ΕΘΝΙΚΑ

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες και αβάσιμες οι διεκδικήσεις της Άγκυρας - Υπονομεύουν τη σταθερότητα

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες και αβάσιμες οι διεκδικήσεις της Άγκυρας - Υπονομεύουν τη σταθερότητα

Σκληρή απάντηση απέναντι στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, δίνει η Αθήνα, τονίζοντας ότι η θέση που εξέφρασε η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Στην ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς τονίζει αναλυτικά ότι:

«Η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας. Παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως.

Υπενθυμίζουμε στην Τουρκία ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά και αδιαμφισβήτητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, από την οποία ωστόσο, η Τουρκία, ως μη συμβαλλόμενο μέρος δεν αντλεί κανένα δικαίωμα.

Εξάλλου, επί τη βάσει των όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της.

Περαιτέρω, η Τουρκία προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει.

Καλούμε την Τουρκία, να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το αρ. 1 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον, αλλά και το αρ 2 παρ. 4 της Χάρτας των ΗΕ και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες. Προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο και μόνο μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος».

Τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας καθώς νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ επανέφερε το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή, έκανε λόγο για «ανοχή εκ μέρους της Τουρκίας», προειδοποιώντας την Ελλάδα να μην εκμεταλλεύεται την ανοχή της και να μην προσπαθεί να δημιουργεί τετελεσμένα.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση γινόταν αναφορά στις συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1944), όπου όπως επιμένει η Άγκυρα, γίνεται σαφής επισήμανση για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, αυτό σημαίνει ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να προσεγγίζουν τα νησιά για κανένα λόγο, ούτε για να κάνουν ασκήσεις αλλά ούτε και για ανεφοδιασμό και τροφοδοσία.

Λόγω των πρόσφατων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Ανατολικό Αιγαίο κατά παράνομης μετανάστευσης, αυτό συμβαίνει, ανέφερε η ανακοίνωση, με την ανοχή της Άγκυρας.

Παράλληλα το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματά της στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

«Θα σκοτώσουμε το γιο σου»: Άρπαξαν ανήλικο και μπούκαραν στο σπίτι του στο Παγκράτι (vid)

Θλίψη στην ΕΡΤ: Πέθανε γνωστός δημοσιογράφος (video)

Σχετικές ειδήσεις