάμεις ενώ όσα μέσα συμμετέχουν φέρουν πλήρη φόρτο μάχης με πυραύλους και τορπίλες, για το ενδεχόμενο που η Τουρκία επιχειρήσει με τον οποιοδήποτε τρόπο να αιφνιδιάσει πραγματοποιώντας γεωτρήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Θυμίζεται πως οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες μέσω της ΝΟΤΑΜ Α1781/22, έσπευσαν να δεσμεύσουν πέντε περιοχές για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Η δέσμευση των περιοχών ξεκίνησε να ισχύει από τις 21 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου.