ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Απίστευτο! Δείτε τι έγινε στα διόδια το Πάσχα

Κορονοϊός: Απίστευτο! Δείτε τι έγινε στα διόδια το Πάσχα
IN TIME

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Σχεδόν καθολική η συμμόρφωση των Θεσσαλονικέων στα μέτρα για τον κορoνοϊό τις ημέρες του Πάσχα.

Η εντυπωσιακή συμμόρφωση των πολιτών στις συστάσεις και στις απαγορεύσεις της Πολιτείας σχετικά με τις μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, πιστοποιείται από πολλές πλευρές. Από τους έρημους δρόμους, τα σχετικά μειωμένα πρόστιμα τα οποία κόπηκαν τις ημέρες εκείνες, πιστοποιείται όμως και από τα στοιχεία των διελεύσεων των κάθε λογής οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων. Από αυτά τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει σήμερα η Voria.gr αποδεικνύεται ότι η συμμόρφωση των Θεσσαλονικέων υπήρξε σχεδόν καθολική.

Στους πίνακες που δημοσιεύονται παρακάτω υπάρχουν στοιχεία για τις διελεύσεις από τους πέντε, εγκύτερους στη Θεσσαλονίκη, σταθμούς διοδίων της Εγνατίας οδού. Τους σταθμούς Θεσσαλονίκης (Ωραιοκάστρου), Μαλγάρων, Ανάληψης, Ασπροβάλτας και Πολύμυλου. Προς εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων παρατίθενται συγκριτικά στοιχεία για τις διελεύσεις από τους σταθμούς διοδίων, μιας πλήρους βδομάδας του Φεβρουαρίου, από Δευτέρα 17 έως Κυριακή 23 του μηνός, περίοδος κατά την οποία δεν είχε ληφθεί κανένα απολύτως περιοριστικό μέτρο, μαζί με τις διελεύσεις στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένης και της δεύτερης μέρας του Πάσχα, δηλαδή την Δευτέρα 20 Απριλίου.

Όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες η μείωση των διελεύσεων και από τους πέντε σταθμούς, στη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας κυμαίνεται από 60%, στις αρχές της και φτάνει να υπερβαίνει και το 97% ανήμερα του Πάσχα. Πάντως, τη δεύτερη μέρα, τη Δευτέρα 20 Απριλίου, παρατηρείται μια σχετική αύξηση στις διελεύσεις και στην κατηγορία των ΙΧ αυτοκινήτων, αλλά κυρίως στα φορτηγά, γεγονός που εξηγείται καθώς την επομένη επαναλειτούργησαν τα καταστήματα τροφίμων και συνεπώς υπήρχε ανάγκη τροφοδοσίας.

Συγκεκριμένα, η μείωση στην κυκλοφορία, όπως αποτυπώνεται στις διελεύσεις από τους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας οδού, από τη Μ. Δευτέρα έως και την Μ. Πέμπτη, κυμάνθηκε γύρω στο 63% με 67%. Ωστόσο, τη Μ. Παρασκευή εκτοξεύτηκε πάνω από το 82% για να φτάσει ανήμερα του Πάσχα ακόμη και στο 97%. Είναι ενδεικτικό ότι τη Μ. Τετάρτη από τον σταθμό των Μαλγάρων δεν διήλθε ούτε ένα δίκυκλο όταν κατά μέσο όρο, σε κανονικές περιόδους διέρχονται από τον συγκεκριμένο σταθμό περί τα 40 δίκυκλα ημερησίως.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης στην κυκλοφορία αφορούν κυρίως ΙΧ αυτοκίνητα εν αντιθέσει με την κίνηση των φορτηγών η οποία παρέμεινε σε σχετικά υψηλά επίπεδα καθώς θεωρούνται μέρος της τροφοδοτικής αλυσίδας. Είναι ενδεικτικό ότι στο σταθμό του Ωραιοκάστρου (Θεσσαλονίκης) τις πρώτες τέσσερις ημέρες της Μ. Εβδομάδας η κίνηση των ΙΧ μειώθηκε κατά περίπου 70%, ενώ αυτή των φορτηγών ήταν μόλις στο 20%. Από δε τη Μ. Παρασκευή η μείωση στα ΙΧ ξεπέρασε το 90% φτάνοντας ως το 96,5% ανήμερα του Πάσχα, ενώ αυτή των φορτηγών έφτασε ως το 87,5%.

Στο σταθμό των Μαλγάρων η μείωση της κυκλοφορίας των ΙΧ ήταν ακόμη υψηλότερη, φτάνοντας γύρω στο 75% από Μ. Δευτέρα έως Μ. Πέμπτη και ξεπέρασε το 90% τις υπόλοιπες τρεις ημέρες, αγγίζοντας το 98% ανήμερα του Πάσχα. Κάπως χαμηλότερη, σε σχέση με τον σταθμό του Ωραιοκάστρου ήταν η μείωση της κίνησης των φορτηγών, κυρίως των μεγάλων τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για την τροφοδοσία των σούπερ μάρκετ.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: 122 οι νεκροί στην Ελλάδα - Πέθανε ασθενής 88 ετών στο ΑΧΕΠΑ

Κορονοϊός: Θ' ανοίξουν ή όχι τα σχολεία; Τα δύο «στρατόπεδα» μεταξύ των ειδικών και τι υποστηρίζουν

Κορονοϊός: Το προσχέδιο για άρση των μέτρων – Πότε ανοίγουν μαγαζιά, καφετέριες,παραλίες, ξενοδοχεια

Τέλος, από τη σύγκριση μεταξύ των σταθμών Θεσσαλονίκης (Ωραιοκάστρου) και Μαλγάρων οι οποίοι βρίσκονται εγγύτερα στην Θεσσαλονίκη προκύπτει ότι κατά τις καθημερινές ο σταθμός Ωραιοκάστρου καταγράφει περί τις 30.000 διελεύσεις, κατά περίπου 20% περισσότερες σε σχέση με αυτές των Μαλγάρων, ενώ αντιθέτως, τα Σάββατα οι διερχόμενοι από τον σταθμό Ωραιοκάστρου είναι κατά 20% λιγότεροι και την Κυριακή φτάνουν ως και στο 40% κάτω σε σχέση με αυτούς των Μαλγάρων. Αν και ένας σημαντικός αριθμός οχημάτων (άγνωστο πόσος) είναι βέβαιο πως διέρχονται κατά τη διαδρομή τους και από τους δύο σταθμούς, εντούτοις, από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως η πλειονότητα των διελεύσεων από το σταθμό του Ωραιοκάστρου αφορά κυρίως εργαζόμενους και επαγγελματίες οι οποίοι τα σαββατοκύριακα μειώνονται, σε αντίθεση με τον σταθμό των Μαλγάρων από τον οποίο διέρχονται αρκετοί εκδρομείς τα σαββατοκύριακα.

Δείτε τους πίνακες στην gallery:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα 600 ευρώ: Πώς και πότε θα το λάβουν οι επιστήμονες μετά το «μάζεμα» των vouchers

Σχετικές ειδήσεις