ΠΑΙΔΕΙΑ

Σχολεία: Ανοίγουν σήμερα – Τι ισχύει με τη γρίπη και τις απουσίες

Σχολείο, μαθητές
In Time

Οι μαθητές με συμπτώματα να μένουν σπίτι, λέει το υπουργείο Παιδείας.

Σήμερα θα χτυπήσει το κουδούνι για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονίας, ωστόσο διάχυτη είναι η ανησυχία για την έξαρση των ιώσεων, του κορονοϊού και της γρίπης.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο OPEN, επανέλαβε πως τα σχολεία σήμερα Δευτέρα (9/1) θα ανοίξουν κανονικά, τονίζοντας πως υπάρχει πλαίσιο για τη δικαιολόγηση απουσιών.

«Ιώσεις έχουμε διαχρονικά, δεν είναι κάτι καινούριο», τόνισε η υπουργός, προσθέτοντας πως «προφανώς οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο εφόσον έχουν συμπτώματα».

Μιλώντας για τις απουσίες, η κυρία Κεραμέως σημείωσε πως «έχει εκδοθεί πιο νωρίς φέτος η εγκύκλιος για τη γρίπη, που προβλέπει τη δικαιολόγηση απουσιών για όσους μαθητές και μαθήτριες νοσούν από την εποχική γρίπη».

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Η εγκύκλιος που εστάλη στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, προβλέπει οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών των μαθητών, που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από το Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 θα καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται.

Σύμφωνα με την ισχύουσα υπουργική Απόφαση, στην οποία παραπέμπει η εγκύκλιος, ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, αποφασίζει να καταχωρίζει αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο στην παγκόσμια έξαρση της γρίπης, απέστειλε τη φετινή οδηγία στα σχολεία μας στη βάση εισήγησης του Υπουργείου Υγείας νωρίτερα από άλλες χρονιές, συμπεριλαμβάνοντας ένα ευρύ χρονικό διάστημα για τη μη προσμέτρηση απουσιών.

Συστήνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

Τι αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα τα για τη λειτουργία των σχολείων

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 79/2017 – ΦΕΚ Τεύχος Α 109/01.08.2017

Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων

Άρθρο 3

Διακοπές, Αργίες και Εορταστικές εκδηλώσεις

  1. Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δεν λειτουργούν τις ακόλουθες ημέρες και περιόδους:

α) τα Σάββατα και τις Κυριακές,

β) την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή),

γ) από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου (διακοπές Χριστουγέννων),

δ) την Καθαρά Δευτέρα,

ε) την 25η Μαρτίου (εθνική εορτή),

στ) από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα),

η) την 1η Μαΐου,

θ) την εορτή του Αγίου Πνεύματος,

ι) από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (θερινές διακοπές) και

ια) την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.