ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Αγωνία για τους αριθμούς - Γιατί προβληματίζει η Αττική

Κρούσματα σήμερα: Αγωνία για τους αριθμούς - Γιατί προβληματίζει η Αττική

Κρούσματα σήμερα: Παραμένει η ανησυχία για την Αττική που βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας - Αγωνία για τις μεταλλάξεις

Σταθερός είναι τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, ωστόσο η ανησυχία παραμένει για την Αττική που βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας, καταγράφοντας τα περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη περιφέρεια.

Την ίδια ώρα, έκδηλος είναι ο φόβος των επιστημόνων για το τρίτο κύμα και το κατά πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας μια περαιτέρω πίεση.

Η κατάσταση στη χώρα

Στα 585 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (22/01), εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151.041, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.822 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46.487 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια στιγμή, 288 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 202 (70.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1059 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 28 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5598 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3302 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο φόβος των ειδικών για «ατύχημα» στην Αττική

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είμαστε σε μια σταθεροποίηση, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω απο 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά είναι στην Αττική.

Σημείωσε ότι ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4 και ότι υπάρχει φόβος για την διασπορά ως εκ τούτου χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση. «Έχουμε συνθήκες υψηλής υγειονομικής επιφυλακής στο κέντρο της Αθήνας» πρόσθεσε, ενώ όπως επισήμανε χρειάζεται μια προσοχή από όσους κατεβαίνουν για ψώνια στην Ερμού γιατί όπου υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, υπάρχει και διασπορά.

Αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή, τόνισε ο ίδιος και ανέφερε πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ίος και ότι δεν αποκλείεται νέο τρίτο κύμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Γλείφει εκεί που έφτυνε - Του βγήκαν ξινά τα νταηλίκια