ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες: Διέρρεαν τα θέματα σε φροντιστήρια - Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ελλάδα

Πανελλήνιες: Διέρρεαν τα θέματα σε φροντιστήρια - Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ελλάδα
INTIME NEWS

Πανελλήνιες: Μπορεί το σύστημα των Πανελλαδικών να έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως αδιάβλητο, ωστόσο δεν ήταν πάντα.

Απόδειξη είναι το σκάνδαλο που ξέσπασε το 1979, το οποίο και θεωρείται το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία των εξετάσεων στην Ελλάδα.

Ήταν Ιούνιος του 1979 και συγκεκριμένα παραμονές της εξέτασης των Αρχαίων Ελληνικών και των Μαθηματικών, όταν στις αστυνομικές αρχές έφτασε η πληροφορία ότι κάποια φροντιστήρια μοίραζαν στους μαθητές τους τα θέματα που θα «έπεφταν».

Μέχρι οι αστυνομικοί να ελέγξουν την εγκυρότητα της φήμης, οι μαθητές εξετάστηκαν.

Λίγες ώρες αργότερα, οι αρχές προχωρούσαν σε συλλήψεις. Διαπίστωσαν ότι πράγματι πριν από την εξέταση κάποια παιδιά έδειχναν σε φίλους τους τα θέματα, βέβαιοι ότι επρόκειτο για αυτά που θα έμπαιναν στις εξετάσεις.

Το σκάνδαλο

Η έρευνα γρήγορα οδήγησε στις εστίες της διαρροής: συγκεκριμένα φροντιστήρια σε Αθήνα, Τρίκαλα, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη. Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τους ιδιοκτήτες, καθώς και για αρκετούς καθηγητές.

Ωστόσο, έμενε να εντοπιστεί η αρχική πηγή. Οι αστυνομικοί έπρεπε να ψάξουν στα κλιμάκια του υπουργείου Παιδείας.

Το ευφάνταστο τέχνασμα της διαρροής

Ύστερα από ανακρίσεις και έρευνες τεσσάρων ημερών και αφού εξετάστηκαν πάνω από 50 μαθητές, καθηγητές και φροντιστές, η Ασφάλεια Προαστίων Πρωτευούσης έφτασε σε ένα όνομα.

Όλα τα στοιχεία οδηγούσαν σε έναν 48χρονο Γυμνασιάρχη.

Ο τότε υπουργός Παιδείας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης είχε τοποθετήσει τον Γ.Ρ στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Πανελληνίων Εξετάσεων για το 1979.

Αυτό σήμαινε ότι ο 48χρονος εκπαιδευτικός ήταν παρών σε όλες τις συνεδριάσεις της επιτροπής και κρατούσε τα πρακτικά.

Όπως προέκυψε από τις ανακρίσεις, με παρότρυνση ενός φίλου του, οικοδόμου στο επάγγελμα, και τριών φροντιστηριακών, κοινών γνωστών των δύο, ο Γ.Ρ βρήκε τρόπο να κρατάει τα θέματα που υπαγόρευαν οι υπεύθυνοι καθηγητές, να τα βγάζει από την αίθουσα και έπειτα να τα προωθεί σε καθηγητές και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων με το αζημίωτο.

Αρχικά, προσπάθησαν να τα πουλήσουν έναντι 1.200.000 δραχμών.

Ωστόσο, η τιμή εν τέλει έπεσε στις 150.000 δραχμές.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος

Το σκάνδαλο που ξέσπασε ήταν πρωτόγνωρο. Οι φωνές διαμαρτυρίας δεν προέρχονταν μόνο από τη μαθητική κοινότητα.

Σύμφωνα με τη mixanitouxronou.gr, η αντιπολίτευση έκανε λόγο για πολιτική ευθύνη, απαιτούσε την παραίτηση του υπουργού Παιδείας και την παραπομπή σε δίκη τόσο του ίδιου, όσο και όλων των άμεσα εμπλεκόμενων.

Από την άλλη, γονείς και μαθητές διαμαρτύρονταν για την έλλειψη σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπιζόταν ένα ζήτημα που θα καθόριζε το μέλλον των παιδιών.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο υπουργός Βαρβιτσιώτης πράγματι υπέβαλε την παραίτησή του, όμως ο Καραμανλής δεν την έκανε δεκτή.

Ο Γ.Ρ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, δωροληψίας κατά συρροή και συνέργειας σε απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαιώσεως.

Οι τρεις βασικοί συνεργοί κατηγορήθηκαν για ηθική αυτουργία σε παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και για δωροδοκία.

Οι υπόλοιποι 20 ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και καθηγητές που παραπέμφθηκαν, κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος εξ ιδιοτέλειας.

Οι ποινές

Πριν τη διεξαγωγή της δίκης, η υπόθεση στάθηκε αφορμή για να τροποποιηθεί ο ποινικός κώδικας της χώρας.

Η διαρροή των θεμάτων των Πανελληνίων ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς αλλεπάλληλων κρουσμάτων δωροδοκίας που είχαν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, τον Οκτώβριο του 1979, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε επίσημη πρόταση τροποποίησης, προκειμένου το αδίκημα της δωροληψίας να τιμωρείται σαν κακούργημα.

Το Φεβρουάριο του 1980, το Εφετείο Αθηνών αθώωσε τους 21 από τους 24 κατηγορούμενους.

Στον Γ.Ρ επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5,5 χρόνων, ενώ στους δύο βασικούς συνεργούς του, 3 και 4 χρόνια αντίστοιχα.

Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, ο Άρειος Πάγος ακύρωσε την καταδικαστική απόφαση και η δίκη του πρωτεργάτη του σκανδάλου επαναλήφθηκε.

Η τελική του ποινή ανήλθε σε 4 χρόνια και 4 μήνες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μαρκέλλα: Βρέθηκε σημειωματάριο στο σπίτι της 33χρονης - Τι αναφέρει

Ρoή Ειδήσεων