ΕΘΝΙΚΑ

Νταβούτογλου: Μομέντουμ λύσης στο Κυπριακό

Νταβούτογλου: Μομέντουμ λύσης στο Κυπριακό

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμετ Νταβούτογλου υπογράμμισε πως υπάρχει ένα νέο μομέντουμ στην Κύπρο και οι δυο πλευρές άρχισαν ξανά τις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Νταβούτογλου προέβη στη δήλωση μετά από συνάντηση χθες στην έδρα του ΟΗΕ με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γι-Μουν.

Η Ουκρανία, το συριακό και το κυπριακό, ήταν τα θέματα που συζήτησαν στη διάρκειας 40 λεπτών συνάντησή τους οι Νταβούτογλου και Μπαν.

Ο κ. Νταβούτογλου βρίσκεται στην έδρα του ΟΗΕ για να προωθήσει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη μία από τις δύο θέσεις μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη Δυτική Ομάδα. Πλην της Τουρκίας τις θέσεις διεκδικούν η Ισπανία κι η Νέα Ζηλανδία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με το ΓΓ, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως παρά τις κρίσεις που υπάρχουν στην Ουκρανία και τη Συρία «η Κύπρος αποτελεί μία υποσχόμενη και θετική ατζέντα».

«Όπως γνωρίζετε το Σεπτέμβριο που ήμουν εδώ για τις συναντήσεις της Γενικής Συνέλευσης, είχαμε μία πολύ σημαντική απόφαση με τον συνάδελφό μου κ. (Ευάγγελο) Βενιζέλο για τις αντίστοιχες επισκέψεις των δύο πλευρών της Κύπρου σε Αθήνα και Αγκυρα. Είμαστε ευτυχείς που συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα κι ήταν μία πολύ επιτυχής διαδικασία».

Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι «κι οι δύο πλευρές είναι πολύ ευτυχείς με τις συναντήσεις σε Αθήνα και Αγκυρα κι αυτό το μοιράστηκε με το Γενικό Γραμματέα, οποίος επίσης δήλωσε ευτυχής».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως υπάρχει ένα νέο μομέντουμ στην Κύπρο και οι δυο πλευρές άρχισαν ξανά τις διαπραγματεύσεις. Αναφέρθηκε επίσης και στις επαφές Ναμί σε Ουάσιγκτον και Ηνωμένα Εθνη.

«Ο Οζντίλ Ναμί, είναι στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Λευκό Οίκο. Θα έχει κάποιες επαφές εδώ στα Ηνωμένα τις προσεχείς ημέρες», είπε.

Ο κ. Νταβούτογλου πρόσθεσε πως υπάρχει μια σθεναρή υποστήριξη από την Τουρκία και την Ελλάδα και επίσης μία σθεναρή υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. κι όλα τα μέρη.

«Αυτό είναι ένα νέο μομέντουμ. Ελπίζουμε πως αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το 2004 μπορούμε να επιτύχουμε λύση και ένα δημοψήφισμα θα μπορέσει να γίνει αποδεκτό κι από τις δύο πλευρές».

Πηγη ikypros.com

Διαβάστε επίσης

Το Κυπριακό στη συνάντηση Νταβούτογλου - Μπαν Γι-μουν