ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ξεκινά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού- Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα- Όλη η διαδικασία

Κορονοϊός: Ξεκινά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού- Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα- Όλη η διαδικασία

Ξεκινούν τη Δευτέρα (11/1) οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού με την πρεμιέρα της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμα http://emvolio.gov.gr 

Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού με την ηλεκτρονική πλατφόρμα emvolio.gov.gr να ανοίγει τις πύλες της στις 18:00 για κλείσιμο ραντεβού, σε πρώτη φάση για τους γηραιότερους και συγκεκριμένα για τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών.

Για την πρώτη ηλικιακή ομάδα των εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού, υπολογίζεται ότι θα χορηγηθεί το εμβόλιο σε περίπου 100.000 πολίτες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι 60.000 υπερήλικες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, αναμένεται να λάβουν σχετικό μήνυμα (SMS) για ραντεβού για εμβολιασμό τους, ενώ οι υπόλοιποι 40.000 θα μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους μέσω της νέα ηλεκτρονικής πλατφόρμας (emvolio.gov.gr). Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία θα έχουν την επιλογή μέσω των ΚΕΠ ή των φαρμακείων. Εάν η ημερομηνία ή το κέντρο που προτείνεται δεν εξυπηρετεί τον πολίτη, έχει δικαίωμα αλλαγής του ραντεβού για μία φορά.

Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση της πλατφόρμας mvolio.gov.gr και η οποία θα τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «η παρουσίαση της πλατφόρμας για τα ραντεβού των πολιτών για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, θα γίνει στην αυριανή τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας στις 18:00. Η λειτουργία της για τους πολίτες ηλικίας 85 ετών και άνω, θα ξεκινήσει αμέσως μετά».

Βήμα βήμα όλη δη διαδικασία

Νωρίτερα την Κυριακή (10/1) δόθηκε και στη δημοσιότητα το πρώτο σποτ του ΕΟΔΥ για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού το οποίο εξηγεί όλη την διαδικασία «καθώς ο εμβολιασμός των υγειονομικών συνεχίζεται, ξεκινάει ο εμβολιασμός για τα άτομα άνω των 85 ετών. Από τις 11 Ιανουαρίου έχει αρχίζει η διαδικασία των ραντεβού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βίντεο διάρκειας ενός λεπτού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι την Κυριακή είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου 48.166 άτομα με στόχο μέχρι το τέλος του μήνα να έχει χορηγηθεί το εμβόλιο σε 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει για αυτούς και τη δεύτερη δόση -που είναι απαραίτητη- για το εμβόλιο της Pfizer.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εξηγεί πώς οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν αν ανήκουν σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας.

«Από αύριο Δευτέρα 11/1 όσοι πολίτες ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 85 ετών και άνω (για λόγους απλοποίησης η ηλικία τους υπολογίζεται με αναφορά στο έτος και όχι στην ημερομηνία γέννησης) μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν από τις 16/1 και μετά με 4 απλούς τρόπους.

Αν είναι ήδη γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν sms στο κινητό τους με την προτεινόμενη ημερομηνία, ώρα & το σημείο εμβολιασμού.

Αν δεν είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να απευθυνθούν είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς τους, είτε στο πλησιέστερο ΚΕΠ είτε στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή των ραντεβού που φιλοξενείται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φθιώτιδα: Τον έσφαξε σε ζωντανή μετάδοση - Άφαντος ο δολοφόνος