ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακό: Διπλωματικός «πυρετός» και η παγίδα της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν

Κυπριακό: Διπλωματικός «πυρετός» και η παγίδα της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο επικρατεί ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική πλευρά για την πολυσυζητημένη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, αμέσως μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Όπως έχουν διαρρεύσει κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα εδώ και αρκετές μέρες έχει καταθέσει αίτημα για την συνάντηση των δυο αντρών γυρεύοντας εγγυήσεις από την πλευρά της Άγκυρας, ενώ από την πλευρά της η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό, χωρίς όμως να επιθυμεί, όπως φαίνεται, να δώσει προηγουμένως εγγυήσεις τόσο στο εδαφικό όσο και στα θέματα ασφαλείας.

Η τουρκική πλευρά θέλει να μεταφέρει πολλά «ανοικτά» θέματα στη Διεθνή Διάσκεψη όπου θα διασυνδέσει ευθέως το εδαφικό με ασφάλεια και εκ’ επιτροπής προεδρία, χωρίς προηγουμένως να δώσει οποιαδήποτε εγγύηση, αφού θεωρεί ότι είναι σε θέση ισχύος, ενώ σε περίπτωση συνάντησης ίσως παρασύρη την Αθήνα σε παγίδες.

Από την πλευρά της η Αθήνα επιθυμεί διακαώς μια συνάντηση με τον Σουλτάνο Ερντογάν ώστε να πάρει τις εγγυήσεις που ζητάει, αφού δεν επιθυμεί ανοικτή διαπραγματευτική «σύγκρουση», φοβούμενη να μην πέσει σε «τοίχο» σε μια Διεθνή Διάσκεψη, αλλά και να χαρτογραφήσει επακριβώς τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς, κάτι που θα φανεί επακριβώς σε μια συνάντηση Τσίπρα με τον Ερντογάν.

Πρωταρχικός στόχος της Άγκυρας φαίνεται πως είναι να εξασφαλίσει δεσμεύσεις για τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης μέσα από ένα οδικό χάρτη που θα συμφωνηθεί. Για όλα αυτά όμως απαραίτητη είναι μια συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν όπου η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.

Να σημειωθεί πως στο θέμα της ασφάλειας η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητάει την παραμονή για δέκα έτη των κατοχικών δυνάμεων και στη συνέχεια να γίνει δημοψήφισμα αν θα φύγουν ή όχι.

Από την άλλη πλευρά η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται να συζητά ως «συμβιβασμό» τη μεταβατική περίοδο των πέντε ετών αντί για δέκα, ενώ η Αθήνα να μεν συζητά για μια μεταβατική περίοδο αλλά πολύ μικρότερης διάρκειας και με την προϋπόθεση αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των στρατευμάτων.

Διαβάστε επίσης: Θετική η Άγκυρα σε συνάντηση Τσίπρα με Ερντογάν - Ψάχνουν ημερομηνίες για την συνάντηση

Σχετικές ειδήσεις