ΕΛΛΑΔΑ

Οι προσφυγικές ροές αυξάνονται και στη Μυτιλήνη ανησυχούν - Στους 52.674 οι «εγκλωβισμένοι»

Οι προσφυγικές ροές αυξάνονται και στη Μυτιλήνη ανησυχούν - Στους 52.674 οι «εγκλωβισμένοι»

Η αυξητική τάση που σημειώνεται τις τελευταίες πέντε ημέρες στιςροές μεταναστών και προσφύγων προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου, αλλά και οι πληροφορίες για συγκέντρωση προσφυγικών πληθυσμών, κυρίως στην περιοχή της Σμύρνης, ανησυχούν τις τοπικές κοινωνίες και αρχές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες αποβιβάστηκαν στη Μυτιλήνη, 160 άτομα. Για πρώτη φορά μετά από μήνες, έφτασαν βάρκες στις ακτές της Κρατήγου, νότια της Μυτιλήνης, και στη Συκαμνιά στα βόρεια του νησιού.

Παράλληλα, η κατάσταση στο hot spot της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ όπου ζουν 3.270 άτομα, είναι εκρηκτική, καθώς περιμένουν, αρχικά απαντήσεις σχετικά με το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει και στη συνέχεια να κινηθούν προς την άλλη Ελλάδα.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Σάμο, όπου τις τελευταίες πέντε μέρες πέρασαν 64 άτομα. Εκεί σήμερα, ζουν εγκλωβισμένοι, 954 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αντίθετα, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη Χίο δεν παρατηρούνται ροές προσφύγων και μεταναστών αφού τις τελευταίες πέντε μέρες πέρασαν δυο μόλις άτομα.

Συνολικά στη Χίο, στο hot spot της ΒΙΑΛ και στους ανοικτούς καταυλισμούς της Σούδας και του ΔΗΠΕΘΕ, ζουν 2.403 άτομα. Από το πρωί της Τρίτης (31/05), σε νέο αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί προς το Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ προχωρούν οι κάτοικοι του Χαλκειούς εμποδίζοντας τη μεταφορά κοντέϊνερ από την Αστυνομία στο Κέντρο, προκειμένου να εγκατασταθούν σε αυτά οι υπηρεσίες ασύλου.

Επίσης, στη Χίο είναι σε εξέλιξη για τρίτη εβδομάδα από σήμερα, απεργίας πείνας 18 προσφύγων στο χώρο της Σούδας με κύριο αίτημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες αιτήσεων ασύλου.

Πληροφορίες από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές αναφέρουν ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν χαλαρώσει τους ελέγχους στη μετακίνηση προσφύγων από το εσωτερικό της χώρας, προς τα παράλια.

Το Σαββατοκύριακο, οι πληροφορίες αυτές έκαναν λόγο για λεωφορεία που αποβίβαζαν πρόσφυγες κυρίως από το Ιράκ στην πλατεία με το τζαμί, στη συνοικία του Μπασμανέ της Σμύρνης. Επίσης, στα παλιά ξενοδοχεία στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού του Μπασμανέ επανεμφανίσθηκε μεγάλος αριθμός μεταναστών καθώς και «βαποράκια» μεταφορέων.

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, χθες Δευτέρα, ανέφεραν αυξήσεις συλλήψεων μεταναστών και προσφύγων που αναχωρούσαν από τις τουρκικές ακτές για τα νησιά. Ενώ σαφείς είναι οι κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Ερντογάν από τον αντιπολιτευόμενο τύπο σχετικά με τη χρησιμοποίηση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά ως μέσο πίεσης προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να δεχθούν τους όρους του, σχετικά με την τήρηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Τους 52.674 φτάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, σε 52.674 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα.

Οι πρόσφυγες στα νησιά υπολογίζονται σε 8.439, εκ των οποίων οι 15 είναι νέες αφίξεις. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.510 άτομα, στην κεντρική Ελλάδα 2.224 και στη νότια Ελλάδα 289. Οι πρόσφυγες στη βόρεια Ελλάδα ανέρχονται σε 27.212 και διαμένουν σε 27 χώρους φιλοξενίας και τρεις αυτοσχέδιους καταυλισμούς (δύο στους Ευζώνους, όπου παραμένουν 2.540 άτομα και ένας στο Πολύκαστρο με 1.700 άτομα).

Σχετικές ειδήσεις