ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown - Τσακρής: Πρώιμο το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου - Θα αυξηθεί η κινητικότητα

Lockdown - Τσακρής: Πρώιμο το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου - Θα αυξηθεί η κινητικότητα

«Η εκτίμηση είναι ότι η κινητικότητα είναι ούτως η άλλως επιβαρυμένη, και θεωρώ ότι το άνοιγμα σχολείων δεν θα επηρεάσει την κινητικότητα στη χώρα μας» σημείωσε ο καθηγητής

Επιφυλακτικός για το άνοιγμα των σχολείων εμφανίστηκε καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, λέγοντας χαρακτηριστικά «για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία».

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στο MEGA.

«Η εκτίμηση είναι ότι η κινητικότητα είναι ούτως η άλλως επιβαρυμένη, και θεωρώ ότι το άνοιγμα σχολείων δεν θα επηρεάσει την κινητικότητα στη χώρα μας» σημείωσε ο καθηγητής, συμπλήρωσε.

Προτεραιότητα σύμφωνα με τον καθηγητή, για το άνοιγμα έχουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, με τις υπόλοιπες βαθμίδες να ακολουθούν αργότερα, ενώ αναφορικά με το λιανεμπόριο ανέφερε ότι «θα μπορούσε να συζητηθεί, εφόσον τα πράγματα το επιτρέψουν» διευκρίνισε ο κ. Τσάκρης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μέχρι το καλοκαίρι θα έχει πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και αυτό θα επιτρέψει μια μεγάλη «ανάσα» στα αυστηρά περιοριστικά. «Κάλο κάποια μέτρα να συνεχίσουν να υπάρχουν γενικότερα, αυτό έχει δείξει η εμπειρία μας που θα μας βοηθήσει και στη διαχείριση άλλων λοιμώξεων».

Αναφερόμενος στο κατά πόσο οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα τα Χριστούγεννα ανέφερε ότι, «σε πολύ μεγάλο ποσοστό ακλουθήσαμε τα μέτρα, οι συγκεντρώσεις έγιναν σε οικογενειακό περιβάλλον», ενώ εκτίμησε ότι θα είναι μικρή η επιβάρυνση τον επόμενο μήνα, τουλάχιστον από πλευράς συγκεντρώσεων, αλλά είναι κι άλλες μεταβλητές που μπορούν να την επηρεάσουν.

«Πιστεύω μια μικρή έξαρση μετά τον Ιανουάριο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, η επιδημία έχει κάμψη, ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι επίσης μειωμένος σε όλες τις περιφέρειες παρά τον μικρότερο αριθμό των τεστ. Αν συνεχίσουμε έτσι τις επόμενες εβδομάδες θα είναι δυνατό ένα σχετικό άνοιγμα κοινωνίας και της οικονομίας» υπογράμμισε ο κ. Τσακρής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άγριο έγκλημα: Εκτέλεσαν 30χρονη μέσα στο σπίτι της - Ήταν ερωμένη πολιτικού!