ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικό #metoo: Οι καταγγελίες, οι μηνύσεις και οι πρωταγωνιστές

Ελληνικό #metoo: Οι καταγγελίες, οι μηνύσεις και οι πρωταγωνιστές

Το «τσουνάμι» του ελληνικού #metoo που ξεκίνησε από τον χώρο του αθλητισμού και αυτή την στιγμή «πνίγει» το καλλιτεχνικό στερέωμα σοκάρει με την αγριότητα και τις κακοποιητικές συμπεριφορές που κρύβονταν τόσα χρόνια πίσω στις κουϊντες και τα καμαρίνια.

Μια συνέντευξη της Ζέτας Δούκα πριν από 2,5 εβδομάδες οδήγησε περισσότερες από περισσότερες από 30 γνωστές ηθοποιούς σε καταγγελίες. Η γκάμα ξεκινάει από λεκτική και ψυχολογική βία και καταλήγει σε απίστευτες περιγραφές σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

Ωστόσο, από όλα τα παραπάνω μόλις δύο μηνύσεις έχουν υποβληθεί στην Εισαγγελία της Αθήνας. Η τελευταία ήρθε το πρωί της Πέμπτης από ένα 36χρονο σήμερα άνδρα, που καταγγέλλει ηθοποιό -όχι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό- για βιασμό. Στην μια και μοναδική χειρόγραφη σελίδα της μήνυσης το φερόμενο ως θύμα καταγγέλλει ότι το 2006, όταν τόσο ο ίδιος όσο και ο φερόμενος θύτης ήταν σε ηλικία 22 ετών και σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου, τον βίασε σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Η υπόθεση κατά τον συνήγορό του Γιάννη Βλάχο δεν έχει ακόμη παραγραφεί.

Ο γνωστός σκηνοθέτης

Η δεύτερη μήνυση που έχει κατατεθεί στην εισαγγελία της Αθήνας αφορά στο πρόσωπο γνωστού σκηνοθέτη, με την υπόθεση όμως να έχει παραγραφεί και κατά συνέπεια να αναμένεται η αρχειοθέτησή της στο επόμενο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μηνυτής τοποθετεί την ιστορία στο 1995 όταν ήταν 15 χρονών και παραδέχεται ότι από κάποιο σημείο και έπειτα είχε ερωτευτεί τον φερόμενο ως θύτη του. Ο Β.Κ είναι κάτοικος Γερμανίας πλέον και στη μήνυσή του τοποθετεί τα καταγγελλόμενα περιστατικά στην Επίδαυρο.

Στον ίδιο σκηνοθέτη αναφέρθηκε και ο Ν.Σ στην συνέντευξή του στο στο 20/20mag. Ο καταγγέλλων φωτογράφιζε στην σοκαριστική συνέντευξή του τον πασίγνωστο σκηνοθέτη. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο δικηγόρος του, ο ίδιος σε αυτό το στάδιο δεν προτίθεται να καταθέσει μήνυση, αλλά αναμένει την κίνηση της Εισαγγελίας και την έναρξη αυτεπάγγελτης έρευνας για το θέμα. Μια κίνηση που δεν έχει γίνει για την ώρα, προκαλώντας ερωτηματικά, γιατί ακόμα κι αν έχουν παραγραφεί οι υποθέσεις θα μπορούσε να ανοίξει η έρευνα -όπως έγινε στην περίπτωση Μπεκατώρου- με σκοπό να καταγγελθούν εάν φυσικά υπάρχουν και άλλα περιστατικά που ίσως δεν έχουν παραγραφεί.

Οι τέσσερις πασίγνωστοι πρωταγωνιστές

Μέσα σε 17 ημέρες από την στιγμή που η Ζέτα Δούκα μοιράστηκε το προσωπικό της βίωμα έχουν αποκαθηλωθεί 4 πασίγνωστα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου. Στο πλευρό της ηθοποιού που περιέγραψε κακοποιητική συμπεριφορά από τον Γιώργο Κιμούλη, στάθηκαν με αντίστοιχες καταγγελίες αρκετές συμπρωταγωνίστριές του, όπως η Κατερίνα Γερονικολού, η Ευδοκία Ρουμελιώτη και η Κατερίνα Λέχου.

Ακολούθησαν οι καταγγελίες για σεξουαλική πια παρενόχληση από γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη, με την Τζένη Μπότση να κάνει την αρχή και 14 ακόμη γυναίκες να ακολουθούν με σοκαριστικές περιγραφές. Την σκυτάλη στο ντόμινο των αποκαλύψεων πήραν οι καταγγελίες για έναν από τους αγαπημένους πρωταγωνιστές του τηλεπτικού κοινού τα τελευταία 30 χρόνια. Οι περιγραφές των ηθοποιών Λένας Δροσάκη, Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους και Πηνελόπης Αναστασοπούλου ήταν ανατριχιαστικές. Παρακολουθήσεις, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειάς τους, απειλές για «κόψιμο» σε εξετάσεις και οριακές συμπεριφορές περιγράφονται λεπτομερώς στις σελίδες των καταγγελιών τους.

Τον κύκλο των πρώτων 2,5 εβδομάδων κλείνουν τρεις καταγγελίες σε βάρος του Παύλου Χαϊκάλη, με την τελευταία γυναίκα να τον κατηγορεί για απόπειρα βιασμού. Η τρίτη καταγγέλλουσα, σε ηλικία 25 ετών είχε μόλις υποβληθεί σε χειρουργείο μαστού, όταν συνάντησε στο σπίτι του γνωστό κωμικό με τον οποίο διατηρούσε φιλική σχέση για να συζητήσουν για μια νέα ταινία. Εκείνος, όπως καταγγέλλει, της επιτέθηκε. Την άφησε μόνο όταν εκείνη λιποθύμησε, καθώς με το χέρι του τη χτύπησε σε πρόσφατη τομή που είχε από επέμβαση στο μαστό. «Σε συνέχεια των αναφορών στο πρόσωπό μου που το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το περιεχόμενό τους παρουσιάζεται εντελώς διαστρεβλωμένο και απέχει από την πραγματικότητα» είπε μέσω του συνηγόρου Μανώλη Τρούλη, ο Παύλος Χαϊκάλης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.