ΕΘΝΙΚΑ

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Der Standard για τις φρικαλεότητες των ναζί στην Ελλάδα

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Der Standard για τις φρικαλεότητες των ναζί στην Ελλάδα

Στην φρικαλεότητα των εγκλημάτων της γερμανοναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944, αναφέρεται σημερινή ανάρτηση της ηλεκτρονικής έκδοσης της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ», με τίτλο «Ντοκουμέντα από αρχεία των ΗΠΑ αποδεικνύουν τις φρικαλεότητας των ναζιστών στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα βασίζεται στα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στα αρχεία των ΗΠΑ και δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα (19/10/2015) από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις της ιστορικού Έφης Πασχαλίδου της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ, η οποία κάνει λόγο για μία «ατέλειωτη λίστα» φόνων, λεηλασιών, καταστροφών χωριών.

Στις δηλώσεις της προς την «Ντερ Στάνταρντ», η κ. Πασχαλίδου τονίζει το γεγονός ότι οι πληροφορίες δεν προέρχονται από κάποιον Έλληνα πρόπαππο αλλά από τα ίδια τα στρατεύματα του Χίτλερ (προσωπικά ημερολόγια, εκθέσεις των επί τόπου διοικητών στην ανωτέρα διοίκηση της "Βέρμαχτ", όπου οι εκδικητικές πράξεις με εκατοντάδες νεκρούς χαρακτηρίζονται ως "μέτρα εξιλέωσης" για ανταρτικές επιθέσεις) και αναφέρει πως οι στρατιώτες της Βέρμαχτ στην Ήπειρο, είχαν εντολή να μην δείχνουν «κανένα έλεος» και «καμία αδυναμία», ούτε καν απέναντι σε οικογένειες. Μάλιστα, οι ύποπτοι θα έπρεπε να εκτελούνται επί τόπου, διαφορετικά θα μπορούσε να «κοστίσει σε γερμανικό αίμα».

Στο δημοσίευμα προστίθεται πως δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι εκτοπίστηκαν και δολοφονήθηκαν κατά την περίοδο της Κατοχής, ότι ολόκληρα χωριά κάηκαν, και γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν. Σε λεπτομερείς δε, καταλόγους, καταγράφονται οι «τόνοι κρέατος, σιτηρών και ελαιόλαδου, αυτοκίνητα και ακόμη και μάλλινοι τάπητες κατασχέθηκαν, σε μια εποχή που στην Ελλάδα εξαπλωνόταν η πείνα».

Αναφορές γίνονται επίσης και στην αποζημίωση που έχει ζητήσει η Ελλάδα από τη Γερμανία για τα εγκλήματα των χιτλερικών, καθώς και στο κατοχικό δάνειο του 1942, για την αποπληρωμή του οποίου είχε υπάρξει στο παρελθόν σχετική συμφωνία, χωρίς το δάνειο να αποπληρωθεί. Όπως τέλος, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση παραπέμπει σε μια συμφωνία του 1960 με την Ελλάδα και άλλες χώρες που είχαν πληγεί, και θεωρεί πως η Συνθήκη «4 συν 2» του 1990, αποκλείει περαιτέρω απαιτήσεις για επανορθώσεις.

Σχετικές ειδήσεις