ΠΑΙΔΕΙΑ

Στα «κάγκελα» οι εκπαιδευτικοί για τα σχολεία: Ελλιπή τα μέτρα, απαράδεκτο ότι έμεινε το 50%+1

Στα «κάγκελα» οι εκπαιδευτικοί για τα σχολεία: Ελλιπή τα μέτρα, απαράδεκτο ότι έμεινε το 50%+1
Έντονη είναι η διαφωνία των εκπαιδευτικών που μίλησαν στο Newsbomb.gr για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα και τους όρους με τους οποίους θα γίνει αυτό
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Έντονη είναι η διαφωνία των εκπαιδευτικών που μίλησαν στο Newsbomb.gr για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα και τους όρους με τους οποίους θα γίνει αυτό

Εξοργισμένοι είναι οι εκπαιδευτικοί τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τους όρους με τους οποίους αποφασίστηκε να ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία την προσεχή Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει καθώς και σήμερα αναμένεται να πλησιάσουμε τα 50.000 κρούσματα όπως συνέβη και την Τρίτη.

Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ που μίλησαν στο Newsbomb.gr διατύπωσαν τον έντονο προβληματισμό τους αφενός για το γεγονός ότι παρέμεινε χωρίς καμία αλλαγή το πρωτόκολλο του 50%+1 για να κλείνει μια σχολική τάξη και αφετέρου γιατί τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τουλάχιστον ελλιπή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, Νεκτάριος Κορδής «είναι απαράδεκτο ότι δεν άλλαξε το πρωτόκολλο του 50%+1 και πρέπει να περιμένουμε να αρρωστήσουν τα 15 παιδιά στις τάξεις των 28 μαθητών που υπάρχουν στα σχολεία προκειμένου η τάξη να κλείνει και να μην υπάρχει περαιτέρω διασπορά».

«Τα μέτρα είναι ελλιπέστατα και δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια» σχολίασε ο κ. Κορδής αναφερόμενος στην απόφαση απλά να δοθεί ένα επιπλέον self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και αυτό μόνο για την πρώτη εβδομάδα ξεκαθαρίζοντας ότι ναι μεν η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης τάσσεται υπέρ των ανοιχτών σχολείων αλλά από την άλλη σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε θα ήταν καλύτερο να εφαρμοζόταν η τηλεκπαίδευση για κάποιο διάστημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Θανάσης Κικινής, ο οποίος εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν υπενθυμίζοντας ότι για άλλη μια φορά δεν λαμβάνεται μέτρο αραίωσης των μαθητών στα τμήματα ενώ δεν υπάρχουν μέτρα και για τη μεταφορά των μαθητών ανά την Ελλάδα.

Σχολίασε, μάλιστα, καυστικά, ότι η διασπορά από τις δύο αυτές αιτίες δεν αποτυπώθηκε τους τελευταίους μήνες «γιατί υπήρχε το πρωτόκολλο του 50%+1» το οποίο και διατηρήθηκε. Σημείωσε, δε, ότι «είχαμε σχολεία πριν τις γιορτές όπου νοσούσαν το 50%+1 των εκπαιδευτικών αλλά δεν έκλεισαν γιατί δεν προβλεπόταν από τα πρωτοκόλλα»

Εκτίμησε, δε, ότι «τα μέτρα δεν θα προστατεύσουν την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα και θα έχουμε κορύφωση κρουσμάτων».

Σχολεία: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Όπως ανακοινώθηκε από την Νίκη Κεραμέως, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα με όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές, άσχετα με το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, να υποβάλλονται σε τρία self test για την πρώτη εβδομάδα επιστροφής τους στα θρανία. Τα τέστ θα διανεμηθούν δωρέαν από τα φαρμακεία. Τα τρία self test θα ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς και επίσης θα παρέχονται δωρεάν.

Σε περίπτωση που υπάρχει θετικό κρούσμα σε μαθητή, όλα τα παιδιά της τάξης του θα υποβάλλονται σε self test καθημερινά. Θα γίνονται, δηλαδή, πέντε την εβδομάδα. Ο θετικός μαθητής θα μπαίνει σε καραντίνα πέντε ημερών και για να επιστρέψει στο σχολείο θα πρέπει να έχει αρνητικό rapid test.

Επισημαίνεται πως την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα της επιστροφής στις αίθουσες, θα κάνουν self test και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί. Οι μη εμβολιασμένοι, ούτως ή άλλως, υποχρεώνονται να κάνουν rapid test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα, όπως ισχύει με όλους τους εργαζόμενους.

Για τους μαθητές που είναι θετικοί στον κορονοϊό και θα πρέπει να κάνουν rapid-test, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε, επίσης, ότι θα έχουν προτεραιότητα στις δημόσιες δομές, όπου παρατηρείται μεγάλη αναμονή αυτές τις ημέρες, ενώ εξετάζεται να αυξηθούν και τα σημεία ελέγχου των κλιμακίων του ΕΟΔΥ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προκλητικός Βασιλακόπουλος: Είναι υποχρεωτικότητα αυτή; Να παρακρατούνται τα 100 ευρώ από τη σύνταξη

Τραγωδία στην Καρδίτσα: Νεκρός 18χρονος φοιτητής – Κατέρρευσε μέσα σε καφετέρια

Survivor: «Βόμβα» με τους υποψήφιους - Η απόφαση που έφερε τα πάνω - κάτω (videos)

Άδεια από την εργασία για όσους νοσούν με κορονοϊό: Τέλος στο αλαλούμ – Τι προβλέπει η ΚΥΑ