Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ «ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΙ» ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ

ΕΘΝΙΚΑ

«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε εάν δεν μας απειλήσετε»: Με αυτή τη διάθεση έρχεται ο Ερντογάν

«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε εάν δεν μας απειλήσετε»: Με αυτή τη διάθεση έρχεται ο Ερντογάν

Νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη βάση της αρχής win-win -ή καζάν καζάν όπως το είπε- προσβλέπει ο Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει της αυριανής του επίσκεψης στην Αθήνα.

«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε εάν δεν μας απειλήσετε», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ένα 24ωρο πριν την άφιξή του και τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας σε διεθνές δικαστήριο, ο ίδιος τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».

Όσον αφορά στο «θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά», ο ίδιος διευκρινίζει ότι…αυτή η δήλωσε αφορούσε σε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας».

«Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα, τον ίδιο αέρα. Είμαστε αλληλένδετοι από το παρελθόν μας, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να επιλύσουμε. Εξαρτάται από εμάς εάν θα επιτρέψουμε σε αυτά τα προβλήματα να προκαλέσουν εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας. Η ειλικρίνεια και το κάλεσμά μας είναι ξεκάθαρα. Η Διακήρυξη Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας που ελπίζουμε να υπογράψουμε στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, θα καταγράψει ξεκάθαρα αυτή την κοινή πρόθεση».

Όσον αφορά στην τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών που ίσχυε μέχρι τις αρχές του χρόνου, ο Ερντογάν είπε ότι «από πλευράς μας δεν έχει αλλάξει τίποτα, ποτέ δεν είδαμε την Ελλάδα σαν εχθρό. Η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας κι άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί. Στον Μητσοτάκη θα πω: Κυριάκο φίλε μου, δεν απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα. Είτε πρόκειται για θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης».

Και συνεχίζει: «Είμαστε μια χώρα που έχει αποδείξει πολλές φορές ότι όταν το λέμε αυτό δεν το λέμε για να πούμε απλά κάτι. Τα μέσα της Δύσης προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τα λόγια μου».

Οι δημοσιογράφοι της Καθημερινής ρώτησαν τον Τούρκο πρόεδρο για το αν πιστεύει ότι υπάρχουν ενεργειακά αποθέματα στο ανατολικό Αιγαίο και πώς μπορούν να γίνουν έρευνες, δεδομένων των διαφωνιών για την υφαλοκρηπίδα.

«Η επιστημονική έρευνα θα δείξει αν υπάρχουν αποθέματα, υπάρχουν ελπιδοφόρες μελέτες. Όμως οι προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των εν λόγω δυνατοτήτων μιας συνεργασίας των δύο χωρών επιφέρουν τον κίνδυνο να μην είναι δυνατή η χρήση αυτών των πόρων».Προτιμούμε τη συνεργασία κι είμαστε έτοιμοι για αυτή.

Σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και για τη μη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο ίδιος εξήγησε: «Η δημοκρατία της Τουρκίας ιδρύθηκε στη βάση της ανοχής και του εναγκαλισμού διαφορετικών πολιτισμών, διατηρεί ουσιαστικά ένα σύστημα που μεταφέρει τόσο τους θεσμούς των βακουφίων όσο και τα δικαιώματα και τη νομοθεσία που τα αφορά στο μέλλον.ΤΟ καθεστώς του βακουφιού που ανήκει στο Τζαμί Αγία Σοφία Κεμπίρ διατηρείται ακόμη και σήμερα. Η ιδιοκτησία της Αγίας Σοφίας, που ανήκει στο ίδρυμα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, χρησιμοποιείται σύμφωνα με τον σκοπό με τον οποίο αφιερώθηκε.

Στην Ιδρυτική Πράξη, εγγυάται ότι η δομική ακεραιότητα του Τζαμιού της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά και ότι οι εικονογραφίες και πάσης φύσεως στοιχεία τέχνης δεν θα μειωθούν και θα προστατευθούν. Προστατεύουμε αυτόν τον διακεκριμένο ναό με μια σχολαστικότητα και σεβασμό που σπάνια παρατηρείται στην ανθρώπινη ιστορία και δίνουμε τη δυνατότητα σε όλη την ανθρωπότητα να επωφεληθεί υλικά και πνευματικά από αυτό το υπέροχο μνημείο. Τώρα ξεκινήσαμε τις μεγαλύτερες ολιστικές εργασίες συντήρησης, από την εποχή του Μιμάρ Σινάν.

Όσο για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όλα τα ιδιωτικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κρατικοποιήθηκαν το 1971 με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίσημο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο οποίο μπορεί να μεταφερθεί η Θεολογική Σχολή, δεν είχε νομική υπόσταση και οι δραστηριότητές της έχουν σταματήσει. Στην πραγματικότητα, σήμερα η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι δυνατή μόνο ως αποτέλεσμα συνολικών νομοθετικών αλλαγών.

Τέλος, ο Ερντογάν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν η Τουρκία ανήκει στη Δύση, δεδομένης και της έντονης καταδικαστικής στάσης που διατηρεί η χώρα προς το Ισραήλ.

Απάντησε ως εξής: «Η Τουρκία μπήκε στο ΝΑΤΟ μαζί με την Ελλάδα πριν από 71 χρόνια, το κριτήριο για να είσαι δυτικός ή ευρωπαίος δεν είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία με τη δημοκρατική της δομή και τις αξίες που υπερασπίζεται, έχει εξαιρετικά ευρύ κοινό έδαφος με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Ήμασταν πάντα η φωνή της ευθυδικίας, της δικαιοσύνης και της συνείδησης στις διεθνείς σχέσεις και έτσι πορευόμαστε, ο κύριος στόχος μας είναι να βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Η αντίδραση της Τουρκίας στην αδικία και την απάνθρωπη μεταχείριση που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός, καθώς και το γεγονός ότι δεν αποφεύγουμε να επικρίνουμε το Ισραήλ για τις ενέργειές του, που παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο αποτελούν τη φυσική απαίτηση αυτού του στόχου. Η εκπλήρωση μιας τέτοιας ηθικής υποχρέωσης από την πλευρά της Τουρκίας στο θέμα της Παλαιστίνης δεν μπορεί να θέτει προς αμφισβήτηση το αν ανήκει στη Δύση ή όχι. Στην πραγματικότητα, αντιτιθέμενοι στη γενοκτονία στη Γάζα υπερασπιζόμαστε και τις θεμελιώδεις αξίες της δυτικής κοινωνίας. Η Τουρκία ή οι χώρες που με σκοπιμότητα σιωπούν στα εγκλήματα της Γάζας ανήκουν στη Δύση»;

Τα δύο θέματα που μπορεί να «τινάξουν» στον αέρα την επίσκεψη Ερντογάν

Ο «αυθορμητισμός» του Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στις κάμερες είναι αυτό που μπορεί να πάει στραβά και να «τινάξει στον αέρα» το κοινό υπουργικό συμβούλιο και το καλό κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες.

Ο προβληματισμός μάλιστα αυτός εκφράστηκε από τον ίδιο τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνο Ντόκο κατά διάρκεια χθεσινής ημερίδας που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών, έχουν γίνει αλλεπάληλες συσκέψεις, ώστε να υπάρχει άριστη προετοιμασία στις διμερείς αλλά και διευρυμένες συνομιλίες.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και τους έχει ενημερώσει για τις «ευαίσθητες πτυχές» των θεμάτων που ενδεχομένως να θέσουν οι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Δύο είναι τα θέματα που ενδεχομένως να θέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας μπροστά στις κάμερες τόσο στο διάλογο που θα έχει με την πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρώτο είναι το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Αλλώστε, μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείτο ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους το έθεσε ως προτεραιότητα, αναφερόμενος στη νέα φάση του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

«Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των ομογενών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και τις διεθνείς συμβάσεις», δήλωσε ο Φιντάν.

Μέχρι και χθές το βράδυ, η τουρκική διπλωματία δεν είχε καταθέσει αίτημα να επισκεφτεί ο Ταγίπ Ερντογάν τη Θράκη μετά το τέλος της επίσκεψης στην Αθήνα, ούτε ο ίδιος, ούτε και κάποιος άλλος υπουργός. Όμως δεν αποκλείεται το θέμα να τεθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, σε μια απόπειρα αιφνιδιασμού και να το ζητήσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας από τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους.

Το δεύτερο θέμα που μπορεί να θέσει ο Ερντογάν μπροστά στις κάμερες σε μια προσπάθεια να φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνική πλευρά είναι το θέμα του πολέμου στη Γάζα. Να επιτεθεί δηλαδή στο Ισραήλ και στη συνέχεια στη Δύση και ειδικότερα στους Αμερικανούς.

Για τα δύο αυτά θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απόλυτα προετοιμασμένος να απαντήσει χωρίς όμως να διακινδυνεύσει να υπάρξει ένα πιγνκ πονγκ δηλώσεων σε υψηλούς τόνους.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την Τουρκία αύριο στις 11 το πρωί με τρία αεροσκάφη. Θα μεταφέρουν τον ίδιο, τους συνεργάτες του αλλά και τα αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινηθεί. Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα διαρκέσει περίπου τρία τέταρτα, και κατόπιν θα κατευθυνθεί στο γειτονικό Μέγαρο Μαξίμου.

Την ώρα που ο κ. Ερντογάν θα συναντά την κ. Σακελλαροπούλου, 10 Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με επτά Τούρκους ομολόγους τους. Θα συζητήσουν όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν. Οι δυο υπουργοί Άμυνας θα έχουν χωριστή συνάντηση, όμως αυτή δεν θα γίνει στο Πεντάγωνο αλλά στη Λέσχη Αξιωματικών.

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν μεταξύ τω δύο κρατών, αλλά και οργανισμών των δύο κρατών αφορούν: την οικονομία , την υγεία, τις εμπορικές σχέσεις, τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και θέματα τεχνολογίας και αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό έχουν «κλειδώσει» τα διμερή ζητήματα όπως η ανταλλαγή αξιωματικών στη Μυτιλήνη και τη Σμύρνη μεταξύ ελληνικού και τουρκικού λιμενικού. Στις 16:00 η τουρκική αποστολή θα αναχωρήσει.

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη «θετική ατζέντα»

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Επισημαίνουν ακόμη ότι, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής. Την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Σχετικές ειδήσεις