ΕΘΝΙΚΑ

Βίτσας: Δεν υπάρχει παραγραφή στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Βίτσας: Δεν υπάρχει παραγραφή στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Στις εκδηλώσεις «Η Αθήνα Ελεύθερη» συμμετέχειτο Υπουργείο εθνικής Αμυνας, όπου οαναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας αναφέρθηκε σε ομιλία του στο καυτό θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βίτσας, μίλησε στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΥΠΕΘΑ με θέμα: «Πρώτη παρουσίαση των Γερμανικών Αρχείων Κατοχής από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού». Η συγκεκριμένη εκδήλωση διεξήχθη στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 71η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας, στις 12 Οκτωβρίου 1944, με γενικότερο τίτλο «Η Αθήνα Ελεύθερη».

Μετά από μεγάλη έρευνα και συγκέντρωση στοιχείων από την υπηρεσία εθνικών αρχείων των ΗΠΑ, έγινε ψηφιοποίηση των μικροφίλμ και μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία, το υλικό θα διατεθεί στο κοινό, καθώς και σε οποιονδήποτε φορέα εκφράσει ενδιαφέρον.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη της κυβέρνησης, εκπρόσωποι κομμάτων, Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, της ΕΡΤ, των Γενικών Αρχείων του Κράτους και των άλλων φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση και τη στήριξη των εκδηλώσεων «Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ» με αφορμή την 71η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας.

Η όλη διοργάνωση περιλαμβάνει έναν κύκλο εκδηλώσεων που εξελίσσονται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας στη διάρκεια του Οκτωβρίου. Ανάμεσά τους συζητήσεις ιστορικού περιεχομένου, σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, ιστορικούς περιπάτους σε περιοχές της Αθήνας που συνδέονται με την Κατοχή και την Αντίσταση, εκδηλώσεις σε γειτονιές της Αθήνας, εκθέσεις φωτογραφιών και προβολές ταινιών. Το σημαντικότερο στοιχείο που γνωστοποιήθηκε, ήταν η ψηφιοποίηση ενός μεγάλου όγκου υλικού από την τότε εποχή σε μικροφίλμ, το οποίο ήταν αποτέλεσμα μεγάλης έρευνας. Το υλικό διατέθηκε από την υπηρεσία εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ και σύντομα θα είναι διαθέσιμο στο ευρύτερο κοινό, αλλά και σε όποιον φορέα εκφράσει ενδιαφέρον.

Τον κύκλο των εκδηλώσεων «Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ» συνδιοργανώνουν φέτος οι φορείς: Περιφέρεια Αττικής (Κεντρικός Τομέας), Δήμος Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), ΕΡΤ, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, ΥΠΕΘΑ. Επίσης στηρίζουν το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, τα Αρχεία Σύγχρονης Ιστορίας, το Αρχείο της ΕΡΤ, το Πολεμικό Μουσείο.

Σχετικές ειδήσεις