ΕΘΝΙΚΑ

«Θέρμο» επεισόδιο: Τι σχεδιάζουν οι Τούρκοι; Η Λιβύη, ο «στόχος» νοτίως της Κρήτης και η ετοιμότητα

«Θέρμο» επεισόδιο: Τι σχεδιάζουν οι Τούρκοι; Η Λιβύη, ο «στόχος» νοτίως της Κρήτης και η ετοιμότητα

Διπλωματική εγρήγορση και επιχειρησιακή κινητικότητα από την Αθήνα – Δεν εφησυχάζουν λεπτό οι Ένοπλες Δυνάμεις και προετοιμάζονται για «θερμό» επεισόδιο

Με τον Ταγίπ Ερντογάν να δέχεται αφόρητη πίεση με φόντο τις επερχόμενες εκλογές, την αδιαπέραστη ρήξη στις σχέσεις με τη Δύση και τη διαπίστωση πως η Ελλάδα ισχυροποιείται συνεχώς στην περιοχή, οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά γίνονται και πάλι απρόβλεπτες.

Το νέο «χαστούκι» των ΗΠΑ στον Τούρκο πρόεδρο, με το οποίο του είπαν ουσιαστικά «μην τολμήσεις να κάνεις χερσαία επιχείρηση στη Συρία», αναγκάζει τον Ταγίπ Ερντογάν να αναζητήσει μια νίκη στα δυτικά, κοιτώντας προς το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ίσως μία από τις τελευταίες προσπάθειες να επιβιώσει πολιτικά, να περισώσει το λαβωμένο του γόητρο. Ωστόσο, το «παράθυρο ευκαιρίας» έχει μικρύνει επικίνδυνα για τον ίδιο και η νίκη που αναζητά εναγωνίως για να πείσει τον τουρκικό λαό να τον ξαναψηφίσει δεν έρχεται. Τι θα κάνει λοιπόν;

Κατά πάγια τακτική, όταν οι τουρκικές ηγεσίες ζορίζονται στο εσωτερικό αναζητούν «λύσεις» στο Αιγαίο, με εμπρηστική ρητορική και προκλητικές ενέργειες που φτάνουν μέχρι την εκδήλωση έντασης επί του πεδίου. Η Αθήνα γνωρίζει καλά αυτή την τακτική της Άγκυρας και για τον λόγο αυτό απαντά με διπλωματική κινητικότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο.

Όπως επισημαίνεται από πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», η αντίδραση της χώρας μας κάθε άλλο παρά παθητική θα είναι αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να κλιμακώσουν επί του πεδίου. Για το λόγο αυτό, η στρατιωτική ηγεσία έχει αναλύσει όλα τα πιθανά σενάρια που ενδεχομένως επιχειρήσει να εκτελέσει η Τουρκία στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, τα σενάρια αυτά προσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Με τη Λιβύη λοιπόν να έχει καταστεί φερέφωνο της Άγκυρας, ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι η εκδήλωση πρόκλησης σε θαλάσσιες ζώνες που η Τουρκία θέλει να βαφτίσει «αμφισβητούμενες» και συγκεκριμένα νοτίως της Κρήτης, εκεί όπου το Sanco Swift της Exxon Mobil πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της Αθήνας. Πρόκειται για πρακτική που έχει επαναλάβει στο παρελθόν το καθεστώς Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ, όταν πολεμικά πλοία εμφανίστηκαν μαζί με ερευνητικό σε τεμάχιο που είχε παραχωρηθεί στην ιταλική ΕΝΙ. Τότε, η ιταλική εταιρεία είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Μεγαλόνησο.

Αυτό που έχει σημασία, αν τελικά η Άγκυρα επιχειρήσει τέτοια ενέργεια, είναι οι απαντήσεις να δοθούν άμεσα από την πλευρά της χώρας μας. Τι σημαίνει αυτό; Άμεση εντολή από την πολιτική ηγεσία, ταχύτατη, δυναμική και αποφασιστική η απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Μόνο έτσι θα καταφέρει η χώρα μας να βρεθεί από τις πρώτες ώρες ένα βήμα μπροστά από τους Τούρκους και να προλάβει τετελεσμένα.
Όπως επισημαίνεται, οι απαντήσεις της χώρας μας περιλαμβάνουν έναν ευρύ και κλιμακούμενο φάσμα κινήσεων, ενώ είναι δεδομένο πως η χώρα μας μπορεί να χτυπήσει ακόμα κι αν η Τουρκία επιχειρήσει ένταση σε περισσότερα από ένα διαφορετικά σημεία.

Η αφερεγγυότητα του Ερντογάν δεν επιτρέπει οποιαδήποτε αδράνεια και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επιχειρήσει να εξωτερικεύσει τα σοβαρότατα εσωτερικά ζητήματα, με μια κρίση στο Αιγαίο.

Στη Αθήνα έχουν εξεταστεί όλα τα σενάρια και είναι βέβαιο πως η χώρα μας έχει τον τρόπο, τα Μέσα και τη δύναμη να χτυπήσει με σφοδρότητα οποιονδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της.