ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Αλέφαντος: Πότε θα γίνει η κηδεία

Νίκος Αλέφαντος: Πότε θα γίνει η κηδεία
INTIME NEWS

Το τελευταίο αντίο στον Νίκο Αλέφαντο, που απεβίωσε την Τρίτη (23/6), θα πουν συγγενείς, οικογένεια και φίλοι το Σάββατο (27/6), με τη σορό του να τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.

Το Σάββατο (27/6) θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Νίκου Αλέφαντου, που έφυγε από τη ζωή την Τρίτη από προσβολή καρδιάς, σε ηλικία 81 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία του Έλληνα προπονητή θα τελεστεί στις 13:00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η οικογένειά του ανακοίνωσε πως η σορός του θα τεθεί από τις 11:00 το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα.

Απέραντη θλίψη στον κόσμο του ποδοσφαίρου, καθώς σε ηλικία 81 ετών απεβίωσε ο θρυλικός, Νίκος Αλέφαντος, μια εμβληματική φιγούρα των πάγκων.

Ο παλαίμαχος προπονητής αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα προβλήματα με την υγεία του και απεβίωσε από καρδιακή προσβολή που υπέστη το μεσημέρι της Τρίτης (23/06).

Άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στα Εξάρχεια, όπου έμενε για πάνω από 6 δεκαετίες.

Το ιατρικό ανακοινωθέν:

«Ο Νίκος Αλέφαντος απεβίωσε σήμερα 23/6/2020 λόγω διατατικής μυοκαρδιοπάθειας. Παρά την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή και την υπόλοιπη υποστήριξη των θεράποντων ιατρών, εμφάνισε τις τελευταίες εβδομάδες ταχεία επιδείνωση. Παρέμεινε, όμως, όπως επιθυμούσε την οικεία του ανάμεσα στους δικούς του ανθρώπους, την πολυαγαπημένη του σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Ο οικογενειακός ιατρός,

Παναγιώτης Χλωροκώστας».

H «cult» φιγούρα που αγαπήθηκε από φίλους και αντιπάλους

Ο Αλέφαντος για τους περισσότερους ανθρώπους του ποδοσφαίρου θεωρούταν ένας γνώστης του αθλήματος, που όμως «έχανε» πάρα πολλά από τον παρορμητικό χαρακτήρα του αλλά και τον τρόπο που εκφραζόταν και συμπεριφερόταν. Είτε δημόσια, είτε εντός των αποδυτηρίων. Άλλωστε, κατέχει και το... ρεκόρ της πιο γρήγορης απόλυσης στην ιστορί ατου ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν η εποχή που κλήθηκε να αναλάβει τον Φωστήρα, αλλά τρεις ώρες μετά (!) απολύθηκε!


Αλήστου μνήμης είναι οι ιστορίες με τον ίδιο να «βγάζει» τα συστήματα με… κεφτεδάκια σε τραπέζι με φίλους του στο εστιατόριο του Πανελληνίου, όπου ήταν θαμώνας και πήγαινε για να αθληθεί πολλές φορές, αλλά και αρκετές δημόσιες εμφανίσεις του όπου έκανε «ξεσπάσματα» που έχουν περάσει στην ιστορία.

Ποιος δεν θυμάται άλλωστε και τα ξεσπάσματα που είχε τη δεκαετία του ’80, όταν δεν δίσταζε να ανέβει ακόμα και στα κάγκελα στα γήπεδα για να τσακωθεί με τους οπαδούς; Είτε της δικής του ομάδας, είτε των αντιπάλων! Για αυτό, άλλωστε, έγινε και τραγούδι από το συγκρότημα «Τα παιδιά από την Πάτρα».


Ο Αλέφαντος δεν έχει διαστάσει να κοντραριστεί και με «βεντέτες» της εποχής στις ομάδες που δούλευε, ενώ έχει πει και ατάκες που έχουν περάσει στην ιστορία όπως το «Μάθε μπαλίτσα», «Καλώς τα παιδιά, καλώς τα… 3-0», «το 'να, τ' άλλο, τα πάντα όλα» και πολλά ακόμα.


Τα τελευταία χρόνια ήταν μόνιμος συνεργάτης της εκπομπής του συναδέλφου Γιάννη Καρατζαφέρη στο ART TV, όπου ανέλυε τακτικές και ποδοσφαιρικά δρώμενα, διατηρώντας πάντα την ξεχωριστή φυσιογνωμία του αλλά και την προσφιλή του συνήθεια να λέει… λάθος τα ονόματα των ξένων παικτών, δίνοντας έτσι αφορμές για να γίνονται σχόλια στον αθλητικό Τύπο και να κυκλοφορούν δεκάδες βίντεο με τον ίδιο πρωταγωνιστή στο διαδίκτυο.

Οι καλύτερες ατάκες του που άφησαν ιστορία

«Τα πάντα όλα» - Η πιο γνωστή φράση του Νίκου Αλέφαντου

Ένας δημοσιογράφος ρωτά τον Αλέφαντο για ένα καυγά που είχε με ποδοσφαιριστή - Δείτε τι του απάντησε «Στα εξηγώ ωραία; Μάθε μπαλίτσα...Βρε μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα...»

Καλεσμένος σε δελτίο ειδήσεων βρίσκει απέναντί τον κατηγορεί για τις τραγικές του εμφανίσεις...

Ο Αλέφαντος είχε αποκαλέσει «τιτίκα» πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ - «Τόζερ, άλλη τιτίκα κι αυτή»

Ο Νίκος Αλέφαντος για τον διαιτητή Δούρο - «Γιατί δεν βγαίνει ο κύριος Δούρος στο τηλέφωνο. Βγες από την Κόρινθο να μιλήσεις με τον Αλέφαντο»

Ο ΠΑΟΚ κατέβαινε στην Αθήνα για να παίξει με τον Ολυμπιακό και ο Αλέφαντος σχολίασε... - «Καλώς τα παιδιά καλώς τα 3-0″»

Ο Νίκος Αλέφαντος σε εκπομπή του Στέφανου Χίου στο Extra 3, εναντίον των δημοσιογράφων - «Ο Καρπετόπουλος και ο Πανούσης»...

Ο Νίκος Αλέφαντος βλέπει μια συνέντευξη Τύπου του Τάκη Γκώνια και σχολιάζει... - «Ο Γκώνιας μ’ αυτό το κούρεμα είναι για εισπράκτορας στα τρόλεϊ»

Η προπονητική του πορεία

Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια. Αγωνιζόταν στη θέση του μεσοκυνηγού και σε μικρή ηλικία ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Αστέρα Εξαρχείων της συνοικίας του.

Στη συνέχεια μετακινήθηκε στις ΑΕ Χαλανδρίου, ΠΑΟ Ρουφ, Ολυμπιακό Πειραιώς (μετέχοντας σε έναν αγώνα πρωταθλήματος), Ατρόμητο Πειραιώς (Καμινίων), Ολυμπιακός Χαλκίδας (για τον οποίο σημείωσε τέρμα σε βάρος του αντίστοιχου του Πειραιά, όταν το 1963 επέστρεψε ως αντίπαλος στο Καραϊσκάκης), Παναιγιάλειο, Πανελευσινιακό και Βύζαντα Μεγάρων, όπου το 1969 τερμάτισε την καριέρα του.

Ο Αστέρας Εξαρχείων ήταν η πρώτη ομάδα που ανέλαβε ως προπονητής το 1969. Εργάσθηκε στους περισσότερους από τους πλέον δημοφιλείς ελληνικούς συλλόγους, με αποκορύφωμα τον Ολυμπιακό Πειραιώς στον οποίο εργάστηκε τρεις φορές (ανά μία δεκαετία: τέλη 1983, 1994 και 2004), αλλά και στους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΑΕ Λάρισας, Ηρακλή, Πανιώνιο και Εθνικό Πειραιώς. Στην Α' Εθνική προπόνησε και τους ΟΦΗ, Καστοριά, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δράμας, Κόρινθο, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Προοδευτική και Εθνικό Αστέρα.

Παρακολούθησε τις προπονητικές και αγωνιστικές μεθόδους σπουδαίων προπονητών, όπως ο Ερνστ Χάπελ, o Κάρλος Αλμπέρτο Παρρέιρα, o Ένζο Μπεαρζότ, ο Μπομπ Πέισλι, ο Αρίγκο Σάκι, ο Μαρτσέλο Λίπι και ο Κάρλο Αντσελότι. Θαυμάζε τον Ζοζέ Μουρίνιο και τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ενώ από τους παλαιότερους τον Ερνστ Χάπελ και τον Σέσαρ Λουίς Μενότι.

Κατά καιρούς είχε εκφραστεί με πολύ καλά λόγια για τον Ότο Ρεχάγκελ, αποθεώνοντας την τακτική που ακολούθησε στο Euro 2004, αλλά του είχε ασκήσει και δριμύτατη κριτική, ιδίως για τις επιλογές του μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Δύο συνεχείς χρονιές στην αρχή της καριέρας του, με τον ΠΑΣ Γιάννενα το 1973–74 (για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου) και τον Πιερικό το 1974–75, πέτυχε ισάριθμες ανόδους στην Α' Εθνική κατηγορία, κατακτώντας παράλληλα και τις δύο χρονιές το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Εκτός από τους δύο αυτούς τίτλους, έχει κατακτήσει και το κύπελλο Κύπρου 1996–97 ως τεχνικός του ΑΠΟΕΛ, μετά από νίκη με 2–0 επί της Ομόνοιας στον τελικό.

Τον Μάρτιο του 1978 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Καστοριάς, για να παραιτηθεί επεισοδιακά μετά από ένα μόλις αγώνα πρωταθλήματος. Η κίνηση προκάλεσε μακροσκελή ανακοίνωση του συλλόγου με κατηγορίες για εκ μέρους του Αλέφαντου παρακράτηση μη δεδουλευμένων αμοιβών, για εξυβρίσεις ποδοσφαιριστών, παραγόντων, οπαδών και συμπολιτών, για απειλές και εκβιασμό.

Στον Ολυμπιακό μακροβιότερη ήταν η παραμονή του το 1994, που κάλυψε σχεδόν όλη τη χρονιά (Ιανουάριος–Οκτώβριος), αλλά το πρωτάθλημα της περιόδου 1993–94 κατέκτησε η ΑΕΚ.

Στη Θεσσαλονίκη, ως προπονητής του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή είχε αρκετά καλή πορεία (αν και για μικρό χρονικό διάστημα) και επαινέθηκε για το επιθετικό του ποδόσφαιρο.

Παρέλαβε τον Ηρακλή σε πολύ κακή κατάσταση (1 βαθμό στο πρωτάθλημα μετά από 6 ματς) και κατάφερε να δημιουργήσει μια αποτελεσματική και άκρως επιθετική ομάδα (σε διάταξη 3–4–3) με αιχμές τους Βασίλη Χατζηπαναγή, Λάκη Παπαϊωάννου, Δανιήλ Παπαδόπουλο, Δημήτρη Αδάμου και Κώστα Μαλουμίδη.

Η ομάδα πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και κατάφερε να κερδίσει στη Θεσσαλονίκη και τους τρεις μεγάλους των Αθηνών, 3–1 τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και 3–0 την ΑΕΚ, τερματίζοντας τελικώς στην 3η θέση του πρωταθλήματος (ισόβαθμος με την ΑΕΚ).

Αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου αποτελεί η παραμονή του στην τεχνική ηγεσία του Φωστήρα για τρεις μόλις ώρες, το Σεπτέμβριο του 2002.

Η λατρεία του για τον Ολυμπιακό

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην προπονητική πορεία του Νίκου Αλέφαντου είναι οι τρεις θητείες που είχε στον πάγκο του Ολυμπιακού, της ομάδας που υποστηρίζει οπαδικά. Η πρώτη του θητεία ήταν από την 1η Δεκεμβρίου του 1983 μέχρι τις 12 Μαρτίου του 1984 (αγωνιστική περίοδος 1983-1984). Τ

Τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού ήταν ο εφοπλιστής Σταύρος Νταϊφάς, που έδωσε την ευκαιρία στον Αλέφαντο, παρά το γεγονός ότι αρκετές φορές του είχε ασκήσει κριτική μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Φως των Σπορ». Σε 14 αγώνες (12 για το Πρωτάθλημα και 2 για το Κύπελλο) ο Αλέφαντος είχε απολογισμό 9 νίκες, 3 ήττες και 2 ισοπαλίες με τέρματα 23 υπέρ και 9 κατά.

Η δεύτερη θητεία του ήταν η μεγαλύτερη χρονικά, από τις 27 Ιανουαρίου 1994 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 1994 (αγωνιστική περίοδος 1993-1994 και ξεκίνημα της περιόδου 1994-1995). Πρόεδρος του Ολυμπιακού ήταν πλέον ο Σωκράτης Κόκκαλης, που είχε αναλάβει την ΠΑΕ τον Μάιο του 1993.

Μάλιστα ο Αλέφαντος ήταν ο πρώτος προπονητής με σφραγίδα Κόκκαλη, καθώς όταν ο γνωστός επιχειρηματίας ανέλαβε τον Ολυμπιακό αρχικά διατήρησε ως προπονητή τον Λιούμπομιρ Πέτροβιτς και μετά τη απόλυσή του τον Νοέμβριο του 1993, τον βοηθό του Κώστα Πολυχρονίου ως υπηρεσιακό, μέχρι να καταλήξει στην επιλογή Αλέφαντου.

Σε αυτή τη δεύτερη θητεία του, σε 19 αγώνες (15 για το Πρωτάθλημα, 3 για το Κύπελλο και 1 για το Κύπελλο UEFA) ο Αλέφαντος είχε απολογισμό 11 νίκες, 5 ήττες και 3 ισοπαλίες, με τέρματα 40 υπέρ και 17 κατά.

Η τρίτη, και τελευταία, θητεία του Αλέφαντου στον πάγκο των «ερυθρολεύκων» ήταν από τις 19 Μαρτίου 2004 μέχρι τις 31 Μαΐου 2004, και πάλι επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη. Σε 10 αγώνες (7 για το Πρωτάθλημα και 3 για το Κύπελλο), ο απολογισμός του Αλέφαντου ήταν 7 νίκες, 1 ήττα και 2 ισοπαλίες, με τέρματα 21 υπέρ και 8 κατά.

Έπειτα την απομάκρυνσή του από τον Ολυμπιακό το Μάιο του 2004, κατόπιν της απώλειας πρωταθλήματος και κυπέλλου, δεν ανέλαβε ξανά κάποιο σύλλογο, παρά γεγονός πως το όνομά του συνδέθηκε και πάλι με τους Πειραιώτες στις αρχές του 2010.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανείπωτη τραγωδία: Πνίγηκαν 8 παιδιά σε ποτάμι - Βούτηξαν να σώσουν φίλο τους