ΕΘΝΙΚΑ

Κοτζιάς: Διαψεύδει κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο αλλά και ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Κοτζιάς: Διαψεύδει κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο αλλά και ενταξιακές διαπραγματεύσεις

«Κάνουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Έχουμε σχέσεις με όλους βάσει των συμφερόντων μας και όχι βάσει με το τι μας λένε. Έχει αναβαθμιστεί η θέση της χώρας μας. Οι σχέσεις μας με τους εταίρους είναι ισότιμες».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής, σχετικά με την πολιτική της χώρας μας στη Μέση Ανατολή, στο κυπριακό και στα Βαλκάνια.

Ο κ. Κοτζιάς, διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι «από τη πρώτη στιγμή το καταδικάσαμε και οι ευρωπαίοι ζήτησαν συγνώμη δημόσια», υπεραμύνθηκε του πρόσφατου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην 'Αγκυρα, ενώ διέψευσε ότι στις συζητήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε να ανοίξουν κεφάλαια για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κύπρου.

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε ακόμα για θετικά βήματα που έγιναν στο κυπριακό διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αποφασίζει για την Κύπρο αλλά στηρίζει τις αποφάσεις της.

Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα και τη συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας για την αντιμετώπιση του, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι είναι ανάγκη η χώρα μας να συμμετέχει στις συζητήσεις που γίνονται, σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι ολοφάνερο πως η 'Αγκυρα αξιοποιεί το θέμα για να πάρει κέρδη και ότι θέλει να αποκτήσει ζώνη ελέγχου μέσα στη Συρία».

«Πάνε κάποιες δυνάμεις που θέλουν να στριμώξουν την χώρα μας και να βγάλουν το πρόβλημα από πάνω τους, να εξυπηρετήσουν τέτοιου είδους συμφέροντα. Για εμάς η λύση είναι η διαπραγμάτευση. Να υπάρξει συντονισμός. Η Τουρκία έχει τέτοιο συντονισμό με την Γερμανία και η κατάληξη είναι πολλοί πρόσφυγες να έχουν πάει εκεί. Σε αυτή λοιπόν τη συζήτηση εμείς δεν θα πρέπει να συμμετέχουμε; Δεν αποκλείουμε κανενός είδους συζητήσεις. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί οφείλουν να προασπίζονται και να προωθούν τα δικά μας συμφέροντα καθώς είμαστε ισότιμο μέλος στην ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι, δεν του έχει γίνει καμία αίτηση για αλλαγή της συνθήκης «Σένγκεν», προσθέτοντας ότι όταν συζήτησε το θέμα αυτό με τον Ολλανδό ομόλογό του, καθώς δημοσιεύματα έφεραν τους Ολλανδούς να έχουν τέτοιες σκέψεις, του απάντησε ότι «δεν πρόκειται τέτοια αλλαγή να γίνει».

Στο θέμα της Συρίας, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης, σημείωσε ότι «ασφαλώς αυτά που υποστηρίζει η συμφωνία της Βιέννης είναι ανεφάρμοστα σε μεγάλο βαθμό» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θέλει να μεσολαβήσει προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να θεωρεί την μια ή την άλλη πλευρά εχθρό της.

Κληθείς να απαντήσει αν υπάρχει ενδεχόμενο χρήσης των βάσεων στη Σούδα, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας, ο κ. Κοτζιάς παρέπεμψε στο υπουργείο 'Αμυνας που είναι και το αρμόδιο, όπως είπε, να το κάνει.

Στις διαμαρτυρίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι αποφεύγει να απαντήσει ευθέως, αντέτεινε:

«Τα τρέχοντα ζητήματα χρήσης των βάσεων, είναι αρμοδιότητα του υπουργείου 'Αμυνας. Το ΥΠΕΞ δεν έχει την διαχείριση των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας και όσοι το υποστηρίζετε είστε εκτός πραγματικότητας».

Ειδικότερα, για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην 'Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών, διέψευσε κατηγορηματικά ότι συμφώνησε να ανοίξουν κεφάλαια για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κύπρου λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι τα κεφάλαια μπορεί να ανοίξουν, το θέμα είναι πως θα κλείσουν. Δεν ανοίγουν κεφάλαια που σχετίζονται με την απόφαση της Κύπρου. Εμείς ακολουθούμε τις επιλογές της Κύπρου. Αν θέλει να κρατήσει ένα κεφάλαιο σε βέτο, θα το κρατήσει, και με τη δικιά μας υπογραφή».

«Αυτά που συζητούνται στη διπλωματία δεν συζητούνται δημόσια. Εμείς με την Τουρκία έχουμε μεγάλες διαφωνίες. Είμαστε γείτονες όμως και αυτό επιβάλλει να συνομιλούμε μεταξύ μας. Το χειρότερο θα ήταν να αφήνουμε να συνομιλούν για εμάς τρίτοι. Γίνεται επανεκκίνηση των συνομιλιών με την Τουρκία για να μπουν μπροστά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το ποια είναι η πολιτική του υπουργείου σε σχέση με τη Κύπρο, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε:

«Υπερασπίζομαι τις αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος είναι ανεξάρτητη Δημοκρατία και ως τέτοια χειρίζομαι τα θέματα. Στα ζητήματα που μας ζητάει τη γνώμη μας την λέμε. Ως εγγυήτρια δύναμη έχουμε δικαίωμα γνώμης δεν έχουμε όμως γνώμη επί υπηρεσιακών θεμάτων που χειρίζεται η Κύπρος».