ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2016: Οι εκτιμήσεις για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Βάσεις 2016: Οι εκτιμήσεις για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Η αγωνία στο «κόκκινο» και χιλιάδες υποψήφιοι περιμένουν καρτερικά την ανακοίνωση των Βάσεων από το Υπουργείο Παιδείας.

Πιο δυνατές από κάθε σύστημα εξετάσεων αναδεικνύονται οι «παραδοσιακές» σχολές, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2016 να δείχνουν ότι τίποτα, ούτε η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, ούτε οι μέτριες επιδόσεις των υποψηφίων, δεν τις αγγίζουν.

Οι Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές θα σημειώσουν άνοδο μέχρι και 200 μόρια, ενώ οι Νομικές θα παραμείνουν σταθερές ή με μικρές απώλειες. Αντίθετα, τεράστια βουτιά μορίων θα έχουν τα πάλαι ποτέ δημοφιλή παιδαγωγικά και οι οικονομικές σχολές. Τα περιφερειακά τμήματα στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια ως ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας στην επιβίωσή τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χάρτης των ΤΕΙ, τα οποία συνεχίζουν να είναι ή του ύψους ή του βάθους. Οι εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2016 δείχνουν ότι κάποια τμήματα θα χτυπήσουν μέχρι και 16.400 μόρια, όταν άλλα θα βαλτώσουν στα 4.000 μόρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2016

4ο Επιστημονικό Πεδίο - Παιδαγωγικά

Όπως σημειώνει ο αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης στις φετινές του εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2016, μέχρι πέρυσι με το παλιό σύστημα θεωρητικά 80.000 υποψήφιοι μπορούσαν να δηλώσουν τις παιδαγωγικές σχολές. Φέτος, μόνο 8.044 δήλωσαν, καθώς αρκετοί δεν θέλησαν να πάρουν το ρίσκο ενός επιπλέον μαθήματος, όπως ήταν υποχρεωτικό.

Η περιθωριοποίηση των παιδαγωγικών σε ξεχωριστό τμήμα αποτελεί και τη μεγαλύτερη "σφαγή" σε απώλεια μορίων φέτος. Πάνω από 1.500 μόρια αναμένεται να πέσουν κάποια τμήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην προσχολική Ηλικία στο ΕΚΠΑ. Η εκτίμηση κάνει λόγο για 14.000 μόρια, όταν πέρσι η βάση ήταν 15.430.
Ενδεικτικά, ο μέσος όρος της βάσης του εν λόγω τμήματος ήταν 16.306 μόρια με υψηλότερη βάση τα 17.323 μόρια. Το μοναδικό τμήμα που δείχνει να έχει τη μικρότερη απώλεια μορίων είναι αυτό της Ειδικής Αγωγής στον Βόλο που αναμένεται να πέσει στα 15.700 μόρια.

Σχετικές ειδήσεις