ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός εμβόλιο: Ευχάριστα νέα! Κατά 90% αποτελεσματικό το εμβόλιο των Pfizer/Biontech

Κορονοϊός εμβόλιο: Ευχάριστα νέα! Κατά 90% αποτελεσματικό το εμβόλιο των Pfizer/Biontech

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%» στην προστασία από τον κορονοϊό σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία είναι και η τελευταία φάση πριν από την αίτηση χορήγησης αδείας, ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων στο μέσον της Φάσης 3. Η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Η προστασία των ασθενών επιτεύχθηκε επτά ημέρες μετά την χορήγηση της δεύτερης από τις δύο δόσεις και 28 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

Όπως αναφέρει το cnn.com,στη Φάση 3 του εμβολίου Pfizer, που έγινε με τον Γερμανό συνεργάτη της BioNTech, έχουν εγγραφεί 43.538 συμμετέχοντες από τις 27 Ιουλίου. Από την Κυριακή, 38.955 από τους εθελοντές έλαβαν μια δεύτερη δόση του εμβολίου. Η εταιρεία αναφέρει ότι το 42% των διεθνών δοκιμών και το 30% των δοκιμών στις ΗΠΑ, περιλαμβάνουν εθελοντές διαφορετικών φυλών.

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπέρ Μπουρλά. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για το πρόγραμμα έρευνας του εμβολίου μας σε μια στιγμή που χρειάζεται όλος ο κόσμος με τα κρούσματα να σημειώνουν νέα ρεκόρ και με τα νοσοκομεία να πλημμυρίζουν από ασθενείς και τις οικονομίες να πασχίζουν να σταθούν όρθιες», είπε σύμφωνα με τους Financial Times.

«Νίκη της Ιατρικής Επιστήμης»

«Αυτά είναι τα καλύτερα νέα που θα μπορούσαμε να ακούσουμε», δήλωσε ο William Gruber, αντιπρόεδρος της Pfizer για τις κλινικές έρευνες των εμβολίων και την ανάπτυξή τους.

«Με την αποτελεσματικότητα των πρώτων εμβολίων να είναι 60% με 70% και την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου να είναι πάνω από 90% αυτό είναι εκπληκτικό. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοσολογική δράση μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο», δήλωσε στο Reuters ο εκτελεστικός διευθυντής της BioNTech Ugur Sahin.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία.

«Αυτό που δείχνει επίσης είναι ότι ο Covid-19 μπορεί να ελεγχθεί», είπε ο ίδιος και μίλησε για νίκη της Ιατρικής Επιστήμης.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία.

Οι εταιρείες προβλέπουν ότι έχουν την δυνατότητα παράδοσης έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στον κόσμο το 2020 και μέχρι 1,3 δισεκατομμυρίου δόσεων το 2021.

Άλμα κατέγραψαν οι αγορές

Άλμα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα μετά την ανακοίνωση ενός εμβολίου «με αποτελεσματικότητα 90%» απέναντι στην Covid-19, μια πολυαναμενόμενη εξέλιξη από όλο τον κόσμο και τις αγορές.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των εργαστηρίων Pfizer και Biontech ότι το εμβόλιο που αναπτύσσουν κατά της Covid-19 είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές εκτοξεύθηκαν, καταγράφοντας πρόσκαιρα άλμα άνω του 5% στο Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και το Μιλάνο. Το Λονδίνο κατέγραψε νωρίτερα άνοδο 3,29%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ποιο lockdown; Αυξημένη κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας