Σεισμός στη Θήβα - Αυτοψία Newsbomb.gr: Πόσο έτοιμη είναι για χτύπημα από τα Ρίχτερ
ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός στη Θήβα - Αυτοψία Newsbomb.gr: Πόσο έτοιμη είναι για χτύπημα από τα Ρίχτερ

Σεισμός στη Θήβα: Η Θήβα «χορεύει» στο ρυθμό των Ρίχτερ από τον Ιούλιο με περισσότερες από 1.700 δονήσεις να έχουν καταγραφεί και φυσικά το φόβο ενός μεγάλου σεισμού να ελλοχεύει - Μιλάνε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Θήβας, Γιώργος Αναστασίου, ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος και ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας, Παναγιώτης Καρύδης.

Αποστολή στη Θήβα: Δημήτρης Δρίζος

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Ιουλίου του 2021, όταν η Θήβα μπήκε στο... χορό των Ρίχτερ. Από τότε μέχρι σήμερα πάνω από 1.700 σεισμοί έχουν καταγραφεί ενώ οι σεισμολόγοι σημειώνουν πως υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να δούμε τις επόμενες εβδομάδες έναν ακόμη μεγαλύτερο από τα 4,3 που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στη Θήβα, μια πόλη η οποία απέχει μόλις 90 χιλιόμετρα από την Αθήνα και συνομίλησε με τον δήμαρχο Γιώργο Αναστασίου, ο οποίος μας ανέλυσε την κατάσταση αλλά και το επίπεδο ετοιμότητας που υπάρχει στους κατοίκους. Παράλληλα, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μας εξηγεί τι ανησυχεί τους σεισμολόγους σχετικά με τη Θήβα και ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας, Παναγιώτης Καρύδης, κατά πόσο η πόλη της Βοιωτίας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα χτύπημα του Εγκέλαδου.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στη Θήβα, με τις παλιές κατοικίες να είναι ελάχιστες

Δήμαρχος Θήβας: «Είμαστε έτοιμοι για έναν σεισμό - Η Θήβα θα αντέξει»

Το Newbsomb.gr βρέθηκε στο Δημαρχείο Θήβας, όπου ο Δήμαρχος, Γιώργος Αναστασίου μας υποδέχτηκε και μας εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η Θήβα είναι προετοιμασμένη για έναν ενδεχόμενο σεισμό, αναλύοντάς μας το σχέδιο της επόμενης ημέρας αν και εφόσον ξεκινήσει ένας... ισχυρότερος χορός Ρίχτερ.

«Ανεξαρτήτως του γεγονότος πως την τελευταία χρονική περίοδο βιώνουμε μια σεισμική διέγερση και από τις 10 Ιουλίου μέχρι σήμερα έχουμε μια σειρά σεισμών, οφείλουμε να είμαστε πάντα έτοιμοι καθώς το ενδεχόμενο ενός σεισμού στην πόλη μας είναι πάντα ορατό μιας και είμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή. Εδώ και 3 μήνες έχουμε μια συνεχή σεισμική ακολουθία και είμαστε προετοιμασμένοι σε επίπεδο Δήμου με ενέργειες που προβλέπονται από το σχέδιο Εγκέλαδος. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, το οποίο απευχόμαστε να συμβεί φυσικά», ανέφερε ο κύριος Αναστασίου σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται η πόλη της Βοιωτίας.

Ένας από τους 10 συνολικά σεισμογράφους που έχουν εγκατασταθεί στη Θήβα - Ο συγκεκριμένος φυλάσσεται στο Τεχνικό Λύκειο της πόλης

Για το τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι, οι οποίοι βρέθηκαν στη Θήβα από την πρώτη στιγμή και το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού: «Ο κύριος Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος είναι διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ήρθε άμεσα και από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι καθησυχαστικός, όπως και ο κύριος Άκης Τσελέντης αλλά και ο κύριος Ευθύμης Λέκκας. Με τα λεγόμενα των σεισμολόγων το ρήγμα αυτό δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 5,5 Ρίχτερ. Η Θήβα μπορεί να αντέξει αυτά τα νούμερα. Οι κατασκευές είναι το 90% μετά το σεισμό του 1981. Κάποιες οικείες που όντως είναι παλιές, μπορεί να μην αντέξουν, ωστόσο είναι λιγοστές».

Σχετικά με το ρήγμα που δίνει τους σεισμούς από τον Ιούλιο: «Αυτό το ρήγμα δεν μας έχει απασχολήσει και από όσο ξέρω και εγώ και οι σεισμολόγοι. Μάλιστα αναφέρουν πως δεν έχουν επηρεαστεί άλλα ρήγματα της περιοχής από τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου».

Οι σεισμοί που είχαν καταγραφεί σε πραγματικό χρόνο κατά την επίσκεψή μας στη Θήβα (05/10)

Τι προβλέπει το σχέδιο της Θήβας, για έναν ενδεχόμενο σεισμό: «Το σχέδιο προβλέπει χώρους καταφυγής, τους οποίους φυσικά και έχουμε βρει ενώ και οι πολίτες είναι άπαντες ενημερωμένοι. Έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος και είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Να σημειώσω πως τα παιδιά στα σχολεία είναι ενημερωμένα και φυσικά έχουν γίνει οι απαραίτητες ασκήσεις».

Τέλος, ζητήσαμε από τον κύριο Αναστασίου να μας εξηγήσει τις... πολυθρύλητες «έκτακτες» συσκέψεις που γίνονται για την Θήβα: «Να σημειώσω πως η σύσκεψη που έγινε προ ημερών ήταν προγραμματισμένη και όχι έκτακτη, απλά πήρε αναβολή λόγω τους σεισμού στο Αρκαλοχώρι. Εμείς σαν Δήμος ενημερωνόμαστε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τα πορίσματα, Εμείς έχουμε την υποχρέωση της επικαιροποίησης του σχεδίου Εγκέλαδος, κάτι το οποίο πραγματοποιούμε διαρκώς».

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Ενδέχεται ένας ισχυρότερος σεισμός στη Θήβα - Ανησυχητική η σεισμική ακολουθία»

Και αν η Θήβα μοιάζει προετοιμασμένη για ένα ενδεχόμενο χτύπημα του Εγκέλαδου, το ερώτημα είναι αν αυτό έρθει πόσο μεγάλο μπορεί να είναι αλλά και πόσες είναι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον σεισμολόγο και Επιστημονικό Συνεργάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο οποίος τόνισε πως το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού είναι πολύ πιθανό ενώ και η σεισμική ακολουθία προκαλεί ανησυχία καθώς παρατηρείται μια παρόμοια συμπεριφορά με εκείνη στην Κρήτη και το Αρκαλοχώρι.

«Είναι γεγονός πως μια σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται από τις 10 Ιουλίου με πολλούς μικρούς σεισμούς. Νομίζω είμαστε κάπου στις 2.000 αυτή τη στιγμή. Θέλω να σημειωθεί πως η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου σε δυο συνεδριάσεις που έγιναν με ημερομηνίες 21 Ιουλίου και 29 Σεπτεμβρίου, ομόφωνα, δηλαδή 20 επιστήμονες, είχε αποφασίσει τα εξής: 1ον, πως ενδέχεται μεγαλύτερος σεισμός από αυτό που ήδη έχουμε καταγράψει, δηλαδή μεγαλύτερος του 4,3 και 2ον, εξαιτίας του πρώτου συμπεράσματος η επιτροπή αποφάσισε την επικαιροποίηση του σχεδίου 'Εγκέλαδος'», ανέφερε αρχικά στο Newsbomb.gr ο κύριος Παπαδόπουλος.

Ο ειδικός πομπός που ενημερώνει δορυφορικά για τα σεισμικά δεδομένα και έχει τοποθετηθεί στο Τεχνικό Λύκειο της Θήβας

Μάλιστα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αποκάλυψε πως στην πρώτη συνεδρίαση, ένα από τα θέματα που είχαν συζητηθεί ήταν και το Αρκαλοχώρι: «Φυσικά και είχαμε συζητήσει για το Αρκαλοχώρι καθώς αν θυμάστε είχε ξεκινήσει μια μικρή σεισμική δραστηριότητα σε βάθος χρόνου η οποία κορυφώθηκε με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ. Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν».

Σχετικά με το αν το μοτίβο ανάμεσα στα δυο ρήγματα, εκείνο του Αρκαλοχωρίου και εκείνο της Θήβας, έχουν ομοιότητες, ο κύριος Παπαδόπουλος ήταν ξεκάθαρος: «Φυσικά και υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στις δυο ακολουθίες και αυτό είναι μια ένδειξη η οποία μας κάνει να παρακολουθούμε τη Θήβα».

Για το πόσα Ρίχτερ είναι το μέγιστο που μπορεί να δώσει η Θήβα, ο γνωστός σεισμολόγος, σχολίασε: «Κοιτάξτε, δεν μπορεί να δώσει 7 ή 8 Ρίχτερ. Δεν είναι δυνατό κάτι τέτοιο. Μπορεί όμως να δώσει έναν σεισμό κοντά στα 5,5 Ρίχτερ, ένα μέγεθος δηλαδή αρκετά μεγάλο».

Παράλληλα, ο κύριος Παπαδόπουλος, σχολίασε για το σχέδιο «Εγκέλαδος»: «Το σχέδιο Εγκέλαδος είναι αναρτημένο και επικαιροποιημένο. Μπορεί ο κάθε πολίτης με ελάχιστα κλικ από τον υπολογιστή του να το δει. Επίσης, ο ΟΑΣΠ έχει στη σελίδα του στο διαδίκτυο συμβουλές που καλό θα είναι να τις έχουμε διαβάσει όλοι σχετικά με τον σεισμό και το τι θα πρέπει να κάνουμε».

Τέλος, ζητήσαμε από τον κύριο Παπαδόπουλο, να μας αναφέρει ποια άλλα ρήγματα αυτή τη στιγμή έχουν προκαλέσει ανησυχία στους σεισμολόγους: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σεισμική ακολουθία στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Νισύρου και Τήλου. Βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα και μέχρι στιγμής δεν δείχνει ικανό να προκαλέσει ζημιές στους κατοίκους των δυο αυτών νησιών ή στα Δωδεκάνησα, ωστόσο συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε. Θέλω να σημειώσω, επειδή το διαβάζω διαρκώς, πως το ρήγμα του Κορινθιακού δεν έχει ενεργοποιηθεί όπως γράφεται αλλά παρουσιάζει τη συνηθισμένη, ομαλή δραστηριότητά του».

Παναγιώτης Καρύδης: «Το έδαφος της Θήβας δεν βοηθάει - Θα υπάρξουν προβλήματα»

Οι κατασκευές στη Θήβα είναι όντως αρκετά σύγχρονες καθώς η πόλη γνωρίζει μια «άνθηση» στην ανέγερση νέων οικοδομών. Είναι αυτό ωστόσο αρκετό για να «αποκρουστεί» ένα χτύπημα του Εγκέλαδου;

Παλιά κατοικία στη Θήβα

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον κύριο Παναγιώτη Καρύδη, δόκτωρ Πολιτικό Μηχανικό με ειδικότητα στις αντισεισμικές κατασκευές, ο οποίος διετέλεσε καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας για 30 χρόνια στο Ε.Μ.Π., εξηγώντας τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί αυτή τη στιγμή τη Θήβα: Το ίδιο της έδαφος!

«Η απάντηση για το αν μπορεί η Θήβα να αντέξει έναν σεισμό είναι σχετικά απλή. Όλα εξαρτώνται από το εστιακό βάθος, την ένταση, τη διάρκεια. Αν ο σεισμός γίνει σε απόσταση μικρότερης των 5 χιλιομέτρων από τη Θήβα, θεωρώ πως θα υπάρξουν πολλά προβλήματα. Το έδαφος της περιοχής κρύβει τον μεγάλο κίνδυνο. Το έδαφος είναι κεκλιμένο και παρουσιάζει πολλές εδαφικές ανισότητες, δηλαδή σε άλλα σημεία είναι υψηλό, σε άλλα χαμηλό, ενώ να σημειωθεί πως υπάρχουν αρκετές μπαζωμένες περιοχές πάνω στις οποίες έχουν χτιστεί κατοικίες. Βλέπουμε λοιπόν πως η δομή της πόλης, σε συνδυασμό με τη γήρανση κάποιων κτηρίων μπορεί να φέρει αρκετά προβλήματα», ανέφερε αρχικά ο κύριος Καρύδης.

Η χώρα μας έχει τεθεί (και θα τεθεί στο μέλλον) με δεκάδες δυνατούς σεισμούς. Ο κύριος Καρύδης εξηγεί πώς μπορούμε να προστατευτούμε: «Κοιτάξτε, είναι πολύ απλό. Η τακτική συντήρηση είναι το Α και το Ω της αντισεισμικής προστασίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την παραβλέπουμε. Παράλληλα, επειδή το βλέπω συχνά και δυστυχώς το βλέπω και σε σύγχρονες κατασκευές, κανένας τοίχος δεν θα πρέπει να γκρεμίζεται, ακόμη και οι μη φέροντες όπως λέμε. Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να προβλέψουμε τους σεισμούς θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Κανείς δεν γνωρίζει πώς και πού θα χτυπήσει. Μπορεί να χτυπήσει κάτω από κάποια κατοικημένη περιοχή με μικρό εστιακό βάθος. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη και η τακτική συντήρηση των κατοικιών μας».

Ερειπωμένη κατοικία στη Θήβα

Η Αθήνα, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με δυνατούς σεισμούς και για πολλούς, είναι μια «γερασμένη» δομικά πόλη. Μπορεί να αντέξει ένα δυνατό σεισμό όπως εκείνο του 1999, όταν 5,9 Ρίχτερ συγκλόνισαν την πρωτεύουσα αφήνοντας πίσω τους 143 νεκρούς: «Η Αθήνα αντέχει. Και βέβαια υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν παλιές κατοικίες, ωστόσο είναι σε δομικά αρκετά καλό επίπεδο. Φυσικά, όπως σας είπα και πιο πριν πάντα ρόλο παίζουν τα Ρίχτερ, το εστιακό βάθος και η διάρκεια του σεισμού».

Το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Τι είναι όμως το σχέδιο «Εγκέλαδος» το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τη «Βίβλο» της επόμενης στιγμής μετά από έναν σεισμό;

Το σχέδιο «Εγκέλαδος» περιλαμβάνει χάρτη με τον βαθμό κινδύνου από σεισμό κάθε περιοχής της χώρας, με βάση την ανάλυση κινδύνου της επιστημονικής επιτροπής και καθορίζει λεπτομερώς το ρόλο και τις ενέργειες του κάθε φορέα, (περιφέρειες, δήμοι), τις δράσεις εθελοντικών οργανώσεων, οδηγίες, διάθεση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές την εκπαίδευση και τις ασκήσεις που θα γίνονται.

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ 2000) η χώρα υποδιαιρείται σε τρεις Ζώνες Σεισμικής Επικινδυνότητας, που σημειώνονται στο χάρτη. Ο χάρτης με τα όρια των Ζωνών Σεισμικής Επικινδυνότητας προσδιορίζει τη σεισμική παράμετρο σχεδιασμού, δηλ. την μέγιστη αναμενόμενη εδαφική επιτάχυνση (PGA), με βάση την οποία σχεδιάζονται οι κατασκευές σε κάθε περιοχή.

Στα πλαίσια του παρόντος Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών στην φάση αυτή του Συστήματος Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας στην οποία προϋποτίθεται η εκδήλωση του φαινομένου, η αντιμετώπιση κινδύνων λόγω από την εκδήλωση σεισμών από τους επιχειρησιακά εμπλεκόμενους φορείς, επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στις παρακάτω δράσεις:

  • Απεγκλωβισμός και διάσωση πολιτών από το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.)
  • Αντιμετώπιση περιστατικών υγείας πολιτών από τραυματισμούς κατά την εκδήλωση του καταστροφικού φαινομένου. Παροχή πρώτων βοηθειών τυχόν τραυματιών και διακομιδή τους στα νοσοκομεία
  • Συλλογή πληροφοριών για την επικρατούσα κατάσταση και την επηρεαζόμενη περιοχή σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει ο σεισμός και ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων
  • Λήψη μέτρων προστασίας πολιτών και εργαζομένων από τους υπεύθυνους λειτουργίας υποδομών ή εγκαταστάσεων (αρχαιολογικοί χώροι, κατασκηνώσεις, νοσοκομεία, εγκαταστάσεις Ενόπλων Δυνάμεων, κλπ), σύμφωνα με τα σχέδια εκκένωσής τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
  • Υποστήριξη του έργου της Γενικής Δ/νσης
  • Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στον έλεγχο κτιρίων
  • Άμεση παροχή βοήθειας στους πληγέντες - προσωρινή διαμονή των πολιτών που λόγω καταστροφής η παραμονή στις κατοικίες τους έχει καταστεί αδύνατη
  • Άρση εμποδίων στο οδικό δίκτυο για τη διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων των σωστικών συνεργείων προς και από την πληγείσα περιοχή, τις νοσοκομειακές μονάδες, κλπ.
  • Έλεγχο του δικτύου παροχής πόσιμου νερού (υδραγωγείο, δίκτυο διανομής, κλπ) και τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» 1 η Έκδοση 2020 ΓΓΠΠ / Δ/νση Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών 26
  • Άμεσο οπτικό έλεγχο υποδομών και τεχνικών έργων για τη διαπίστωση ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό ή άλλα επαγόμενα φαινόμενα (κατολισθήσεις, κλπ) και εκτίμηση του δυναμικού και των μέσων που απαιτούνται για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας τους,
  • Τη διασφάλιση λειτουργίας των υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο μετά την εκδήλωση σεισμού και την εξασφάλιση της επικοινωνίας με τους λοιπούς επιχειρησιακά εμπλεκόμενους φορείς,
  • Σύγκληση των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων (ΣΤΟ) των Δήμων και των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων σε ασφαλή χώρο, εφόσον κρίνεται αναγκαίο για την υποβοήθηση του έργου του Δημάρχου και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, αντίστοιχα
  • Λήψη απόφασης διακοπής μαθημάτων λόγω έκτακτων συνθηκών
  • Λήψη μέτρων τροχαίας από την ΕΛ.ΑΣ. προς αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης, τόσο στην πληγείσα περιοχή όσο και ευρύτερα  Λήψη μέτρων τάξης και ασφάλειας από την ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών στην πληγείσα περιοχή
  • Άμεση επαναλειτουργία δικτύων ηλεκτροδότησης κλπ., που έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν διακόψει τη λειτουργία τους λόγω του καταστροφικού φαινομένου (ΔΕΔΔΗΕ, κλπ.)
  • Συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων με τη διάθεση προσωπικού, μέσων, υλικών και εφοδίων και προώθησή τους στις πληγείσες περιοχές για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο σχέδιο ΓΕΕΘΑ / «Ξενοκράτης», καθώς και των τμημάτων «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (Παράρτημα «Ζ» στο σχέδιο ΓΕΕΘΑ / «Ξενοκράτης») όπου αυτό απαιτείται.
  • Ενημέρωση του κοινού για δράσεις πολιτικής προστασίας που αφορούν την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση σεισμού και παροχή οδηγιών με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών του
  • Ενημέρωση του κοινού για λήψη μέτρων προστασίας της υγείας τους από την εκδήλωση σεισμού. Ενεργοποίηση εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας
  • Άρση επικινδυνοτήτων σε κτίρια και κατασκευές
  • Λήψη απόφασης για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω σεισμού, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο Μέρος ΧΙ του παρόντος,
  • Λήψη απόφασης κήρυξης περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση-βραχεία διαχείριση συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών
  • Υποβολή αιτήματος διεθνούς συνδρομής για την παροχή βοήθειας από άλλες χώρες, όταν το δυναμικό και τα μέσα σε εθνικό επίπεδο δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών - Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Η 1η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» καταρτίστηκε τον Ιανουάριο του 2020, επι υφυπουργίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου «Εγκέλαδος»:

  • Τίθεται από Περιφέρειες, Δήμους και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σε εφαρμογή ο σχεδιασμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (έπρεπε να είχε υποβληθεί έως τον Μάρτιο 2020).
  • Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατευθύνει το έργο της αποκατάστασης και συντονίζει τις ενέργειες όλων των φορέων που ασχολούνται με το αντικείμενο της στέγασης και αποκατάστασης των σεισμόπληκτων καθώς και όλες τις ενέργειες που απαιτούνται μετά από κάθε σεισμικό συμβάν, για τον προσδιορισμό της έκτασης και του μεγέθους των ζημιών σε εθνικό επίπεδο.
  • Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ασκεί επιτελικές/υποστηρικτικές δράσεις στην αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και τη διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών.
  • Η Δ/νση Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων μετά την εκδήλωση σεισμών είναι κυρίως αρμόδια για την παροχή επιχορήγησης σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που πλήττονται από σεισμούς, για την αντιμετώπιση ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.
  • Το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε κατά την κρίση του ενέργειες για να διασφαλιστεί η συμβατότητα των επιχειρησιακών του σχεδίων με το παρόν Γενικό Σχέδιο καθώς και για την έκδοση σχετικών κατευθυντηρίων οδηγιών, σχεδίων δράσης ή και μνημονίων ενεργειών κατά την κρίση του για τη δρομολόγηση των δράσεων κατά το μέρος που το αφορά και εμπλέκεται, εφόσον συντρέχουν λόγοι.

Δείτε ΕΔΩ όλο το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Ξεκίνησε με σφοδρότητα από το Ιόνιο - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Ξανθή Τζερεφού: Αγνώριστη η πρώην παίκτρια του GNTM - Έπαθε πλάκα η Καινούργιου (video)

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν