ΕΘΝΙΚΑ

Γκρούεφσκι σε FT: Ευθύνες στον Σαμαρά για θέμα του ονόματος Σκοπίων

Γκρούεφσκι σε FT: Ευθύνες στον Σαμαρά για θέμα του ονόματος Σκοπίων

«Διανύουμε τη χειρότερη περίοδο, εδώ και 18 μήνες, για μια ενδεχόμενη λύση στο όνομα. Συνεπώς, τίθεται ως αναγκαίο, η επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων που θα οδηγήσουν την Ελλάδα να έρθει το συντομότερο δυνατόν σε μια κοινή λύση», είπε ο Νίκολα Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, αποστέλλοντας μηνύματα προς τις ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία.

«Ενώ όλος ο κόσμος γνωρίζει με σαφήνεια ότι ο μόνος λόγος που η χώρα μας, δεν έλαβε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι μόνο και μόνο λόγω του ονόματος της, σήμερα στην Αθήνα συζητούν ότι η ένταξη των Σκοπίων δεν έχει σχέση με το διμερές πρόβλημα με το όνομα, αλλά με γενικά κριτήρια της συμμαχίας» υποστηρίζει ρεπορτάζ του καναλιού «Αλφα» των Σκοπίων.

«Ο Γκρούεφσκι, στη συνέντευξή του, ισχυρίστηκε ότι οι κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Ελλάδας έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο προς το συμβιβασμό, από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, την περίοδο 2009-2011, αλλά αυτή η πορεία δεν συνεχίστηκε μετά την ανάληψη της ελληνικής κυβέρνησης από το συντηρητικό κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2012» σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Το ρεπορτάζ του καναλιού αναφέρεται και στην επίσκεψη Βενιζέλου στις Βρυξέλλες υποστηρίζοντας:

«Είναι επιπόλαια και υποκριτική η συμπεριφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Ενώ όλος ο κόσμος γνωρίζει με σαφήνεια ότι ο μόνος λόγος που η χώρα μας, δεν έλαβε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι μόνο και μόνο λόγω του ονόματος της, σήμερα στην Αθήνα συζητούν ότι η ένταξη των Σκοπίων δεν έχει σχέση με το διμερές πρόβλημα με το όνομα, αλλά με γενικά κριτήρια της συμμαχίας», αναφέρει η ’Άλφα τηλεόραση’ του νοτιοσλαβικού κράτους και συνεχίζει:

Αυτό είναι το σκεπτικό του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος παραβρέθηκε χθες σε συνάντηση των επικεφαλής της διπλωματίας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις για τη διεύρυνση, συνδέονται με τα γενικά κριτήρια του ΝΑΤΟ και είναι απολύτως σαφή και δεν είναι οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στα Σκόπια και την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βενιζέλος: Διεθνές και όχι διμερές το ζήτημα με την ΠΓΔΜ

Σκόπια: Το «όνομα» ακύρωσε το ελληνο-σκοπιανό φόρουμ !