ΕΛΛΑΔΑ

Κουτρουμάνης: Δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης των συντάξεων

Κουτρουμάνης: Δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης των συντάξεων

«Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις στις κύριες συντάξεις, με δεδομένο ότι η σύνταξη στην Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό ή το κύριο εισόδημα του 75% περίπου των ηλικιωμένων».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, κλείνοντας τις εργασίες του σεμιναρίου, σχετικά με το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης και τα εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης, που διεξήχθη στην Αθήνα.

Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι η κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικές πηγές και τρόπους χρηματοδότησης των ταμείων για να αυξηθούν τα έσοδα και να διασφαλιστούν οι συντάξεις.

Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές απώλειες πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της ύφεσης, η οποία έχει ξεπεράσει αθροιστικά το 12%, της ανεργίας που βρίσκεται στο 18% και της σημαντικής φορολογικής επιβάρυνσης.

Ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε ότι οι υψηλές εισφορές, οι οποίες αντιστοιχούν από το 45% μέχρι και το 50% του μισθού, αποτελούν αντικίνητρο ειδικά σε περιόδους κρίσης και ότι το σύστημα ελέγχου για τις επιχειρήσεις είναι αναποτελεσματικό.

«Έχουμε προτείνει», είπε, «στους κοινωνικούς εταίρους μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 10% με τρεις προϋποθέσεις:
α. Να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας
β. Να πληρώνουν ταυτόχρονα μέσα από το τραπεζικό σύστημα αποδοχές, εισφορές και φόρο μισθωτών υπηρεσιών
γ. να καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους».

Για το θέμα της ενοποίησης των Επικουρικών Ταμείων και της αναπροσαρμογής των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η διασφάλιση των επικουρικών συντάξεων με νέους τρόπους χρηματοδότησης και ο εξορθολογισμός των παροχών των ταμείων, «εκεί που υπάρχουν ελλείμματα και υπερβολές».

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και την Ομάδα Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Δανία και από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.