Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΘΝΙΚΑ

Όλα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας στην Όλγα Τρέμη και το Meeting Point του Newsbomb.gr

Newsbomb

Η μεγάλη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Δένδια, στο Meeting Point και την Όλγα Τρέμη. Οι απαντήσεις για τα ελληνοτουρκικά, την ελληνική διπλωματία και τη δική του πολιτική σταδιοδρομία.

Τους - αυστηρούς - όρους του διαλόγου με την Τουρκία και μιας, ενδεχόμενης, προσφυγής στη Χάγη, έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του στο «Meeting Point» του Νewsbomb.gr και στην Όλγα Τρέμη.

Ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος «είναι φιλόξενος και εγκάρδιος σε προσωπικό επίπεδο». Ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως η χώρα μας έχει πολύ μεγάλες διαφορές με την πολιτική της Τουρκίας και ανέλυσε τι έγινε στην θυελλώδη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στη στάση της Ελλάδας στο θέμα του Κοσόβου, στη συμφωνία των Πρεσπών και στην εκκρεμότητα της κύρωσης των τριών μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία.

Αναφέρθηκε επίσης, στο δύσκολο ελληνοτουρκικό καλοκαίρι του 2020, στη θητεία του τα τελευταία δύο χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σε όσους του αποδίδουν ηγετικές φιλοδοξίες.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Δένδια στην Όλγα Τρέμη:

Όλγα Τρέμη: Κυρίες και κύριοι, γεια σας. Είναι η διαδικτυακή εκπομπή «Meeting point» του Newsbomb με καλεσμένο μας τον κύριο Νίκο Δένδια, Υπουργό Εξωτερικών.

Καλώς ήρθατε, κύριε Υπουργέ, και σας ευχαριστώ για τη σημερινή σας παρουσία γιατί είστε και δυσεύρετος για λόγους αντικειμενικούς και λιγομίλητος εξ επιλογής.

Νίκος Δένδιας: Εγώ ευχαριστώ για την ευκαιρία. Νομίζω ότι σε αυτό το Υπουργείο κανείς δεν πρέπει να λέει πολλά.

Όλγα Τρέμη: Ελλάδα – Τουρκία: Κολοσσιαίες διαφορές σε θέματα μείζονος σημασίας και νομίζω ότι αυτό φάνηκε πάρα πολύ καθαρά και σε αυτό το άτυπο debate που είχατε με τον συνάδελφό σας, τον κύριο Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, το εξής: αν τυχόν έρθει η ώρα της Χάγης, που σημαίνει ότι θα κάτσουμε σε ένα τραπέζι να συζητήσουμε με την άλλη πλευρά, εμείς θα λέμε σταθερά υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και η άλλη πλευρά θα λέει θαλάσσια εναέρια σύνορα και μία σειρά άλλα πράγματα όχι και πολύ ευχάριστα. Μπορούμε να διαπραγματευτούμε τέτοιου είδους θέματα όπως είναι τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα; Και αν δεν μπορούμε, έχει κανένα νόημα να πάμε στη Χάγη; Γιατί όλοι λένε ότι αυτά θα τα περιλαμβάνει.

Νίκος Δένδιας: Η Χάγη είναι ένας πολύ μακρινός τόπος. Για να φτάσουμε στη Χάγη θα πρέπει πρώτα να έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας τι θα κριθεί στη Χάγη. Και η ελληνική πάγια θέση, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως Υπουργών, είναι ότι εμείς αυτό το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε είναι η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αυτά μπορούμε να συζητήσουμε εμείς.

Αν η Τουρκία θέλει κάτι άλλο, δεν θα είμαστε εμείς εκεί να συζητήσουμε.

Όλγα Τρέμη: Δεν θα είμαστε στη Χάγη. Αυτό, ξέρετε, επιμένω λίγο γιατί δημιουργεί μία ανησυχία. Άνθρωποι που δεν είναι θεωρητικολογούντες αλλά έχουν από μέσα γνώση των πραγμάτων και τα έχουν χειριστεί οι ίδιοι, παράδειγμα ο Βενιζέλος λέει η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα είναι 100% υπέρ των ελληνικών θέσεων. Θα πρέπει και εμείς να δώσουμε κάτι. Σημίτης λέει επίσης ότι η λύση που θα προκύψει μάλλον δεν θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Όλα αυτά είναι μηνύματα ότι δηλαδή αν πάμε σήμερα στη Χάγη με τις σημερινές προϋποθέσεις αναγκαστικά θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Μόλις μας είπατε ότι πριν φτάσουμε στο τραπέζι θα τα έχουμε επιλύσει αλλιώς δεν πάμε;

Νίκος Δένδιας: Όχι, θα έχουμε κλείσει το τί θα κριθεί.

Όλγα Τρέμη: Αυτό εννοώ.

Νίκος Δένδιας: Προφανώς.

Όλγα Τρέμη: Αλλιώς δεν πάμε. Αν δεν μας πούνε οι Τούρκοι δηλαδή από πριν ότι: κοιτάξτε, εμείς δεν θα θέσουμε θέμα θαλάσσιων εναέριων συνόρων. Αν δεν μας το διαβεβαιώσουν, εμείς δεν θα πάμε. Αυτό λέω.

Νίκος Δένδιας: Όταν λέμε θαλάσσια σύνορα μιλάμε για το εύρος των χωρικών υδάτων. Το εύρος των χωρικών υδάτων, το μέγεθος του εύρους των χωρικών υδάτων προσδιορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο, από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Την UNCLOS. Είναι τα 12 μίλια.

Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να τεθεί εάν η UNCLOS είναι ορθή ή όχι υπό την κρίση του δικαστηρίου. Η UNCLOS είναι ο νόμος. Το δικαστήριο αποφασίζει κατά τον νόμο, όχι τον νόμο. Κατά συνέπεια λοιπόν, τα χωρικά ύδατα είναι μονομερές δικαίωμα του κάθε κράτους. Η Τουρκία αναγνωρίζει ότι τα χωρικά ύδατα είναι μονομερές δικαίωμα της Ελλάδος. Μπορεί να διαφωνεί με τον τρόπο άσκησής τους, αλλά και η Τουρκία αναγνωρίζει ότι αυτό είναι μονομερές μας δικαίωμα.

Όλγα Τρέμη: Άρα δεν υπάρχει, ας πούμε, και αυτό που ακούστηκε κάποια στιγμή, ένα ενδεχομένως μεικτό σύστημα. Δηλαδή άλλη ρύθμιση για το Αιγαίο, άλλη ρύθμιση για την Ανατολική Μεσόγειο. Παραμένουμε σταθερά στα 12 μίλια σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Νίκος Δένδιας: Αυτό είναι το δικαίωμά μας. Αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Όλγα Τρέμη: Το συζητάμε;

Νίκος Δένδιας: Το πότε θα το ασκήσουμε και το πώς θα το ασκήσουμε αυτό είναι ένα δικό μας δικαίωμα. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα το συμφωνήσουμε με την Τουρκία. Ούτε η Τουρκία πρόκειται να πει ότι απαιτεί από εμάς να συμφωνήσουμε δημοσίως μαζί της το εύρος των χωρικών μας υδάτων. Όπως επίσης δεν μας δίνει και εμάς το δικαίωμα να αποφασίσουμε μαζί της το εύρος των δικών της χωρικών υδάτων. Να είμαστε και σε αυτό ειλικρινείς.

Όλγα Τρέμη: Πάμε παρακάτω. Στις 20 Ιουλίου ο Ερντογάν πηγαίνει στα Κατεχόμενα. Επίκειται, από ό,τι αντιλαμβανόμαστε, grande show. Θα έχει και καμία κουστωδία εκεί των πεντακοσίων. Μία πρόγευση μας έδωσε ο Αντιπρόεδρός του ο οποίος είπε περίπου ότι εμείς είμαστε εισβολείς. Δηλαδή φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης.

Υπάρχει η αίσθηση ότι όλα αυτά συνδέονται με το Κυπριακό και την πρόταση την τουρκική, τουρκοκυπριακή για δύο χωριστά κράτη. Έχουμε ήδη το ατόπημα του Ατάρ ο οποίος όταν οι συνομιλίες ήταν σε εξέλιξη για την εξεύρεση λύσης πήγε και κατάθεσε μονομερώς το χαρτί με την πρόταση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Εσάς σας ανησυχούν όλες αυτές οι κινήσεις; Και η παρουσία του Ερντογάν στις 20 Απριλίου για το αν θα μπορούσε να προκληθεί κάτι πολύ έντονο; Αλλά και ότι η στρατηγική που διαφαίνεται για τα δύο χωριστά κράτη.

Νίκος Δένδιας: Εμείς κατ’ αρχήν έχουμε μία πάγια αρχή στην ελληνική εξωτερική πολιτική που δεν είναι αρχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι διαχρονική αρχή. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που ασκεί εξωτερική πολιτική επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όλγα Τρέμη: Με συγχωρείτε, Υπουργέ. Αυτό θα εμποδίσει τον Ερντογάν να κάνει αυτά που θέλει;

Νίκος Δένδιας: Όχι, δεν θα τον εμποδίσει σε πρώτη φάση. Είναι βέβαιο όμως ότι οποιοσδήποτε ξεφεύγει από το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου αρχίζει και έχει προβλήματα.

Στην καλύτερη για αυτόν περίπτωση δημιουργεί τεράστια ζημιά στην εικόνα της χώρας του και του ιδίου του εαυτού του ως παράγοντα του διεθνούς πλαισίου. Στην χειρότερη οδηγείται σε κυρώσεις και σε διάφορα άλλα.

Όλγα Τρέμη: Κυρώσεις πάντως δεν είδαμε στο πρόσφατο Συμβούλιο.

Νίκος Δένδιας: Για να είμαστε ειλικρινείς πάλι, δεν είδαμε επιβολή κυρώσεων. Είδαμε απόφαση η οποία προέβλεπε κυρώσεις όσον αφορά στο Κυπριακό και μία εκτεταμένη συζήτηση όσον αφορά γενικά την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Άλλωστε, μην κοροϊδευόμαστε, ένας από τους λόγους που η Τουρκία σταμάτησε τις παράνομες ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή είχε να κάνει με τις επαπειλούμενες κυρώσεις. Και όπως επίσης ξέρετε, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Άρα, μην θεωρούμε ότι οι κυρώσεις είναι κάτι το οποίο είναι μεταφυσικό και εκτός δυνατότητας της διεθνούς κοινότητας να το επιβάλλει.

Όλγα Τρέμη: Σταμάτησε προς το παρόν. Αλλά μια και μιλάμε για τον Ερντογάν, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια μας βομβαρδίζει με εξαιρετικά προκλητικές δηλώσεις. Βομβαρδίζει την υφήλιο αλλά εμείς έχουμε τα πρωτεία.

Από ελληνικής πλευράς είχαν την ευκαιρία να τον δουν από κοντά και άρα να τον αξιολογήσουν ενδεχομένως τρεις άνθρωποι: ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και εσείς.

Τι αίσθηση σας δημιούργησε και τι νομίζετε ότι θα μπορούσε να διευκολύνει τη συνεννόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές;

Νίκος Δένδιας: Ανεξάρτητα του τι αντίληψη έχει ο καθένας για την τουρκική πολιτική και τον τρόπο που αυτή εκφράζεται, ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ένας σημαντικός παράγων στην περιοχή μας. Είναι ένας ηγέτης ο οποίος έχει κυβερνήσει την Τουρκία σχεδόν όσο και ο Κεμάλ Ατατούρκ και έχει διαμορφώσει τη φυσιογνωμία της Τουρκίας, ανεξαρτήτως αν συμφωνούμε.

Όλγα Τρέμη: Αλήθεια είναι αυτό αλλά θεωρείται απρόβλεπτος και από την Ευρώπη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νίκος Δένδιας: Τον έχω συναντήσει αρκετές φορές. Η τελευταία ήταν όταν με φιλοξένησε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Αλλά τον έχω δει αρκετές φορές στη ζωή μου, ιδίως στο Στρασβούργο, όπου ερχόταν κατά πρόσκληση του τότε Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, του νυν Υπουργού Εξωτερικών, του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να αποκτήσει ένα καλύτερο διεθνές προφίλ.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι κατ’ αρχήν σε προσωπικό επίπεδο ένας φιλόξενος άνθρωπος. Θα τολμούσα ίσως να πω σε προσωπικό επίπεδο και ένας εγκάρδιος άνθρωπος.

Από την άλλη, η Ελλάδα διαφωνεί ριζικά και κάθετα με την πολιτική του στην ευρύτερη περιοχή. Και οφείλει κανείς αυτό να το λέει ξεκάθαρα. Αυτή είναι μία ειλικρινής σκέψη. Ο καθένας λέει τις απόψεις του.

Όλγα Τρέμη: Εγώ σας ρώτησα τι είδους άνθρωπος είναι, εκτός από φιλόξενος δηλαδή. Αν είχατε να κάνετε κάποια άλλη παρατήρηση.

Νίκος Δένδιας: Νομίζω ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πετύχει πάρα πολλά στη ζωή του. Αν σκεφτεί κανείς από πού ξεκίνησε και πώς έχει διαμορφώσει τη φυσιογνωμία της χώρας του και πώς έχει ισχυροποιήσει τη χώρα του, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε υπόψη όταν μιλάμε μαζί του.

Όλγα Τρέμη: Τον θεωρείτε προβλέψιμο ή απρόβλεπτο;

Νίκος Δένδιας: Δεν θεωρώ ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι απρόβλεπτος, όχι. Νομίζω ότι τον βολεύει πάρα πολύ στο πλαίσιο της άσκησης της πολιτικής του να θεωρείται απρόβλεπτος αλλά δεν νομίζω ότι ο ίδιος είναι απρόβλεπτος. Νομίζω ότι έχει στρατηγική και έχει και συγκεκριμένες αξίες, προσωπικές του αξίες τις οποίες η στρατηγική του υπηρετεί.

Τώρα το να μην συμφωνούμε σε αυτές τις αξίες, αυτό είναι μία άλλη κουβέντα. Σε πάρα πολλές από αυτές ίσως η Ελλάδα και εμείς δεν συμφωνούμε.

Όλγα Τρέμη: Κύριε Υπουργέ, θα μπορούσατε να δεσμευτείτε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο; Ξέρω και η σημερινή μας θέση, μάλλον η θέση μας σήμερα δεν μεταβάλλεται. Εγώ σας λέω αν μπορούσατε να αναλάβετε τέτοια δέσμευση;

Νίκος Δένδιας: Γιατί να αναλάβω μία δέσμευση πολιτικής; Τι έννοια θα είχε να κάνω κάτι τέτοιο;

Όλγα Τρέμη: Με την έννοια ότι η κυπριακή πλευρά εξακολουθεί να λέει ότι είναι μία παράνομη ανακήρυξη και υποτίθεται ότι είναι Αθήνα – Λευκωσία συμμαχία, με την έννοια ότι οι Σέρβοι δεν θα ήταν καθόλου ευτυχείς, με την έννοια ότι η Ρωσία θα ενοχλείτο.

Και η μόνη δύναμη η οποία για τους δικούς της στρατηγικούς σχεδιασμούς θα ήθελε να γίνει κάτι τέτοιο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ερώτημα είναι ότι αν θεωρούμε ότι τα συμφέροντά μας συμπλέουν με τους προαναφερθέντες τους πρώτους ή και τελευταίους.

Νίκος Δένδιας: Κατ’ αρχήν η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει κάτι το οποίο δεν εμπίπτει στο Διεθνές Δίκαιο, στη Διεθνή νομιμότητα. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ασκούμε μια πολιτική αρχών.

Επαναλαμβάνω, μου θέσατε ένα θέμα όσον αφορά την Κύπρο. Καθαρά σε απόφαση και γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου οι διαφορές μεταξύ Κοσόβου και των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου…

Όλγα Τρέμη: Αυτή είναι η δική μας ανάγνωση. Για εκείνους δεν είναι όμως.

Νίκος Δένδιας: … είναι με τον πιο καθαρό τρόπο καταγεγραμμένη. Από εκεί και πέρα, εγώ είμαι Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και αυτό το οποίο κάνουμε είναι αυτό που αποτελεί την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και εκφράζει τα συμφέροντα της χώρας μας όπως εμείς τα καταλαβαίνουμε.

Άρα γενικόλογες διακηρύξεις και ηχηρές δεσμεύσεις δεν είναι κάτι που είθισται στους Υπουργούς Εξωτερικών. Νομίζω μάλιστα ότι είναι λάθος.

Όλγα Τρέμη: Σαν να μου λέτε ότι σας έκανα μία πολύ επιθετική ερώτηση.

Νίκος Δένδιας: Εσείς έχετε δικαίωμα να κάνετε όποια ερώτηση θέλετε. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων που ασκώ.

Όλγα Τρέμη: Κύριε Υπουργέ, είναι η δεύτερη φορά που είμαστε εκτός της διάσκεψης για τη Λιβύη και οι μετέχοντες δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαιτέρως έως και καθόλου δηλαδή με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και αυτό, φαντάζομαι, διότι δίνουν προτεραιότητα σε κάτι άλλο, δηλαδή στην ομαλοποίηση.

Με δεδομένο λοιπόν ότι δε φαίνεται να ασκείται διεθνώς πίεση προς την κατεύθυνση της άρσης του τουρκολιβυκού συμφώνου από τη μία πλευρά, και με δεδομένο ότι δε θα μπορούσε κανένας να υποστηρίξει ότι η νέα Λιβυκή κυβέρνηση που θα προκύψει, καλώς εχόντων των πραγμάτων στο τέλος του χρόνου, θα έχει αυτό ως πρώτη προτεραιότητα, μήπως αυτό μείνει εκεί και στοιχειώσει;

Νίκος Δένδιας: Καταρχήν, για να μείνει κάτι, πρέπει να υπάρχει, κατά τη δική μας κρίση, αυτό είναι ανύπαρκτο.

Όλγα Τρέμη: Ωραία, ως ανύπαρκτο, όμως, θα συνεχίσει να υπάρχει.

Νίκος Δένδιας: Όχι, έχει σημασία, δε σας το λέω επειδή θέλω…

Όλγα Τρέμη: Γιατί ζητάμε να αποσυρθεί αφού είναι ανύπαρκτο;

Νίκος Δένδιας: Μισό λεπτό να τα βάλουμε με τη σειρά. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε να κάνουμε με μία μεταβατική Κυβέρνηση, άρα δεν έχουμε να κάνουμε με την Κυβέρνηση η οποία υπέγραψε το συγκεκριμένο σύμφωνο με την Τουρκία, το οποίο, αν θέλετε, δεσμεύει αυτόν που το υπέγραψε και την Τουρκία, κανέναν άλλον.

Όχι τη Λιβύη, αυτόν που το υπέγραψε, γιατί; Γιατί η Λιβύη δεν το κύρωσε, και αν ακόμη πάρουμε τις εσωτερικές τους διαδικασίες, το Λιβυκό Κοινοβούλιο δεν το έχει κυρώσει, και μας το θύμισε ο Πρόεδρός του στην Αθήνα για πολλοστή φορά προχθές που ήταν εδώ μετά από πρόσκληση του κυρίου Τασούλα.

Εμείς λοιπόν, στην παρούσα συγκυρία, αυτό το οποίο θέλουμε είναι να γίνουν εκλογές. Και αυτό το οποίο θέλουμε είναι η λυβική κοινωνία να εκφράσει τη βούλησή της, και από εκεί και πέρα, όταν υπάρχει Κυβέρνηση στη Λιβύη η οποία να εκφράζει τα συμφέροντα της λυβικής κοινωνίας, έχουμε την πεποίθηση ότι θα τα διαβάσει σωστά.

Διότι αυτού του τύπου οι ενέργειες, οι οποίες είναι τελείως αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, βλάπτουν τις χώρες που το έχουν συνυπογράψει.

Όλγα Τρέμη: Άρα δηλαδή, ελπίζουμε ότι η νέα Λιβυκή Κυβέρνηση θα διαβάσει σωστά τα πράγματα, αυτό μου λέτε;

Νίκος Δένδιας: Δεν ελπίζουμε μόνο, έχουμε μία στέρεη πεποίθηση, ότι οι λογικοί παίκτες στο διεθνές πλαίσιο, θα λειτουργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές πλαίσιο.

Άλλωστε, η Τουρκία, αν παρατηρήσετε, και είμαι βέβαιος ότι το κάνατε, απομονώθηκε στη συνάντηση [του Βερολίνου]. Ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν δέχτηκε να υπάρξει ρητή αναφορά στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων, όλες οι άλλες χώρες το ζήτησαν ρητά.

Όλγα Τρέμη: Αυτό, όμως, δεσμεύει την Τουρκία; Όχι σε σχέση με τους μισθοφόρους, αλλά σε σχέση με τους επίσημους στρατιωτικούς συμβούλους που βρίσκονται στην περιοχή. Είναι καμία 500αριά, τουλάχιστον σε τόσους υπολογίζουν.

Δεν τους δεσμεύει, από ό,τι καταλαβαίνω, διότι άλλο μισθοφόροι, άλλο επίσημοι στρατιωτικοί σύμβουλοι. Και αν εξακολουθήσει να υπάρχει τέτοιου είδους παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή, και με τη νέα Λιβυκή Κυβέρνηση, αυτό μάλλον δημιουργεί πρόβλημα, νομίζω.

Νίκος Δένδιας: Η τοποθέτηση του συνόλου των συμμετεχόντων ήταν η αποχώρηση όχι μόνο των μισθοφόρων, αλλά και των στρατιωτών.

Όλγα Τρέμη: Μάλιστα.

Νίκος Δένδιας: Οι σύμβουλοι, προφανώς, αναφέρονται στα στρατεύματα. Είναι ένστολοι Τούρκοι στρατιωτικοί. Άρα λοιπόν, η διεθνής κοινότητα θέλει να φύγουν, όπως εμείς πιστεύουμε.

Όλγα Τρέμη: Δεν ξέρουμε πόσο θα επιμείνει, όμως, γιατί έχει άλλες προτεραιότητες.

Νίκος Δένδιας: Θέλει και να φύγει η μεγάλη, κατά την κρίση μας, πλειοψηφία της λυβικής κοινωνίας. Η παρουσία της Τουρκίας, με τον τρόπο που επιτεύχθηκε, ήταν ένας ωμός εκβιασμός μίας καταρρέουσας, προσωρινής δομής σε μία εποχή η οποία, η δομή αυτή, για να επιβιώσει, αναγκάστηκε να υπογράψει ότι οι Τούρκοι έβαλαν μπροστά της. Τέτοιου είδους σχήματα δεν είναι αυτονόητο καθόλου ότι θα μακροημερεύσουν.

Και αν θα μου επιτρέψετε, εμένα η κρίση μου είναι ότι αυτό δε βοηθάει και την Τουρκία. Η Τουρκία με τέτοιες κινήσεις, υπηρετεί έναν ιμπεριαλισμό ο οποίος δεν αντιστοιχεί ούτε στο οικονομικό της μέγεθος ούτε στο βιοπολιτικό της αποτύπωμα.

Όλγα Τρέμη: Αν ξανά φιλοξενήσει ο Ερντογάν, να του το πείτε, επειδή είναι και φιλικός, όπως είπαμε, και εγκάρδιος, να τα εξηγήσει.

Νίκος Δένδιας: Η συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, μια και αναφέρεστε σε αυτήν, δεν ήταν μία μη ειλικρινής συζήτηση.

Όλγα Τρέμη: Ναι, φαντάζομαι.

Νίκος Δένδιας: Δεν περίμενε ο Πρόεδρος Ερντογάν από εμένα να πάω εκεί και να χειροκροτήσω την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Όλγα Τρέμη: Θα βοηθούσε μία απευθείας επικοινωνία για να μαλακώσει λίγο η κατάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να μιλήσουν δηλαδή οι δύο τους, ή να μιλούν πιο συχνά οι δύο τους;

Νίκος Δένδιας: Εγώ ήμουν οπαδός της κατ’ ιδίαν συνάντησης και παραμένω οπαδός της κατ’ ιδίαν συνεννόησης μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου Ερντογάν. Έτσι όπως είναι η δομή στην Τουρκία, οποιοσδήποτε άλλος δεν έχει την εξουσία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, άρα λοιπόν, εάν υπάρχει μία μικρή πιθανότητα, υπάρχει σε μία επαφή των δύο.

Όλγα Τρέμη: Ενδιαφέρον. Κύριε Υπουργέ, ας μιλήσουμε λίγο και για τη Γερμανία, η οποία έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο υποστηρικτή της Τουρκίας, από πλευράς Ευρώπης. Λέγεται ότι έχει βάλει και το χέρι της στο να μην είμαστε στη διάσκεψη για τη Λιβύη. Σίγουρα προωθεί με μεγάλη θέρμη όλα τα τουρκικά αιτήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και, χωρίς να υπάρχει κανενός είδους περιορισμός ή δέσμευση, χωρίς να ζητεί οποιαδήποτε δέσμευση από την πλευρά της Τουρκίας, που είναι γνωστό ότι έχει μία επιθετική συμπεριφορά στο Αιγαίο, την εξοπλίζει αφειδώς με υποβρύχια.

Πού θα πάει αυτή η ιστορία; Τα ψάλλατε στον Σμιτ, τον σοσιαλδημοκράτη, γιατί και αυτοί ψηφίζουν για τα υποβρύχια. Αλλά μήπως τα λέγατε στην πεθερά να τα ακούει και η νύφη;

Νίκος Δένδιας: Εγώ αισθάνομαι ότι με τη Γερμανία, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιρετικά σημαντική χώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία χώρα με την οποία έχουμε μία πολύ στενή σχέση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διμερώς.

Όλγα Τρέμη: Αλλά η Τουρκία έχει στενότερη.

Νίκος Δένδιας: Δε θα το πίστευα αυτό.

Όλγα Τρέμη: Εκ των πραγμάτων.

Νίκος Δένδιας: Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, το λέω καθαρά, το έχω πει στους ίδιους καθαρά, σε κάθε περίπτωση, η ιστορία των υποβρυχίων είναι μία λάθος ιστορία.

Διότι η Γερμανία συμφώνησε να πουλήσει τα υποβρύχια στην Τουρκία το 2009, αλλά ήταν η άλλη Τουρκία. Ο Economist ο οποίος έχει το άρθρο…

Όλγα Τρέμη: Ο Economist το έχει, και μάλιστα είχε το ίδιο επιχείρημα που διακινείτε κι εσείς, ότι δηλαδή ανατρέπεται η ισορροπία στην περιοχή. Δεν μπορεί να το καταλάβει η Γερμανία αυτό το πράγμα, κύριε Υπουργέ, συγγνώμη.

Νίκος Δένδιας: Να σας πω, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίον εμείς σε πολλές φάσεις έχουμε δαιμονοποιήσει, ευθέως στη μεταξύ μας συζήτηση το κατάλαβε απολύτως.

Όλγα Τρέμη: Και το κράτησε για τον εαυτό του;

Νίκος Δένδιας: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι στην εκτελεστική εξουσία, είναι Πρόεδρος της Βουλής.

Όλγα Τρέμη: Εντάξει, έχει επιρροή όμως.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας στο Newsbomb.gr: Εάν η Τουρκία θέλει ατζέντα εφ' όλης της ύλης, δεν θα είμαστε στον διάλογο